Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

Tholos de El Romeral, Antequera

Gebouwd met een post-en-lintel techniek

Tholos de el Romeral, Antequera

"De eeuwen fluisteren hun verhaal door de stenen van Tholos de El Romeral, een tijdloze getuige van ons verleden."

+16
°
C
H: +16°
L: +
Antequera
Donderdag, 29 Februari
7-daagse weersvoorspelling
vri zat zon maa din woe
+12° +13° +12° +14° +16° +16°
+ + + + + +

Tholos de El Romeral

Tholos de El Romeral, ook bekend als Cueva de Romeral en Dolmen de Romeral, ligt 2,5 kilometer ten noordoosten van de stad Antequera in Andalusië. Het is een belangrijk voorbeeld van vroege Bronstijd architectuur in Zuid-Europa, gebouwd rond 1800 v.Chr. Dit megalithische graf is een van de drie graven in de regio, samen met Dolmen de Menga en Dolmen de Viera, beiden in het zuidwesten gelegen. In 2016 werden de dolmens van Menga, Viera en El Romeral allemaal ingeschreven als UNESCO Werelderfgoed onder de naam "Antequera Dolmens Site".

De bouwtechnieken van de Tholos de El Romeral

De interne ruimte van megalithische graven, zoals Menga en Viera, werd traditioneel gebouwd met een post-en-lintel techniek, waarbij rechthoekige hoeken werden gevormd door rechtopstaande stenen en dakplaten. Een andere benadering, zonder gebruik te maken van bogen (die onbekend waren tijdens het prehistorische tijdperk), was het creëren van nepkoepels met de techniek van laagsgewijze benadering. In El Romeral zijn er twee prachtige voorbeelden van kamers gebouwd met deze oude architecturale techniek.

Het gebruik van mampostería in de megalithische architectuur

De populaire etymologische opvatting dat megalithische architectuur bestaat uit grote stenen (van het Griekse 'mega', groot, en 'lithos', steen) is onnauwkeurig. In veel graven werd geen steen gebruikt, zoals in rotsgraven of hypogea, en in gevallen zoals El Romeral werden voornamelijk brokken steen gebruikt in de constructie.

De kenmerken van de Tholos de El Romeral

Het megalithische graf van El Romeral is een typisch voorbeeld van een nepkoepelgraf, gewoonlijk tholos genoemd. Het heeft een lang gangpad dat leidt naar een grote ronde grafkamer. Bovendien, vanuit deze grote grafkamer, leidt een kleiner gangpad naar een tweede grafkamer van kleinere afmetingen.

Constructieve technieken van de Tholos de El Romeral

De benadering van laagsgewijze bouw stelde bouwers in staat om gesloten ruimtes te creëren zonder bogen te gebruiken. In El Romeral werd deze techniek gebruikt om cirkelvormige kamers te maken door stenen geleidelijk aan dichter bij elkaar te plaatsen naarmate ze hoger werden gestapeld, totdat de bovenkant werd afgesloten met een grote steenplaat.

Eigendom en beheer van de site

De gronden waarop de Tholos de El Romeral zich bevindt, werden in 1986 verworven door de Autonome Gemeenschap van Andalusië van de vorige eigenaar, de Sociedad Azucarera Antequerana, voor een bedrag van 4.000.000 pesetas. De site wordt tegenwoordig beheerd en geconserveerd door de regionale overheid.

Onze Tips

Leuke attracties in de buurt zijn o.a. El TorcalTholos de El RomeralMuseo de la Ciudad... | turismo

logo casa
Onze Tips
CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
CheckYeti

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram