Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

Guadix

Eén van de oudste menselijke nederzettingen in Spanje

Guadix

"Guadix, waar de geschiedenis fluistert en de schoonheid van het verleden in elke steen is gebeiteld."

+21
°
C
H: +22°
L: +12°
Guadix
Donderdag, 25 Januari
7-daagse weersvoorspelling
vri zat zon maa din woe
+22° +20° +17° +17° +17° +16°
+13° +11° +10° + + +

Guadix

Guadix, gelegen op een natuurlijke doorgang van Levante naar Andalusië, is een van de oudste menselijke nederzettingen in Spanje.

Het troglodiete habitat is sterk ontwikkeld in Guadix, met kenmerkende grotwoningen in wijken als Ermitas en Cuevas. Hier bevinden zich de Nieuwe Kapel, met de grot van vader Poveda, en de grot-museum van volkskunst en gebruiken, een tentoonstelling van ambacht en huisindustrieën in de regio. In de nabijheid van dit gebied ligt het uitkijkpunt van Magdalena, waar prachtige panorama's te bewonderen zijn.

Als monumentale stad behoudt Guadix een interessant historisch-artistiek erfgoed, met als opvallende verschijning de Alcazaba, uitgeroepen tot Nationaal Monument. Vanaf de torens uit de 11e eeuw geniet men van prachtig uitzicht op de vallei, de stad en de Sierra Nevada.

Religieuze architectuur speelt een prominente rol in Guadix, met opmerkelijke gebouwen zoals de kathedraal en de kerken van Santa Ana, Santo Domingo en San Francisco.

Geschiedenis

Guadix is een van de oudste menselijke nederzettingen in Spanje, bekend sinds de vroege Fenicische en Carthaagse invallen als Acci, een voorloper van de huidige naam, Wadi of Guad Acci. Het was de belangrijke Romeinse kolonie Julia Gemella Acci en een van de eerste christelijke bisdommen in Spanje. Onder islamitische overheersing kreeg de stad een Arabische stedelijke structuur, die nog steeds zichtbaar is in sommige straten. Tijdens de 11e en 12e eeuw was Wadi Acci, samen met Baza, een van de bloeiende taifa's van al-Andalus, een koninkrijk dat zou verdwijnen door de almohade-fundamentalistische beweging. Het nam deel aan de Granadaanse burgeroorlogen en werd uiteindelijk in 1489 overgedragen aan de Katholieke Koningen door koning Zagal.

In 1833 werd Pedro Antonio de Alarcón geboren in Guadix. Twee van zijn werken zouden verbonden zijn met deze stad: "El niño de la Bola" en "El sombrero de tres picos".

Festivals en Feesten

Guadix viert zijn rijke culturele erfgoed met verschillende festivals en feesten gedurende het jaar. Deze evenementen weerspiegelen de diverse invloeden van de Feniciërs, Romeinen, Moren en katholieke heerschappij in de regio.

Bezienswaardigheden en Monumenten

De stad heeft indrukwekkende bezienswaardigheden, zoals de Alcazaba, die uitkijkt over de vallei en Sierra Nevada. Opmerkelijke religieuze gebouwen zijn de kathedraal en de kerken van Santa Ana, Santo Domingo en San Francisco.

Vandaag en Bereikbaarheid

Guadix blijft een levende stad met een rijke cultuur en erfgoed. Bereikbaarheid is gemakkelijk, met goede verbindingen naar nabijgelegen steden en prachtige landschappen die het omringen.

Onze Tips

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Malaga zijn: Rincon de la VictoriaCasabermejaAloraMijas (Pueblo & Costa) en Benalmadena (Pueblo & Costa).

Ter Conclusie

Guadix, met zijn oude geschiedenis, unieke troglodiete architectuur en levendige cultuur, is een bestemming die zowel historieliefhebbers als nieuwsgierige reizigers zal betoveren. Vanuit de Romeinse kolonie tot het heden blijft Guadix een intrigerende plek die getuigt van de gelaagde erfenis van verschillende beschavingen.

 • Alcazaba de Guadix

  Lemen constructies met kalk en keien

  De Alcazaba van Guadix, een emblematisch bouwwerk in de stad, vond zijn oorsprong in de 11e eeuw onder de Zirid-dynastie. Het oorspronkelijke bouwprogramma kenmerkte zich door lemen constructies met kalk en keien. Door de eeuwen heen onderging het meerdere versterkings- en renovatiewerken, waarvan de belangrijkste resulteerde in een tweede, hogere binnenplaats met een imposante bewoonbare toren in het hart van de vesting.

  De Alcazaba, met zijn historische evolutie, staat als een getuige van de Zirid-bouwkunst. Het bouwwerk doorstond de tand des tijds dankzij verschillende aanpassingen, waarbij een tweede binnenplaats en een imposante toren werden toegevoegd. De betoverende geschiedenis van de Alcazaba weerspiegelt niet alleen architecturale groei, maar ook culturele ontwikkelingen door de eeuwen heen.

  meer info
 • Catedral de la Encarnación de Guadix

  Gelegen aan de rand van de historische stad

  De kathedraal van de Geboorte van Guadix, gelegen aan de rand van de historische stad, vlakbij het voormalige Koninklijk Ziekenhuis van de Katholieke Koningen en het Paleis van Villalegre, is een van de meest bekende erfgoedelementen van de stad.

  In de eerste bouwfase werd gebruikgemaakt van de structuur van de voormalige Grote Moskee die op dezelfde locatie stond. De nieuwe kerk werd opgericht ter ere van de Geboorte van de Maagd in het jaar 1492. Het volledige bouwproces strekte zich echter uit over verschillende fasen, omdat het monument zijn huidige vorm bereikte door de eeuwen heen. Dit architectonische meesterwerk is niet alleen een historisch baken, maar ook een levendig bewijs van de tijd en culturele veranderingen.

  Catedral-de-Guadix
  meer info
 • logo casa
  Onze Tips
  CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
  Vind je deze site leuk?
  Inschrijven Nieuwsbrief
  Info Casa VIVAndalusia
  Vragen of Tips
  Hier adverteren

  AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

  We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

  Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

  Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

  Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

  Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

  Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

  We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

  klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
  CheckYeti

  VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

  Spanje VIVAndalusia
  Copyright © 2024 logiKa
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram