Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

Sherry & Wijn uit Andalusië

Sherry komt in een breed scala en stijlen
Sherry & Wijnen

Sherrywijnen

Sherrywijnen, vaak onterecht belast met een ouderwets imago, zijn een waar bewijs van de wereld van verfijnde dranken. Hoewel slechts drie witte druivenvariëteiten dienen als basis voor Sherryproductie, is het uitgebreide assortiment aan Sherrywijnen een opmerkelijke showcase van diversiteit, met een boeiende variëteit aan kleuren en smaken. Deze opmerkelijke veelzijdigheid is te danken aan de kunstige fusie van verschillende productiemethoden, waardoor het maken van Sherry naar een niveau wordt getild dat bewondering verdient, ongeacht persoonlijke smaakvoorkeuren. Bovendien benadrukt het feit dat Sherryvaten in trek zijn voor het rijpen van andere dranken zoals rum, cognac en whisky de onmiskenbare aantrekkingskracht van Sherryvaten.

Onze Tips

De drie onderscheidende groepen Sherrywijnen

Sherrywijnen kunnen in drie hoofdgroepen worden onderverdeeld, elk met zijn eigen unieke kenmerken en aantrekkingskracht:

Vinos Genererosos

Droge Sherrywijnen Onder de noemer Vinos Generosos vallen een reeks droge Sherrywijnen die de essentie van verfijning en elegantie vastleggen. Deze groep omvat gerenommeerde namen zoals Manzanilla, Fino, Amontillado, Oloroso en Palo Cortado. Voornamelijk gemaakt van de Palomino-druivenvariëteit, bevatten deze wijnen niet meer dan 5 gram suiker per liter. Een fascinerend aspect van hun productie is het inzicht van de wijnmaker om fermentatie te laten plaatsvinden tussen 15,5% en net boven de 17% alcoholgehalte. Binnen dit bereik bevordert de ontwikkeling van een delicate gistlaag een onderscheidende smaak en voorkomt het kleurverandering. Als het alcoholgehalte de 17% overschrijdt, verdwijnt de gistlaag en start een oxidatieproces dat de kleur en smaak van de wijn verandert.

Fino (manzanilla)

De stille wijn wordt verrijkt met 15-15,5% alcohol en opgeslagen in sherry-vaten die doorgaans een 600 Liter bevatten. Het rijpingsproces (gisting) in deze vaten duurt minimaal 3 jaar vooraleer de sherry gebotteld wordt. Door de wijn  langer te laten gisten krijgt deze een rijkere, noot-biscuitachtige smaak.

 • Licht van smaak, kurkdroog en lage zuurgraad
 • Aroma’s: amandelen, kamille, citrus, gist

Oloroso

Hier wordt de stille wijn versterkt tot 17% alcoholpercentage. De wijn wordt overgebracht in vaten waar het rijpingsproces veel smaak opneemt. Het verschil met rijping van de Fino is dat dit met de Oloroso sherry gebeurt in een solera-systeem. Het solera-systeem bestaat uit een reeks vaten (vaak op mekaar gestapeld). De nieuwste wijnen beginnen vanboven en worden in de loop der jaren vermengd met de oudere wijnen in de onderliggende vaten. Aangekomen in de onderste solero wordt de sherry gebotteld.

 • Volle body, droog en lage zuurgraad
 • Aroma’s: gedroogd fruit, sinaasappelschil, houtachtige tonen, amandel, bittere chocolade

Amontillado

 • Nootachtiger dan de fino
 • Lichter van smaak dan de oloroso
 • Aroma’s: amandelen, gedroogd fruit, houtachtige tonen, karamel
 • Licht gekoeld serveren

Palo Cortado

 • Minder bitter dan de amontilado
 • Heeft body, droog
 • Aroma’s: tofee, karamel, gedroogd fruit, amandelen, leerachtige tonen
 • Licht gekoeld of op kamertemperatuur serveren

 

Vinos Dulces Naturales

Natuurlijk Zoete Sherrywijnen Zich onderscheidend door een intrigerend productieproces, verleiden Vinos Dulces Naturales met hun heerlijke zoetheid. In plaats van de vers geoogste druiven direct te persen, worden deze druiven in de zon gedroogd en veranderen ze in weelderige rozijnen. Een deel van deze rozijnen ondergaat fermentatie, terwijl de rest wordt versterkt met wijnalcohol. De resulterende elixers worden gekoesterd in een oxidatieve omgeving, een reis die leidt tot de ontwikkeling van een diepe mahoniekleur en een weelderige viscositeit. Deze categorie omvat Pedro Ximenez en Moscatel, wijnen die het gehemelte weten te betoveren met hun rijke, gelaagde zoetheid en uniek karakter.

 

Moscatel

 • Verbouwd in de wijngaarden ten noorden van Jerez
 • Van nature zoete wijn
 • Aroma’s: druiven, bloemig karakter, honing

Vinos Generosos de Licor

Likeur Sherrywijnen Voor degenen die houden van iets zoetere opties, bieden Vinos Generosos de Licor een meer toegankelijke keuze binnen het rijk van Sherrywijnen. Met een suikergehalte van meer dan 5 gram per liter, heeft deze categorie drie boeiende varianten: Pale Cream, Medium en Cream. Elke variant heeft een onderscheidend smaakprofiel en kleur, wat tegemoetkomt aan een divers spectrum van voorkeuren.

 

Pale Cream

 • Basis: Fino
 • Iets minder zoet dan de cream
 • Aroma’s: karamel, rozijnen, gebrande suiker, amandelen, koekjes, gist

 

Cream

 • Basis: Oloroso met toevoeging van Moscatel
 • Aroma’s: karamel, gebrande suiker, toffee, gedroogd fruit

 

De Prestige van tijd: V.O.S en V.O.R.S

Net zoals tijd wijsheid schenkt aan degenen die het aanraken, geeft de leeftijd van Sherrywijnen een karakteristiek karakter dat de proefervaring verheft. V.O.S. (Very Old Sherry) en V.O.R.S. (Very Old Rare Sherry) overstijgen louter etiketten; het zijn toegangen tot een wereld waarin tijd wordt benut om excellentie te creëren. V.O.S. duidt op wijnen die 20 jaar of ouder zijn, terwijl V.O.R.S. gereserveerd is voor Sherrywijnen die minstens 30 jaar lang prachtig gerijpt zijn. Deze aanduidingen, hoewel symbolisch voor leeftijd, beloven een ongeëvenaarde complexiteit en verfijning die alleen de tijd in de vezels van een drank kan weven.

Vaak onderschat en beperkt door verouderde percepties,

Sherrywijnen, vaak onderschat en beperkt door verouderde percepties, komen naar voren als een dynamische en veelzijdige wereld van zintuiglijke verkenning. Ondanks de schijnbaar beperkte trio druivenvariëteiten, boeit het gevarieerde en verleidelijke assortiment Sherrywijnen kenners en nieuwelingen in gelijke mate. Dankzij meesterlijke productietechnieken tarten deze wijnen conventies en verwachtingen, en vormen ze een landschap waarin kleuren, smaken en aroma's in harmonie samensmelten.

Droog of zoet?

Of je nu geniet van de droge elegantie van Vinos Generosos, de zoetheid van Vinos Dulces Naturales proeft, of de toegankelijke aantrekkingskracht van Vinos Generosos de Licor waardeert, elke slok onthult een verhaal dat de kunst en toewijding van Sherrywijnproductie weerspiegelt. Bovendien nodigen de symbolische aanduidingen V.O.S. en V.O.R.S. ons uit om de transformerende kracht van tijd te omarmen, waarbij de diepte die met het ouder worden gepaard gaat, wordt onthuld. Het is tijd om het misverstand te doorbreken en op een reis te gaan om de betoverende wereld van Sherrywijnen te ontdekken - een wereld die verwachtingen tart en de zintuigen prikkelt.

Enkele van de beste en meest bekende Sherry Bodegas in Andalusië

 

 

 • Bodegas Osborne  werd opgericht in 1772 door Thomas Osborne en is sindsdien een van de meest bekende producenten van Sherry geworden.
 • Bodegas Sandeman produceert verschillende soorten Sherry, waaronder Fino, Manzanilla, Amontillado, Oloroso en Cream Sherry. Deze wijnen worden gemaakt van witte druivensoorten zoals Palomino en worden geproduceerd volgens de traditionele Solera-methode.
 • Bodegas Baron gevestigd in de stad Ronda en is opgericht in 1891. Het bedrijf is gespecialiseerd in het produceren van hoogwaardige rode en witte wijnen, met de hoofdzakelijke druivensoorten Tempranillo, Garnacha en Verdejo.
 • Bodegas González Byass: Gevestigd in Jerez de la Frontera, is González Byass een van de meest iconische Sherry bodegas. Ze zijn beroemd om hun Fino Sherry genaamd "Tío Pepe". De bodega heeft een rijke geschiedenis en biedt rondleidingen en proeverijen voor bezoekers.
 • Bodegas González Byass: Gevestigd in Jerez de la Frontera, is González Byass een van de meest iconische Sherry bodegas. Ze zijn beroemd om hun Fino Sherry genaamd "Tío Pepe". De bodega heeft een rijke geschiedenis en biedt rondleidingen en proeverijen voor bezoekers.
 • Bodegas Lustau: Deze bodega in Jerez staat bekend om zijn brede assortiment aan Sherry wijnen, variërend van droog tot zoet. Lustau is internationaal erkend en heeft een reputatie opgebouwd voor hoge kwaliteit en innovatie.
 • Bodegas Tradición: Dit is een klein familiebedrijf in Jerez dat zich toelegt op de productie van traditionele en oude Sherry wijnen. Ze staan bekend om hun V.O.S. en V.O.R.S. Sherry's, die langdurig hebben gerijpt en complexe smaken bieden.

Verder zijn er ook nog deze Bodega's

 • Bodegas Hidalgo-La Gitana: Gelegen in Sanlúcar de Barrameda, staat deze bodega bekend om zijn Manzanilla Sherry. Hun "La Gitana" is een populaire en karakteristieke droge Sherry die de frisse zeelucht van Sanlúcar weerspiegelt.
 • Bodegas Williams & Humbert: Deze bodega in Jerez is beroemd om zijn PX (Pedro Ximenez) Sherry, een zeer zoete en geconcentreerde variëteit. Ze hebben ook een indrukwekkende kelder genaamd "Catedral", waar enkele van hun oudste en meest waardevolle wijnen worden bewaard.
 • Bodegas Rey Fernando de Castilla: Gevestigd in Jerez, staat dit wijnhuis bekend om zijn nadruk op kwaliteit en traditionele productiemethoden. Ze produceren een breed scala aan Sherry wijnen, waaronder Fino, Oloroso en PX.
 • Bodegas Alvear: Hoewel vooral bekend om zijn Montilla-Moriles wijnen, produceert Bodegas Alvear ook een uitstekende selectie van Pedro Ximenez Sherry. Hun Sherry's worden gekenmerkt door hun zoetheid en complexiteit.
 • Bodegas Delgado Zuleta: Gelegen in Sanlúcar de Barrameda, staat deze bodega bekend om zijn Manzanilla wijnen. Ze hebben een lange geschiedenis en zijn een van de oudste familiebedrijven in de Sherry-regio.

  Deze Sherry bodegas vertegenwoordigen slechts een fractie van de vele geweldige wijnhuizen in Andalusië. Een bezoek aan een van deze bodegas biedt niet alleen de kans om enkele van 's werelds beste Sherry wijnen te proeven, maar ook om de rijke geschiedenis en tradities van deze fascinerende regio te ervaren.

Wijn
Van de Historische Sherry's van Jerez tot ...

 

Van de historische sherry's van Jerez tot de opkomende nieuwe wijngaarden in Ronda en de provincie GranadaAndalusië biedt tal van wijnen van topkwaliteit. Er zijn meer dan 40.000 hectare wijngaarden in Andalusië opgedeeld in 20 regio's.
Meer dan de helft van de wijn wordt geproduceerd in 4 grote ‘Denominación de Origen’.

Jérez, provincie Cádiz

Beroemd en wereldwijd bekend om zijn sherrygerijpte wijnen in al zijn variëteiten: fino, amontillado, oloroso, palocortao.

Málaga en Sierras de Málaga

Van oudsher bekend om de zoete dessertwijnen van Malaga. Pas ongeveer tien jaar geleden begon een handvol innovatieve wijnboeren met het produceren van interessante rode tafelwijnen in het Ronda-gebergte.

Montilla-Moriles, provincie Córdoba

Traditioneel zoete dessertwijnen van de variëteit Pedro Ximenez (PX) en droge witte wijnen die in het verouderingsproces sterk lijken op de sherry-soorten uit Jerez. Tegenwoordig produceert deze regio ook een breder scala aan andere witte en rode variëteiten.

Condado de Huelva

Een selectie van droge en zoete witte wijnen uit de provincie Huelva

logo casa
Onze Tips
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas CookCorendon Vliegvakanties en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram