Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

Natuurparken Andalusië

Straalt geschiedenis en charme uit

Alcaucín

"Ontdek de betoverende pracht van de natuurparken in Andalusië, waar de schoonheid van het landschap spreekt en de ziel tot rust komt. Laat je verwonderen door de ongerepte natuur en het rijke erfgoed dat deze adembenemende regio te bieden heeft."

Natuurparken

Andalusië, in Zuid-Spanje, betovert met diversiteit aan landschappen: majestueuze bergen, schilderachtige kusten, weelderige bossen en sfeervolle valleien. Het herbergt een rijke variëteit aan flora en fauna, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers. Ontdek de pracht van deze regio, omringd door adembenemende natuurlijke schoonheid.

Verken de Prachtige Bergen

Andalusië, in Zuid-Spanje, herbergt de majestueuze Sierra Nevada, met pieken boven 3.400 meter. Perfect voor wandelaars met spectaculaire uitzichten. Andere betoverende bergketens zijn de Sierra de Grazalema en de Sierra de las Nieves in respectievelijk Málaga en Granada.

Betoverende Meren en Stuwmeren

Irrigatie, energieopwekking en recreatie worden mogelijk gemaakt door de vele meren en stuwmeren. Het Embalse de Iznájar in Córdoba is het grootste meer met kristalhelder water en een adembenemende omgeving. Het Bermejales-meer in Granada is een hotspot voor watersportliefhebbers.

Olijfgaarden en Avocado-Paradijzen

Andalusië, 's werelds grootste olijfolieproducent, wordt gekenmerkt door uitgestrekte olijfgaarden. De provincie Málaga domineert in de avocadoproductie met weidse plantages. Fruitboomgaarden, wijngaarden en graanvelden sieren het platteland, waardoor een kleurrijk mozaïek ontstaat.

Diversiteit van Natuurpracht

Andalusië omarmt een scala aan natuurlijke schoonheid, van de serene meren tot de imposante bergtoppen. Een idyllische bestemming voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Ervaar de rijkdom van Andalusische landschappen en ontdek de rust die deze regio te bieden heeft.

Onze Tips

Caminito del Rey

Oorspronkelijk een klein servicepad

Gelegen bijna 100 meter boven de bodem van de kloof waar de Guadalhorce-rivier stroomt, was de Caminito del Rey oorspronkelijk een klein servicepad aan de rechterkant van de Gaitanes-kloof. Het verbond het kleine Gaitanejo-waterreservoir met het hydro-elektrische station van El Chorro.

Dit pad, in het begin van de 20e eeuw gebouwd met een duidelijk functioneel doel, werd al snel een integraal onderdeel van het dagelijks leven van de bewoners van El Chorro. In 1921, na de bouw van de Chorro-dam, later bekend als de Conde de Guadalhorce-dam, werd het ingehuldigd door koning Alfonso XIII. Mensen gebruikten het te voet, te paard en soms per fiets, variërend van "kinderen die naar school gingen, vrouwen naar de supermarkt en mannen naar de kroeg."

De totale lengte van de Caminito del Rey is 7,7 km, waarvan 4,8 km toegangswegen en 2,9 km loopbruggen. Met betrekking tot de loopbruggen (het meest bekende deel) is de afstand tussen de ingang en uitgang 2,9 km, verdeeld over 1,5 km loopbruggen en 1,4 km wandelpad of bosweg.

meer info

Los Tajos del Alcázar

Een opmerkelijke geologische formatie

Het Monumento Natural Los Tajos del Alcázar, gelegen in Alcaucín, is een opmerkelijke geologische formatie. Het Tajo de El Fuerte, met een hoogte van meer dan 170 meter en een lengte van 500 meter, steelt de show. Dit ontoegankelijke gebied wordt alleen bezocht door roofvogels en wilde geiten. Gelegen in de Sierra de Tejeda, Almijara en Alhama Natural Park, herbergt het een ecologisch waardevolle vaatplantenflora.

In dit gebied, tussen Alcaucín en Alhama de Granada, floreren diverse plantensoorten. Pijnbomen, zoals carrasco en aangeplante soorten, domineren het landschap, afgewisseld met cipressen, ceders, en een verscheidenheid aan struiken en kruidachtige planten. Bij de Senos de la Tejeda maken de pijnbomen plaats voor struikgewas, waaronder jeneverbes, sabina en meidoorn. In het barranco-gebied, dat tijdens delen van het jaar opdroogt, ontstaan rappels, wat aantrekkelijk is voor liefhebbers van deze sport. Het gebied biedt een overvloed aan flora en fauna, waardoor het een van de meest diverse regio's in de Axarquía is.

Alcaucín
meer info

Montes de Málaga

Op slechts vijf kilometer ten noorden van de stad

De Montes de Málaga, gelegen slechts vijf kilometer ten noorden van de stad, vormen een ruig reliëf met weinig valleien of vlaktes. Het gebied, doorkruist door talloze ravijnen, beken en steile paden, ligt aan de oostelijke helling van de Guadalmedina-rivier.

Dit natuurlijke gebied, ooit geteisterd door overstromingen in Malaga door geologische en klimatologische kenmerken, onderging in de vroege 20e eeuw veranderingen. Constructies zoals het El Agujero-stuwmeer en de rivierkanalisatie, samen met grootschalige herbebossing na de filoxera-plaag, transformeerden het tot een prachtig dennenbos, nu het ademhalingsorgaan van de stad.

De fauna in het park wordt gedomineerd door de mediterrane pijnboom, met een gevarieerde flora. Roofvogels zoals de slangenarend en buizerd heersen, terwijl bosjes van eiken, olijfbomen en gewassen verschijnen. De rivieroever herbergt zeldzame vissoorten en amfibieën, waaronder de kwetsbare colmilleja. Opmerkelijk zijn de aanwezigheid van de kameleon en een unieke grottensprinkhaan, de Petaloptila malacitana, die alleen in de mijnen van dit gebied voorkomt.

Montes de Malaga
meer info

El Torcal de Antequera

Een van de meest spectaculaire voorbeelden van karstlandscha

Het Paraje Natural Torcal de Antequera, gelegen in het centrale deel van de provincie Málaga, boven de stad Antequera en in de kalkstenen boog van de Subbéticas, is een van de meest spectaculaire voorbeelden van karstlandschap in heel Europa. Het landschap, uniek in de wereld, bestaat uit dolines, kleine cirkelvormige depressies gevuld met rode klei, genaamd terra rossa. Het werd in 1929 uitgeroepen tot Nationaal Interessegebied vanwege de zeldzaamheid en pracht van de bizarre formaties. De 1.171 hectare van het Torcal dienen vaak als decor voor sciencefictionfilms, dankzij de doolhofachtige structuur van torcas, gangen, grotten en kloven, met als hoogtepunt de Tornillo de El Torcal.

Vanwege de kalkachtige samenstelling is het Torcal gevoelig voor erosie door weersinvloeden zoals regen en wind. De botanische diversiteit omvat rupicole planten, aangepast aan rotskloven, met veel endemische soorten. Bergbossen domineren met esdoorn, vlierbes, eik, meidoorn en ondergroei van struiken en planten. Het gebied is een speciale beschermingszone voor vogels, met vale gieren als frequente bezoekers. Andere opvallende vogels zijn zwarte en blonde tapuit, oehoe, kerkuil en vele kleine vogelsoorten. Reptielen omvatten hagedissen, slangen en de adder, terwijl zoogdieren variëren van vleermuizen tot vossen en wilde geiten.

El Torcal de Antequera
meer info

Fuente de los Cien Caños

Hier stroomt water uit talloze bronnen

Het Monumento Natural Fuente de los Cien Caños - Nacimiento del Río Guadalhorce bevindt zich op steile kalkstenen hellingen van de Sierra de San Jorge in Villanueva del Trabuco. Hier stroomt water uit talloze bronnen, verzameld door een netwerk van kanalen die hoger gelegen delen verbinden met lagere delen via vele uitlaten. Het indrukwekkende schouwspel van stromend water geeft geboorte aan de Guadalhorce-rivier.

De Sierra de San Jorge, aan het oostelijke uiteinde van de Sierra de Camarolos, maakt deel uit van de kalkstenen bergketens die de provincie Málaga doorkruisen van west naar oost. De omgeving wordt omringd door een prachtig mediterraan landschap met olijfbomen, dennen, steeneiken en struikgewas.

Fuente de los Cien Caños
meer info

Sierras de Tejeda Almijara y Alhama

Een indrukwekkende reeks pieken die de 1.500 meter overschrijden

Langs de kust vormen de Sierras de Tejeda, Almijara en Alhama een indrukwekkende reeks pieken die de 1.500 meter overschrijden, om vervolgens steil af te dalen en te verdwijnen onder de wateren van de Middellandse Zee.

Aan hun voeten strekken zich verbazingwekkende ravijnen uit, ruige rotsen, scherpe toppen en steile hellingen. Het overwinnen van deze natuurlijke barrière is niet eenvoudig, hoewel mensen door de eeuwen heen paden hebben aangelegd die traditioneel vanuit havens als Frigiliana, Cómpeta of Sedella naar de visafslag van Granada leidden.

Het langzame en onvermoeibare water heeft in het kalkstenen gesteente een doolhof van scheuren, kloven en holtes gecreëerd, met opvallende kenmerken zoals de Zafarraya-pojé, een spectaculaire depressie omringd door bergen; grotten en kloven, waaronder de bekende grot van Nerja en de Fájara-grot; en de indrukwekkende "cahorros" of canyons, zoals die van de rivier Chíllar, een zeer smalle kloof uitgesleten in het gesteente.

Sierras de Tejeda Almijara y Alhama
meer info

Parque Natural de los Alcornocales

Een kustbastion tegen de zeewinden

De Alcornocales rijzen op als een kustbastion tegen de zeewinden, zowel vanuit het westen als het oosten, die beladen met vocht hun bossen hullen in een nevelige sluier die de tijd lijkt te bevriezen. Aan de westelijke flank van de Betische bergketens, tussen de provincies Cádiz en Málaga, vormt dit natuurlijke gebied een opeenvolging van steile bergen van verschillende hoogtes. Onder invloed van de erosieve kracht van de winden vertoont het zandsteen op de hoogten grillige vormen, gedomineerd door gigantische platen en steile rotsen. Op plaatsen waar kalksteen aanwezig is, zoals bij Las Motillas, ontstaat een van de meest interessante karstlandschappen van Andalusië, met talloze grotten en spelonken.

De overvloedige regenval beïnvloedt het bestaan van een uitgebreid netwerk van rivieren en beken, die zowel naar de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan stromen en grotendeels verantwoordelijk zijn voor het vormgeven van een van de meest buitengewone landschappen van het Iberisch Schiereiland, de zogenaamde "canutos" - smalle en diepe ravijnen die zich vormen in de bovenloop van rivieren en onderdak bieden aan een uiterst bijzondere vegetatie.

Parque Natural de los Alcornocales, Cádiz
meer info

La Sierra de Grazalema

Adembenemende uitzichten van de Caíllo en Ubriqu

De Sierra de Grazalema rijst ondoordringbaar op tegen de wateren van de Middellandse Zee, als een gigantische muur bezaaid met kleine witte dorpen. Omdat het gelegen is in het meest westelijke deel van de Betic-keten, halverwege tussen de provincies Cádiz en Málaga, heeft het massief zich gevormd onder invloed van overvloedige regenval, waardoor het de regenachtigste plek van het Iberisch schiereiland is. Daardoor herbergt het opmerkelijke geologische kenmerken, zoals het uitgestrekte Hundidero-Gato-grottenstelsel en de indrukwekkende Sierra del Endrinal met zijn actieve karstformaties en schilderachtige dolines en poljés.

Maar de Sierra de Grazalema heeft ook andere topografische hoogtepunten, zoals de adembenemende uitzichten van de Caíllo en Ubrique, die leiden tot verbazingwekkende kliffen, diepe kloven - zoals Salto del Cabrero en El Saltadero - en indrukwekkende canyons met verticale wanden tot wel 400 meter diep, zoals Garganta Seca en Garganta Verde. Net als de wisselende landschappen, biedt deze regio een ongeëvenaarde natuurpracht die de bezoekers keer op keer fascineert. Ter conclusie is de Sierra de Grazalema een waar paradijs voor liefhebbers van ruige natuur en adembenemende uitzichten.

Sierra de Grazalema, Cádiz
meer info

Parque Natural de Doñana

Het belangrijkste wetland van Europa

Doñana, gelegen tussen de provincies Huelva, Sevilla en Cádiz, biedt een divers landschap van moerassen, lagunes, duinen en stranden. Het is het belangrijkste wetland van Europa, waar vogels een paradijs vinden. Bonanza, Gallega, Ribetehilos en El Lucio del Cangrejo zijn voorbeelden van lagunes die duizenden vogels verwelkomen.

Naast deze lagunes is Doñana bezaaid met bewegende duinen tussen Matalascañas en de Guadalquivir-delta, met meer dan 25 kilometer ongerept strand en de imposante Asperillo-duin, een fossiele duin van meer dan 30 meter hoog. Op het strand vind je ook de indrukwekkende Asperillo-klif, met spectaculaire zandsteenformaties in tinten oranje en oker door ijzerrijke wateren. Doñana is echt een spectaculair landschap!

Parque Natural de Doñana
meer info

Cabo de Gata-Níjar

Een uniek klimaat en heeft vulkanische bodems

Het geopark Cabo de Gata Níjar, gelegen aan de Middellandse Zee, biedt een uniek klimaat en heeft vulkanische bodems. Door de diversiteit tussen mariene, kust- en terrestrische ecosystemen, herbergt het de best bewaarde 50 kilometer klifkust van Europa. Je vindt er zowel stedelijke stranden zoals San José en Aguamarga, als natuurlijke parels zoals Mónsul en Los Genoveses. Verborgen baaien zoals Carnaje en de bijna ontoegankelijke Enmedio, samen met indrukwekkende vulkanische kliffen en riffen zoals Punta de los Muertos en Mesa Roldán, creëren een adembenemende omgeving.

Bovendien zijn er prachtige zandduinformaties, zowel fossiele (zoals San Felipe de los Escullos of Las Amoladeras) als bewegende, die binnenwaterlagunes afsluiten en boeiende landschappen zoals de Salinas del Cabo de Gata vormen. Deze door de mens aangepaste ruimte is buitengewoon voor vogelobservatie en -fokken. Ontdek de buitengewone schoonheid van Cabo de Gata Níjar!

Cabo de Gata
meer info

El Saltillo

Begint bovenaan het charmante dorp Canillas de Aceituno

El Saltillo is een opmerkelijke wandelroute die vaak wordt vergeleken met El Caminito del Rey en wordt beschouwd als het kleinere broertje ervan in de Axarquia regio. Deze schilderachtige route, ook een deel van de Gran Senda de Malaga, begint bovenaan het charmante dorp Canillas de Aceituno. Hier, op de grens van de provincies Granada en Málaga, ontvouwt zich het prachtige natuurgebied van Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama.

La Maroma, de hoogste berg in de provincie Málaga met een hoogte van iets meer dan 2000 meter, domineert het uitzicht. Het gebied biedt een indrukwekkend landschap en een onvergetelijke wandelervaring. El Saltillo is niet alleen een trektocht, maar een ontdekkingstocht vanwege de adembenemende natuur en het historische belang. Ter conclusie, deze route is een must-try voor wandelliefhebbers die willen genieten van de prachtige natuurlijke schoonheid van dit unieke gebied.

El Saltillo
meer info
logo casa
Onze Tips
CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
CheckYeti

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram