Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

Serrano & Iberico Ham

"Geniet van de smaakvolle finesse van Serrano en Iberico ham, een ware traktatie voor de zintuigen."
Iberico ham

Serrano of Iberico, welke kiezen?

Zowel Serranoham als Ibericoham zijn soorten gezouten Spaanse ham die gemaakt worden van de achterpoten van varkens. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen de twee soorten ham.
Serranoham wordt gemaakt van witte varkens, typisch van de rassen Duroc en Landrace, en staat bekend om zijn rijke, hartige smaak en zachte textuur. Het rijpingsproces van serranoham duurt doorgaans enkele maanden.

Iberico ham daarentegen wordt gemaakt van de achterpoten van het Iberico varken, een varkensras dat inheems is in Spanje en Portugal. Iberico-varkens hebben een hoger vetgehalte dan witte varkens, waardoor het vlees een rijke, nootachtige smaak en sappige textuur krijgt. Het rijpingsproces voor Iberico-ham is doorgaans langer en complexer en kan tot 36 maanden in beslag nemen.

Ook de voeding van het varken speelt een belangrijke rol in het eindproduct. De "Bellota" Iberico ham is de meest exclusieve, het is gemaakt van varken dat gevoerd is met eikels en het varken is 100% Iberico ras.
Qua smaak wordt Ibericoham beschouwd als complexer en smaakvoller dan serranoham, met een nootachtige zoetheid en een intenser aroma. Ibericoham wordt ook beschouwd als exclusiever en duurder dan serranoham.

Zowel Serrano- als Iberico-hammen zijn heerlijk en hebben hun eigen unieke smaakprofielen. Als je op zoek bent naar een meer traditionele, hartige smaak, dan is serranoham een goede keuze. Als je op zoek bent naar een meer complexe, nootachtige smaak, dan is Iberico ham een goede optie.

Jamon Iberico

Iberico ham, ook wel bekend als jamón ibérico, is een soort gezouten Spaanse ham die gemaakt wordt van de achterpoten van het Iberico varken. Het wordt beschouwd als een van de hoogste kwaliteit en meest gewilde soorten gezouten vlees ter wereld.

Iberico-varken

Het Iberico-varken is een varkensras dat inheems is in Spanje en Portugal en bekend staat om zijn hoge vetgehalte, waardoor het vlees een rijke, nootachtige smaak en sappige textuur krijgt. Het rijpingsproces voor Iberico-ham is vergelijkbaar met dat van Serranoham, waarbij het vlees enkele maanden wordt gezouten, gedroogd en gerijpt. Het rijpingsproces voor Iberico-ham is echter doorgaans langer en complexer en kan tot 36 maanden in beslag nemen.

Verschillende soorten Iberico-ham

Er zijn verschillende soorten Iberico-ham, afhankelijk van het dieet van het varken en het percentage Iberico-ras in het varken. De meest exclusieve is de "Bellota", wat betekent dat het varken is gevoerd met eikels en dat het varken 100% Iberico ras is.

Ibericoham is er in veel verschillende vormen, zoals hele poten, gesneden of in blokjes gesneden. Het wordt vaak gegeten als aperitief of tussendoortje, meestal geserveerd met brood en andere Spaanse lekkernijen zoals Manchego-kaas. Het is een delicatesse waarvan je alleen kunt genieten of als ingrediënt in een verscheidenheid aan traditionele Spaanse gerechten.

Denomination of Origin

Bij de aankoop van Iberico ham is het belangrijk om te letten op het "Denomination of Origin" label, dit geeft aan dat de ham geproduceerd is in een specifieke regio van Spanje en voldoet aan strenge kwaliteitsnormen. Enkele van de meest bekende gebieden voor de productie van Iberico ham zijn Jabugo, Guijuelo en Extremadura.

Een delicatesse

Ibericoham wordt beschouwd als een delicatesse en wordt zeer gewaardeerd in Andalusië en in heel Spanje. Als u de kans krijgt om het te proberen, zult u het verschil in smaak en textuur kunnen waarderen in vergelijking met andere soorten gerookte hammen.

Jamon Serrano

Serrano is een soort gezouten Spaanse ham, gemaakt van de achterpoten van een varken. Het is een van de meest populaire en meest geconsumeerde soorten gezouten vlees in Spanje en staat bekend om zijn rijke, hartige smaak en zachte textuur.

Traditioneel rijpingsproces

Serranoham wordt meestal gemaakt met behulp van een traditioneel rijpingsproces dat enkele maanden kan duren. Het proces omvat het zouten van het vlees, het laten drogen en uitharden in een koele, geventileerde ruimte en het vervolgens enkele maanden laten rijpen. Het eindproduct is een gedroogde ham met een dieprode kleur en een licht zoute smaak.

Als aperitief of tussendoortje

In Andalusië is serranoham in veel verschillende vormen te vinden, zoals jamón serrano hele poten, gesneden of in blokjes gesneden. Het wordt vaak gegeten als aperitief of tussendoortje, meestal geserveerd met brood, olijven en andere Spaanse lekkernijen zoals Manchego-kaas. Serranoham wordt ook vaak gebruikt bij het koken en is te vinden in een verscheidenheid aan traditionele Spaanse gerechten, waaronder paella en tapas.

Denomination of Origin

Let bij de aankoop van serranoham zeker op het label "Denomination of Origin", dat aangeeft dat de ham in een specifieke regio van Spanje is geproduceerd en aan strenge kwaliteitsnormen voldoet. Enkele van de meest bekende gebieden voor de productie van serranoham zijn Guijuelo, Jabugo en Trevélez.

Serranoham is een heerlijk en veelzijdig product waar je op veel verschillende manieren van kunt genieten. Het is een must voor elke voedselliefhebber die Andalusië bezoekt.

logo casa
Onze Tips
CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
CheckYeti

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram