Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

Carmona

Domineert majestueus de uitgestrekte Vega del Corbónes

Carmona

"Carmona, waar de ziel van Andalusië danst met de eeuwenoude melodieën van geschiedenis en cultuur, en de betovering van de straten je meeneemt op een tijdloze reis door het hart van het Spaanse erfgoed."

+12
°
C
H: +13°
L: +
Carmona (Seville)
Woensdag, 27 December
7-daagse weersvoorspelling
don vri zat zon maa din
+15° +16° +17° +16° +16° +17°
+ + + + + +

Carmona

Carmona, gelegen op slechts 30 kilometer van Sevilla, domineert majestueus de uitgestrekte Vega del Corbónes vanaf de laatste belangrijke heuvel van de Alcores. De vruchtbaarheid van het gebied en de strategische ligging op de heuvel hebben van Carmona een van de belangrijkste nederzettingen aller tijden gemaakt.

Spain VIVAndalusia

De geschiedenis van Carmona

De geschiedenis van Carmona vindt zijn oorsprong in het Neolithicum, met archeologische vondsten die teruggaan tot die periode. Als Iberische stad speelde het een actieve rol in de tweede Punische oorlog. Onder Romeinse invloed had Carmona het voorrecht om munten te slaan, en de Vía Augusta doorkruiste de stad, met restanten en een Romeinse brug als getuigenissen. Het Romeinse tijdperk markeerde een hoogtepunt, met blijvende sporen zoals stadspoorten en de unieke Necropolis.

Onder islamitisch bewind behield Carmona zijn belang als hoofdstad van een Taifa-koninkrijk. In 1247 gaf het zich over aan Ferdinand III, die het herbevolkte en een handvest verleende. Tijdens het bewind van Peter de Wrede werd Carmona begunstigd, met de Alcazar de la Puerta de Marchena als favoriete residentie. Rivaliteiten tussen adellijke huizen waren prominent onder Juan II en Enrique IV. Carmona speelde een opmerkelijke rol in de oorlog van Granada, verklaard in het stadsarchief. In 1630 verleende Filips IV de stad de titel. In 1869 was Carmona het toneel van een vroege poging tot vestiging van de Federale Republiek.

Spain VIVAndalusia

Festivals en feesten

De festiviteiten beginnen met de Cabalgata de Reyes, een spectaculaire Driekoningenoptocht die de straten vult met prachtige praalwagens en vrolijke festiviteiten. Het kleurrijke Carnaval brengt een uitbundige sfeer met zich mee, waar bewoners en bezoekers zich vermommen en deelnemen aan feestelijke optochten en dansen.

Tijdens de Semana Santa, de Heilige Week, wordt Carmona doordrenkt met een serene, religieuze ambiance. Processies trekken door de straten, gedragen door lokale broederschappen, en symboliseren het passieverhaal van Jezus Christus. Het charmante evenement van Las Mayas voegt een vleugje folklore toe, waarbij jonge meisjes bloemen en versieringen aanbieden aan de Maagd Maria, waarmee de lente wordt verwelkomd te midden van traditionele vieringen. Deze festivals weerspiegelen de rijke geschiedenis en levendige tradities van Carmona, die jaarlijks duizenden bezoekers aantrekken.

Spain VIVAndalusia

Bezienswaardigheden

De ligging van Carmona op de heuveltop biedt niet alleen een adembenemend uitzicht, maar ook een natuurlijke verdediging. De Romeinse invloeden zijn nog steeds zichtbaar in de stad, met de Romeinse stadspoorten die bezoekers begroeten. Necropolis is een uniek monument dat de rijke geschiedenis van Carmona weerspiegelt.

Spain VIVAndalusia

Carmona vandaag

Carmona behoudt zijn middeleeuwse charme met een labyrint van smalle straatjes en pleinen. De Alcazar de la Puerta de Marchena, met zijn historische betekenis, staat als een getuigenis van het verleden. Tijdens het jaarlijkse festival komen de straten tot leven met kleurrijke vieringen, en lokale feesten versterken de band van de gemeenschap.

Spain VIVAndalusia

Bereikbaarheid

Vandaag de dag is Carmona gemakkelijk bereikbaar vanuit Sevilla, waardoor het een ideale bestemming is voor een dagtocht. De stad verwelkomt bezoekers met open armen, waar geschiedenis en traditie hand in hand gaan. Carmona, een tijdloze schat in het hart van Andalusië.

Onze Tips

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Carmona zijn o.a. Sevilla en Triana| turismo

Ter Conclusie

Carmona is een stad in de provincie Sevilla, Spanje, bekend om haar rijke historische erfgoed en charmante, goed bewaarde oude stad. De schilderachtige straten zijn omzoomd met witgekalkte gebouwen, versierd met traditionele Andalusische architectuur, waardoor Carmona een populaire bestemming is voor bezoekers die een glimp willen opvangen van het culturele verleden van Spanje.

Het Alcázar van de Puerta de Sevilla is een opvallend onderdeel van het architecturale complex van Carmona. Hoewel er archeologische overblijfselen zijn die teruggaan tot de 14e tot de 12e eeuw v.Chr., dateert de oorsprong ervan uit de 9e eeuw v.Chr.

Het monument is uitgeroepen tot historisch-artistiek erfgoed, zelfs eerder dan de Giralda van Sevilla, en het weerspiegelt in zijn stenen de mijlpalen van de westerse geschiedenis waarin de stad heeft deelgenomen of getuige van is geweest, als een levend dagboek.

In de 8e eeuw v.Chr. bouwden de Carthagers een bolwerk boven op de oorspronkelijke toren, waardoor het zijn eerste vierkante en robuuste vorm kreeg om weerstand te bieden tegen de legers van de Romeinen. In de tijd van Augustus versterkten en verbeterden de Romeinen de door de Carthagers gebouwde structuur, inclusief de poorten die nog steeds zichtbaar zijn. Bovendien bouwden ze een tempel boven op het bastion, waarvan de basis nog steeds bewaard is gebleven.

Het Museum en Interpretatiecentrum van de stad Carmona is gevestigd in het Casa del Marqués de las Torres, een oud paleis gebouwd in de 16e eeuw. Dit gebouw is een voorbeeld van de kenmerkende paleisarchitectuur van Carmona en valt op door de decoratieve elementen van de Mudéjar-traditie in de balkonranden.

Het ontwerp van het huis is gerangschikt rond een centrale binnenplaats met een vierkante plattegrond, die dient als het centrale punt van de structuur die is verdeeld over twee verdiepingen. Deze binnenplaats draagt niet alleen bij aan de esthetiek van de plaats, maar heeft ook praktische functies bij de indeling van de ruimtes.

Onder de opmerkelijke kunstwerken springt het doek van de Virgen de Gracia op, dat zich bevindt op de trap, en voegt zo een artistiek en devotioneel element toe aan het architectonische geheel. De combinatie van historische en artistieke elementen maakt het Museum en Interpretatiecentrum tot een culturele bezienswaardigheid in Carmona.

Na de christelijke verovering van Carmona in 1247 door koning Ferdinand III, paste de stad zich aan aan haar nieuwe status als onderdeel van het koninkrijk Castilië. In de 15e eeuw ontstonden parochies en de eerste kloosters, waarvan het oudste het klooster van Santa Clara is. Dit klooster herbergt een gemeenschap van clarissen, franciscanen die leven volgens de inspiratie van armoede, liefdadigheid en opoffering, geïnspireerd door het leven van Santa Clara, een leerling van Sint-Franciscus van Assisi.

De oprichting van het klooster van Santa Clara werd goedgekeurd door een pauselijke bul van Paus Pius II in 1460, op verzoek van doña Teresa en doña Beatriz de Salcedo. Het klooster ontving aanzienlijke donaties, waaronder die van Beatriz Pacheco, hertogin van Arcos, na haar overlijden in 1511. De bouw vond plaats tussen het einde van de 15e eeuw en het begin van de 16e eeuw en omvat een enkelvoudig rechthoekig schip met een houten dak in de stijl van de mudéjar in Sevilla. Het koor, bedekt met een gotisch kruisribgewelf, weerspiegelt een stijl die meer kenmerkend is voor het christelijke kunst van die tijd.

 • De Molen van La Romera is gelegen aan de Ronda del Cenicero, een omtrekkende straat met een geschiedenis gekenmerkt door de co-existentie van residentieel gebruik en economische activiteiten verbonden aan het landelijke leven, zoals de handel in goederen, de fokkerij van klein vee en landbouwtransformatie.

  Zijn oorsprong gaat terug tot de laatste momenten van de Middeleeuwen, getuigend van de duidelijke invloed van de Moorse stijl in de constructie. Een baksteen met een Arabische inscriptie onthult de band met de islamitische tradities van de bevolking in die tijd.

  Het onderging renovaties in de 17e en 18e eeuw, waarbij machinerie met een vloer en rollen voor trekdieren werd geïntroduceerd, samen met een toren en een balkpers. Het bleef operationeel tot 1937. Na zijn sluiting werden de zalen van de molen en de balk gebruikt als graanschuur, waarbij de vloeren en plinten met zwarte teerisolatie behouden bleven.

  Vandaag de dag is de molino ingericht als een gezellig restaurantje.

 • Op het perceel waar de markt gevestigd is, stond voorheen een Dominicaans klooster gewijd aan Santa Catalina, dat dateert uit het einde van de 16e eeuw en het begin van de 17e eeuw. Op 27 april 1837, tijdens het desamortisatieproces voorgesteld door Mendizábal, werd het terrein onteigend voor openbaar gebruik.

  De huidige markt, ontworpen door Ramón del Toro en voltooid in 1842, volgt het model van de grote pleinen in Castilië. Het bestaat uit een ruim rechthoekig binnenplein van 35 bij 45 meter, met vier galerijen met zuilengangen en kraampjes voor 28 marktkramen, allemaal in neoklassieke stijl. Hoewel grotendeels gerenoveerd, is een klein deel van de oorspronkelijke gangen behouden gebleven die toebehoorden aan het oude klooster.

  De Kerk van Santa María de la Asunción is het hoogste voorbeeld van religieuze architectuur in Carmona, opgericht op de locatie van de oude grote moskee, nog steeds aanwezig in de vorm van de ablutieplaats. De betekenis ervan ligt in de christelijke tempel, gemodelleerd naar de formele en constructieve canons van de gotische kathedraal in Sevilla.

  De structuur heeft een zaalvormige plattegrond met drie beuken en kapellen tussen de zijdelingse steunberen, gebouwd in twee fasen in de 15e en 16e eeuw. De eerste fase, tot aan het koor, weerspiegelt gotische taal en esthetiek, terwijl de tweede, onder leiding van Diego de Riaño, duidelijk een renaissancistische stijl introduceert tot aan het koor. Barokke elementen zoals de Puerta del Sol en de Sacramentale kapel blijven behouden, en 19e-eeuwse hervormingen geven de kerk haar huidige uiterlijk. De toren, gestart in de 16e eeuw en voltooid in de 19e eeuw, heeft een kapiteel en een klok dankzij de vrijgevigheid van Carlota Quintanilla.

  Overige bezienswaardigheden in Carmona

  Convento de Madre de Dios
  Necrópolis de Carmona y el Anfiteatro
  Ayuntamiento
  Iglesia del Salvador
  Iglesia San Pedro
  Iglesia de San Bartolomé
  Iglesia de San Felipe
  Iglesia de Santiago
  Iglesia de San Blas
  Iglesia de San Francisco
  Puerta de Córdoba
  Plaza de San Fernando
  Convento de las Descalzas
  Convento de la Concepción
  Hospital de la Misericordia Y de la Caridad
  Fuente de los Leones y Alameda de Alfonso XIII
  Teatro Cerezo
  Casa Palacio de los Lasso
  Casa Palacio de los Dominguez
  Casa Palacio de los Briones
  Casa Palacio de los Rueda
  Casa de las Descalzas
  Casa Palacio de Don Alonso Bernal Escamilla
  Casa Palacio de los Aguilar
  Ermita de San Mateo
  Ermita Nuestra Señora de Gracia
  Ermita de San Antón o de Nuestra Señora del Real
  Iglesa de Santa Ana
  Mausoleo Romana
  Puente Romano
  Centro Temático del Mudéjar

  logo casa
  Onze Tips
  CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
  • Tui
  • octopus
  Vind je deze site leuk?
  Inschrijven Nieuwsbrief
  Info Casa VIVAndalusia
  Vragen of Tips
  Hier adverteren

  AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

  We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

  Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

  Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

  Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

  Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

  Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

  We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

  klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
  CheckYeti

  VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

  Spanje VIVAndalusia
  Copyright © 2024 logiKa
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram