Almeria heeft de duurste bierprijzen van Spanje, maar er is een addertje onder het gras

Spanje staat bekend om zijn liefde voor bier, vooral tijdens de hete zomermaanden wanneer een verfrissend koud biertje een must is. De kosten van dit geliefde drankje kunnen echter aanzienlijk variëren afhankelijk van de regio. Een recente studie uitgevoerd door Numbeo, een website die gespecialiseerd is in het analyseren van de kosten van levensonderhoud, heeft enkele verrassende bevindingen onthuld over de prijzen van bier in verschillende Spaanse steden. Bovenaan de lijst als de duurste plek om te genieten van een halve liter bier staat Almeria, met een gemiddelde prijs van 5,91 euro. Maar voordat je je wenkbrauwen optrekt vanwege de exorbitante kosten, is er een essentieel aspect dat in overweging moet worden genomen.

Het Almeria-onderscheid

Hoewel de studie Almeria aanwijst als de stad met het duurste bier in Spanje, is er een belangrijk detail dat de schok verzacht. De gerapporteerde prijs is inclusief een tapa, een heerlijke Spaanse traditie waarbij een kleine hap of snack wordt geserveerd bij een drankje. De meeste bars in Almeria volgen deze praktijk en voorzien gasten van een smakelijke begeleiding bij hun biertje. Als gevolg hiervan is de schijnbaar hoge prijs niet uitsluitend toe te schrijven aan het drankje zelf, maar aan de algehele ervaring van het genieten van een drankje samen met een heerlijke tapa.

Andalusische Provincies

Een scala aan prijzen: Binnen de regio Andalusië onthult de studie een reeks bierprijzen die de kenmerkende eigenschappen van elke stad weerspiegelen. Jaén steekt eruit als de meest betaalbare stad, met een halve liter bier voor slechts 1,50 euro. In Huelva kun je rekenen op ongeveer 1,75 euro, terwijl Granada op 1,71 euro komt. Dit laatste lijkt misschien verrassend, gezien de reputatie van Granada om gratis tapas bij drankjes aan te bieden. De reden hiervoor is echter te vinden in de status van Granada als universiteitsstad, wat vaak resulteert in prijzen die vriendelijker zijn voor studenten en de lokale bevolking.

Steden van hoge klasse

Buiten Andalusië registreren andere Spaanse steden, bekend om hun economische welvaart en grote toeristische aantrekkingskracht, ook hogere bierprijzen. Tarragona staat op de tweede plaats in de lijst, met een gemiddelde van 4,63 euro voor een halve liter. Madrid en Ibiza volgen op de voet, met prijzen van respectievelijk 4,76 euro en 4 euro. De hogere kosten in deze steden kunnen worden toegeschreven aan hun bruisende toeristische scènes en grotere economische welstand.

Andere Spaanse steden

Voor degenen die op zoek zijn naar meer gematigde bierprijzen, bieden verschillende Spaanse steden en dorpen betaalbare opties. Hier is een overzicht van enkele populaire bestemmingen:

Santa Cruz de Tenerife: 1,85€
Mallorca: 3€
Marbella: 3,50€
Alicante: 3,65€
A Coruña: 3,90€
Barcelona: 3€
Bilbao: 3€
Valencia: 2,45€
Sevilla: 2,50€
Zaragoza: 2,50€
Oviedo: 3€
Las Palmas de Gran Canaria: 2€
Murcia: 2€
Vigo: 2,40€
Malaga: 2,58€

Bij het beoordelen van de kosten van bier in Spanje is het van cruciaal belang om rekening te houden met de lokale tradities en de extra's die bij het drankje worden aangeboden. Hoewel Almeria de titel claimt voor het duurste bier, voegt de tapa die ermee gepaard gaat een uniek en plezierig aspect toe aan de ervaring. Zoals met elk land kunnen de prijzen variëren afhankelijk van de economische omstandigheden van de regio en het niveau van toerisme dat het aantrekt. Of je jezelf nu bevindt in een stad met hogere of meer betaalbare bierprijzen, één ding blijft constant: het heffen van een glas koud bier om de zomerhitte te verslaan is een gekoesterde nationale bezigheid in Spanje.
bron: SUR