Herdenken van een Muzikale Tussenstop: John Lennon's Standbeeld in Almeria

Verscholen in het hart van Almeria, een stad bekend om haar verrukkelijke tapas en roemrijke bezienswaardigheden, staat een bronzen eerbetoon aan een legendarische figuur die een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op muziek en popcultuur. Het standbeeld van John Lennon, gezeten op een bank met een gitaar in de hand, vangt de geest van de arbeidersheld uit Liverpool op een plek waar men het minst zou verwachten: Spanje.

Almeria, bekend om het iconische 'El Cable Inglés' en haar filmische landschappen, heeft een onverwachte band met John Lennon, een lid van de iconische band The Beatles. Hoewel de Fab Four slechts twee keer in Spanje optraden, met enigszins lauwe reacties, was het een belangrijke creatieve tussendoor die leidde tot het standbeeld van Lennon in de Plaza de Flores van de stad.

Het plakkaat dat het standbeeld vergezelt, vertelt het verhaal: John Lennon zou tijdens zijn verblijf in Almeria in 1966 de iconische song 'Strawberry Fields Forever' hebben gecomponeerd. Dit woestijngebied had gediend als decor voor talloze westernfilms en andere cinematografische projecten. Lennon was in Almeria voor de opnames van 'How I Won the War' en greep de pauzes tussen de opnames door om een van de meest geliefde nummers van The Beatles te creëren. Het stadsbestuur van Almería erkende het belang van dit evenement en besloot ter ere van Lennon's band met de stad een standbeeld op te richten in 2006.

Carmen Mudarra, de getalenteerde beeldhouwer achter het monument, legde Lennon vast in zijn legeruniform en karakteristieke ronde bril, als eerbetoon aan zijn verschijning tijdens de opnames van 'How I Won the War'. Het standbeeld vereeuwigt een moment van intense concentratie terwijl hij op zijn gitaar tokkelt en akkoorden en songteksten creëert die door de eeuwen heen zouden resoneren.

Tijdens zijn verblijf verbleef Lennon in de finca Santa Isabel, ook bekend als Cortijo Romero. Het was binnen deze muren dat hij de eerste demotapes van 'Strawberry Fields' opnam, met zijn eerste vrouw Cynthia en medebandlid Ringo Starr als getuigen van deze creatieve vonk. Het historische huis is sindsdien omgetoverd tot het Casa del Cine (Cinema House) museum van Almeria, met een 'Bron van Inspiratie Kamer' die aan Lennon is gewijd en versierd is met foto's en memorabilia uit zijn tijd in Spanje.

De betekenis van deze band is ook vereeuwigd op het witte doek. De film 'Vivir es Fácil con los Ojos Cerrados' ('Leven is Gemakkelijk met Gesloten Ogen') geeft een humoristische draai aan Lennon's Spaanse reis en heeft de getalenteerde Javier Cámara in een hoofdrol.

Terwijl het standbeeld getuigt van Lennon's erfenis in Almeria, strekken zijn banden met de regio zich verder uit. Het was in het Britse overzeese gebied Gibraltar, grenzend aan Andalusië, dat Lennon enkele jaren later in het huwelijk trad met Yoko Ono.

Voor zowel liefhebbers van The Beatles als casual toeristen is een bezoek aan het standbeeld van John Lennon in Almeria een must. Gelegen in het noordwestelijke deel van het stadscentrum, op de Plaza de Flores, staat het standbeeld vlakbij het gerespecteerde Hotel Nuevo Torreluz. Terwijl je poseert voor een foto, met je arm om de muzikale visionair heen geslagen, neem even de tijd om te reflecteren op de onverwachte symfonie die zich afspeelde in deze hoek van Zuidoost-Spanje - een plek waar een arbeidersheld een blijvende muzikale erfenis naliet.
Meer Spanje nieuws, klik hier

(c) foto www.turismodealmeria.org