Is het een Goed Moment om Vastgoed te Kopen in Spanje? Inzichten voor de Zomer van 2023

Terwijl de vastgoedmarkt in Spanje nog steeds veel aandacht trekt, vragen veel potentiële kopers zich af of de zomer van 2023 een goed moment is om te investeren in Spaans vastgoed. Hoewel inflatie in heel Europa hoog blijft en variabele hypotheken naar verwachting duurder zullen worden door een op handen zijnde renteverhoging van de ECB, zijn vastgoedexperts van mening dat de markt in Spanje relatief stabiel zal blijven. In dit artikel bekijken we de huidige trends en geven we inzicht in de vastgoedmarkt in Spanje voor de zomer van 2023.

Stabiliteit op de Vastgoedmarkt

Deskundigen voorspellen dat de vastgoedmarkt in Spanje gedurende de zomer van 2023 stabiel zal blijven, met enkele uitzonderingen in zeer gewilde toeristische bestemmingen, zoals de Middellandse Zeekust en de eilanden, waar de prijzen iets hoger zijn. Over het algemeen is de prijs van huizen in het eerste kwartaal van 2023 slechts met 0,6% gestegen. Bovendien is de jaar-op-jaar prijsgroei vertraagd tot 3,5% in vergelijking met 5,5% in 2022, wat wijst op een stabiele markt.

Factoren die de Vraag Beïnvloeden:

Verschillende factoren dragen bij aan het stabiele vooruitzicht van de Spaanse vastgoedmarkt. Inflatoire druk, stijgende rentetarieven en de afname van spaargeld van huishoudens zorgen ervoor dat de vraag naar huisvesting afneemt. Deze factoren, samen met de toenemende moeilijkheid om hypotheken te verkrijgen, duiden erop dat de vraag gedurende 2023 kan afzwakken. Naarmate de vraag afneemt, bestaat de mogelijkheid van prijsstijgingen tot 2% gedurende het jaar.

Impact van Rentevoeten en Inflatie:

De renteverhogingen, die dit jaar naar het maximum van 3,75% van de Europese Centrale Bank (ECB) stijgen, zullen waarschijnlijk doorgaan. De toekomstige verhogingen worden echter verwacht kleiner te zijn, ongeveer 0,25 basispunten per keer. Naarmate de rentetarieven en inflatie stijgen, zal de vraag naar huizen in Spanje waarschijnlijk afnemen. Deze afname van de vraag kan een neerwaartse druk op de prijzen uitoefenen.

Betaalbare Locaties om te Overwegen:

Wat betreft betaalbaarheid zijn de prijzen van vastgoed in grote steden in Spanje over het algemeen lager dan die langs de Middellandse Zeekust. Echter, zelfs binnen gebieden met een hoge vraag, is er aanzienlijke variatie in de kosten van huisvesting. Zo is de prijs per vierkante meter ongeveer 1.328 euro in Castellón en 1.465 euro in Murcia. In populaire bestemmingen zoals Palma de Mallorca kunnen kopers rekenen op ongeveer 3.966 euro per vierkante meter, terwijl de prijs in Malaga ongeveer 2.989 euro per vierkante meter is. De Canarische Eilanden bieden ook verschillende prijzen, variërend van 2.365 euro per vierkante meter in Las Palmas tot 1.961 euro per vierkante meter in Santa Cruz de Tenerife.


Gezien de huidige marktomstandigheden en de meningen van experts, biedt de zomer van 2023 een relatief stabiele omgeving voor het kopen van vastgoed in Spanje. Hoewel inflatie en stijgende rentetarieven de vraag kunnen beïnvloeden en mogelijk tot lichte prijsstijgingen kunnen leiden, wijst de algehele trend op stabiele vastgoedprijzen gedurende het jaar. Het is de moeite waard om minder dure gebieden te verkennen, zoals steden en regio's die verwijderd zijn van de drukbezochte kustlijnen, om meer betaalbare opties te vinden. Zoals altijd moeten potentiële kopers grondig onderzoek doen en professioneel advies inwinnen om weloverwogen beslissingen te nemen over hun vastgoedinvesteringen in Spanje.
Meer Spanje nieuws, klik hier

Foto door Oleksandr Canary Islands: www.pexels.com/nl-nl/foto/aanbod-hand-gebouw-kantoor-7599735/