Nieuwe Low-Cost Hogesnelheidstrein Operator Ouigo begint tests op Malaga-Madrid Lijn

De langverwachte lancering van Ouigo, een low-cost hogesnelheidstrein operator, in Spanje nadert nu het bedrijf begint met de testfase op de Malaga-Madrid lijn. Spoorwegliefhebbers waren opgetogen toen de eerste Ouigo-treinen afgelopen weekend werden gespot op de rails in Malaga, vastgelegd door de oplettende fotograaf José Manuel Guerrero. Dit evenement markeert het begin van een intensieve testperiode om de compatibiliteit van de dubbeldekkerstreinen van Ouigo te waarborgen met de signalering en veiligheidsapparatuur op de oudste hogesnelheidslijn van Spanje.

Voor treinliefhebbers zoals Guerrero is de komst van Ouigo in Spanje een droom die uitkomt. De introductie van een Franse treinoperator, vooral een met een low-cost businessmodel, betekent het begin van een nieuw tijdperk voor Malaga. Aangezien Ouigo betaalbare tarieven biedt, wordt er met veel anticipatie uitgekeken naar hun diensten.

Tijdens de testfase zullen de treinen worden geëvalueerd op hun compatibiliteit met het LZB-signaleringssysteem, dat al als verouderd wordt beschouwd op de Malaga-Madrid lijn. Om de treinen te laten werken, is er aan boord een STM (Specific Transmission Module) geïnstalleerd, die de interactie met het LZB-signaleringssysteem op de baan mogelijk maakt. Er zijn echter talloze uren testen nodig voordat de treinen gereed zijn voor passagiersdiensten. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan de prestaties van de trein in tunnels, zoals Abdalajís, vanwege hun dubbeldekker ontwerp, dat hoger is dan de treinen die doorgaans op de lijn rijden.

Interessant genoeg valt de testperiode van Ouigo samen met de lancering van een andere low-cost treindienst in Spanje. Op 1 juni zal Avlo, een dochteronderneming van Renfe, beginnen met het exploiteren van treinen tussen Madrid en Malaga. Hoewel de introductie van Avlo niet zal leiden tot een toename van het aantal dagelijkse ritten, zal het aanzienlijk lagere tarieven aanbieden, beginnend vanaf slechts zeven euro. Dit volgt op het succesvolle debuut van het merk Iryo in maart, dat de eerste private operator werd die treindiensten tussen Malaga en Madrid aanbood, met hun opvallende Frecciarrosa 1000 treinen.

Als dochteronderneming van het Franse staatsbedrijf SNCF wordt Ouigo met veel verwachtingen in de Spaanse markt verwelkomd. Bekend om zijn low-cost aanpak, biedt Ouigo tickets aan vanaf slechts negen euro en heeft het de treinen met de grootste capaciteit in het land, de Alstom Euroduplex, met 509 zitplaatsen. De komst van de diensten van Ouigo in de Costa del Sol en Sevilla wordt verwacht in de tweede helft van volgend jaar, tussen juni en december 2024.

Met de aanstaande lancering van Ouigo en de groeiende aanwezigheid van low-cost treinexploitanten in Spanje kunnen passagiers uitkijken naar meer betaalbare reismogelijkheden en verhoogde concurrentie binnen de hogesnelheidsspoorsector.
(c) foto www.ouigo.com/

Meer Spanje nieuws, klik hier