Reyes Magos of Driekoningen: Een Vreugdevolle Traditie in Spanje

De Dag van de Drie Koningen

Zelfs na de nieuwjaarsfestiviteiten wacht in Spanje de belangrijkste dag voor alle kinderen op 6 januari - de Dag van de Drie Koningen. Deze traditie vindt zijn oorsprong in het bijbelse verhaal van de Wijzen die een ster volgden naar de kribbe in Bethlehem en geschenken brachten voor de pasgeboren Jezus: goud, wierook en mirre.

Traditie van Brieven Schrijven: Hoop en Deugd van Kinderen

Naarmate Kerstmis nadert, nemen Spaanse kinderen deel aan de eeuwenoude gewoonte van het schrijven van brieven aan een of alle drie de koningen - Melchior, Gaspar en Baltasar. In deze brieven vertellen kinderen over hun goede gedrag gedurende het hele jaar en uiten ze hun gewenste cadeaus voor 6 januari. Hoe beter het gedrag van het kind, des te prachtiger het verwachte cadeau. Omgekeerd kan slecht gedrag resulteren in het ontvangen van een stukje steenkool.

Koninklijke Reis: De Aankomst van de Koningen en Cabalgatas

Elk jaar beginnen de Drie Koningen aan een kamelentocht vanuit het Oosten naar Spanje, aankomend na Oudjaarsavond. Hun aanwezigheid wordt aangekondigd door grandioze processies genaamd "cabalgatas", waar ze steden doorkruisen, luisterend naar de wensen van kinderen en hun brieven verzamelend. In de nacht van 5 januari, na de cabalgata, haasten kinderen zich naar huis om hun schoenen schoon te maken en strategisch in de woonkamer te plaatsen. De plaatsing is cruciaal - het leidt de Koningen naar de juiste ontvangers van hun geschenken.

Voeden van de Reizigers: Gebruiken van Gastvrijheid

Gezien de lange reis en de zware nacht van het geven van geschenken, tonen Spaanse families gastvrijheid door water, nougat of melk achter te laten voor de Drie Koningen en hun kamelen. Dit symbolische gebaar zorgt ervoor dat ze kracht herwinnen voor hun terugreis.

Opbouw van Verwachting: De Ochtend van 6 januari

Op de ochtend van 6 januari, bekend als Epifanie of Dia de Reyes, staan kinderen opgewonden eerder op dan normaal. Met ingehouden adem haasten ze zich naar de plek waar ze hun schoenen hebben achtergelaten, hopend de schatten te onthullen die zijn achtergelaten door Hun Majesteiten, de Wijzen. De vreugde is tastbaar, en de afwezigheid van water en het geconsumeerde nougat geeft aan dat de Koningen hun energie hebben hersteld voor de terugreis.

Conclusie: Epifanie Sluit Kerst af

In elk Spaans huishouden is de lucht gevuld met anticipatie en opwinding op Dia de Reyes. De traditie vangt de essentie van Kerstmis, en terwijl de ochtend zich ontvouwt, markeert het het einde van het feestseizoen - een signaal dat Kerstmis voorbij is, met herinneringen aan vreugde en de belofte van festiviteiten in het komende jaar.

Meer Spanje nieuws, klik hier

foto: Cabalgata de Los Reyes in Sevilla (c) www.turismosevilla.org