Spaans Kaas Erfgoed: Oorsprong en Kenmerken van de Bekendste Kazen

Spanje heeft een rijke kaasbereidingstraditie, met een gevarieerd assortiment kazen afkomstig uit verschillende regio's in het land. Met 25 Beschermde Oorsprongsbenamingen en 1 Geografische Aanduiding heeft elke regio in Spanje zijn unieke kaasproductie, beïnvloed door factoren zoals topografie, bodem, klimaat en het overheersende vee in het gebied. Dit artikel verkent enkele van de bekendste Spaanse kazen, ingedeeld naar het type melk dat wordt gebruikt: koe, schaap, geit en gemengd.

Koeienmelkkazen

Arzúa-Ulloa

Afkomstig uit Galicië, lijkt deze kaas op Tetilla-kaas. Het heeft een medium consistentie, een milde en licht zoute smaak en een kenmerkende zure toets.

Fromatge de L'Alt Urgell i La Cerdanya

Afkomstig uit de regio's Lleida en Girona, ondergaat deze kaas een rijpingsproces van minstens 45 dagen. Het heeft een zachte en romige textuur, een zoete en doordringende aroma en een gladde en heerlijke smaak.

Mahón

Geproduceerd op Menorca, heeft Mahón-kaas een licht pittige smaak. Het is verkrijgbaar in halfrijpe (minimaal twee maanden gerijpt) en rijpe (zes tot tien maanden) varianten. Naarmate de kaas ouder wordt, wordt deze harder met een droge en intense smaak.

San Simón

Een Galicische kaas, San Simón heeft een krachtige smaak, medium consistentie en wordt gerookt met berkenhout na drie weken rijping.

Tetilla

Afkomstig uit de provincies Lugo en A Coruña, heeft Tetilla-kaas een korte rijpingsperiode van 10 tot 30 dagen. Het staat bekend om zijn milde en romige smaak, fijne textuur, ivoor-gele kleur en unieke borstvorm. De melk die wordt gebruikt komt van de koeienrassen Frisona, Pardo Alpina en Rubia Gallega.

Schaapsmelkkazen

Queso de Burgos

Oorspronkelijk gemaakt met schapenmelk, is Queso de Burgos een zeer witte en vochtige verse kaas uit het gebied Burgos in Castilla y León. Tegenwoordig wordt het vaak gemaakt met koemelk of een mengsel van beide.

Idiazabal

Een kaas uit Baskenland gemaakt van Latxa-schapenmelk, wordt ook geproduceerd in het noordwesten van Navarra. Het ondergaat een rijping van twee tot zes maanden en biedt een gladde consistentie, licht zure smaak en een milde aroma. Gerookte versies, met behulp van doorn- en beukenhout, vertonen intense en doordringende geuren met een evenwichtige en intense kruidige smaak.

Manchego

Uitsluitend gemaakt van de melk van Manchega-schapen in Castilla-La Mancha, heeft Manchego-kaas een cilindrische vorm en is verkrijgbaar in verschillende rijpingsgraden. Het biedt een licht zure smaak, intense aroma en een compacte, dichte textuur variërend van wit tot ivoor-geel. Het is de meest populaire kaas in Spanje.

Roncal

Geproduceerd in de Roncal-vallei in het noorden van Navarra, is Roncal-kaas gemaakt van rauwe melk van de schapenrassen Rasa en Lacha. Met een minimale rijpingsperiode van vier maanden varieert de smaak van delicaat aromatisch en boterachtig wanneer jong tot zeer pittig naarmate het ouder wordt. Roncal-kaas onderscheidt zich door zijn stevige korst, met een blauw-grijze kleur en een fluweelzachte textuur.

Serena

Afkomstig uit Extremadura, wordt Serena-kaas gemaakt met melk van Merino-schapen. Gerijpt voor minimaal twee maanden, biedt het romigheid die varieert met de rijpheid, samen met een licht pittige smaak.

Geitenmelkkazen

Camerano

Een verse kaas uit de Sierra de Cameros in La Rioja, is Camerano-kaas gemaakt van geitenmelk.

Ibores

Ibores-kaas, afkomstig uit Extremadura, is klein van formaat en cilindrisch of onregelmatig van vorm. Het heeft een gladde korst met een roodachtig-geelachtige kleur, en het interieur is compact, zacht en wit. Ibores-kaas heeft een aromatische, enigszins zoute, boterachtige en matig pittige smaak.

Majorero

Gemaakt met melk van de Majorera-geit, inheems op het eiland Fuerteventura, biedt Majorero-kaas een milde smaak die naarmate het ouder wordt enigszins pittig wordt. De textuur is romig en de korst is meestal wit, hoewel langere bewaring kan resulteren in een coating van olie, paprika of gofio, met een donkerdere kleur tot gevolg. De rijpingstijd bepaalt of het zacht is (8 tot 20 dagen), halfrijp (20 tot 60 dagen) of gerijpt (meer dan 60 dagen).

Mato

Afkomstig uit Catalonië, is Mato een verse geitenkaas. Het mag niet verward worden met "recuit", dat verwijst naar cottage cheese.

Gemengde Kazen

Cabrales

Afkomstig uit Asturië, is Cabrales-kaas gemaakt met een variabele verhouding van rauwe melk van schapen, geiten en koeien. Het ondergaat een lange rijpingsperiode in koude en vochtige kalkstenen berggrotten, resulterend in een consistente blauwe kaas met een natuurlijke korst, sterke en doordringende geur en smaak.

Quesucos

Quesucos zijn kleine kazen met een gewicht van ongeveer 1 kilogram, gemaakt in het noorden van Spanje, met name in Cantabrië en Asturië. Ze zijn verkrijgbaar in gerookte en niet-gerookte varianten.

Quesucos de Liébana

Afkomstig uit de regio Liébana in West-Cantabrië, worden Quesucos de Liébana gemaakt met een combinatie van koe-, geiten- en schapenmelk. Ze ondergaan een minimale rijpingsperiode van 2 maanden en kunnen gerookt worden, resulterend in een bruine kleur en een lichte rokerige smaak. Wanneer ze niet gerookt worden, hebben ze een stevige en compacte textuur met een lichtgele kleur.

De grote variëteit aan Spaanse kazen weerspiegelt de diverse geografische en agrarische omstandigheden van het land. Dit artikel belichtte enkele van de bekendste Spaanse kazen, waarbij de unieke kenmerken en smaken naar voren kwamen die voortkomen uit het gebruik van verschillende soorten melk. Dit is echter slechts een glimp van de wereld van Spaanse kazen, want er zijn nog veel meer regionale specialiteiten en minder bekende variëteiten die wachten om ontdekt te worden.

(c) afbeelding https://www.economiadigital.es/tendenciashoy

Meer Spanje nieuws, klik hier