Spanje verbiedt gebruik van mensen met dwerggroei in stierengevechten

Het Spaanse parlement heeft onlangs een wet goedgekeurd die het gebruik van mensen met dwerggroei als clowns in stierengevechten verbiedt. Dit besluit is een belangrijke stap voorwaarts in het beschermen van de rechten en de menselijke waardigheid van mensen met een handicap in Spanje.

Stierengevechten zijn al lang een controversieel onderwerp in Spanje en worden door velen gezien als wreed en barbaars. Naast het mishandelen van de stieren was er ook sprake van het vernederen van mensen met dwerggroei, die werden gebruikt als clowns om het publiek aan te moedigen tijdens het spektakel. Dit gebruik werd door velen als zeer beledigend en denigrerend beschouwd, aangezien deze mensen werden ingezet voor het vermaak van anderen en niet werden behandeld als volwaardige leden van de samenleving.

Met deze nieuwe wet is het nu verboden om shows of recreatieve activiteiten te organiseren waarbij mensen met een handicap worden gebruikt om het publiek belachelijk te maken of te bespotten op een manier die in strijd is met de menselijke waardigheid. Dit betekent dat mensen met een handicap kunnen deelnemen aan openbare evenementen en recreatieve activiteiten, inclusief stierengevechten, zonder discriminatie of uitsluiting die hun recht om volledig opgenomen te worden in de gemeenschap schaadt.

De voorzitter van de Spaanse Commissie van Vertegenwoordigers van Personen met een Handicap (CERMI) in Andalusië, Marta Castillo, benadrukte dat dit een belangrijke stap is in de erkenning van de menselijke waardigheid van mensen met een handicap. "Wij zijn geen clowns", aldus Castillo. "De clown trekt zijn kostuum aan en uit, maar wij zijn 24 uur per dag wie we zijn."

Het is belangrijk om te benadrukken dat mensen met een handicap niet moeten worden gebruikt voor vermaak of als objecten van spot. In plaats daarvan moeten zij volledig worden geïntegreerd in de samenleving en worden behandeld met respect en waardigheid. Met deze nieuwe wet heeft Spanje een belangrijke stap gezet in de goede richting en laten zien dat het zich inzet voor de rechten en het welzijn van alle burgers, inclusief mensen met een handicap.
Meer Spanje nieuws klik hier

(c) Foto door Chris Richards:
https://www.pexels.com/nl-nl/foto/stad-mensen-straat-horizon-13628120/