Valentijnsdag in Spanje

Waarom vieren we Valentijnsdag? Valentijnsdag wordt in Spanje op vergelijkbare wijze gevierd als in de rest van de wereld. Stellen gaan samen uit eten, maken romantische wandelingen en genieten van quality time. Deze viering heeft haar oorsprong in het katholicisme en is geworteld in de erkenning van Sint-Valentijn als de beschermheilige van gezondheid, vriendelijkheid en liefde.

Valentijnsdag viering in Spanje 

In de meeste steden in Spanje wordt Valentijnsdag op een vergelijkbare manier gevierd. Echter, door de jaren heen zijn er enkele opmerkelijke regionale tradities ontstaan. Toch blijft de essentie van het vieren van liefde en genegenheid met een geliefde onveranderd.

Een bijzondere Valentijnsdag in Spanje 

Een opvallende uitzondering is te vinden in Catalonië, waar Valentijnsdag niet op 14 februari, maar op 23 april wordt gevierd. Catalaanse tradities verweven romantische liefde met een passie voor boeken tijdens de viering van Sant Jordi in Barcelona. Gedurende april bloeien de straten op met boekenmarkten, waar geliefden elkaar geen bloemen, maar boeken met een roos schenken, wat symbool staat voor romantiek.

Unieke Valentijnsdag in Barcelona 

Als je toevallig op 23 april in Barcelona bent, kun je genieten van een unieke Valentijnsdag. Het delen van een boek met een roos erin wordt beschouwd als een prachtig gebaar van liefde en verbinding. De stad komt tot leven met culturele festiviteiten, waardoor deze dag niet alleen romantisch, maar ook intellectueel verrijkend is.

Conclusie: Een Diversiteit aan Liefdesvieringen 

Valentijnsdag in Spanje kent een rijke diversiteit aan vieringen, van traditionele diners tot het bijzondere boek- en rozenritueel in Catalonië. Deze mix van gebruiken weerspiegelt de culturele nuances en lokale tradities die de Spaanse bevolking omarmt. Ongeacht waar je bent in Spanje, de essentie van Valentijnsdag blijft bestaan als een gelegenheid om liefde en genegenheid te vieren, zij het met een unieke regionale twist.

Meer Spanje nieuws, klik hier

(c) foto: Alex Green