Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

IN HET NIEUWS UIT ANDALUSIË VINDT U ALTIJD IETS INTERESSANTS EN SPANNENDS OM TE LEZEN!

Ontdek de beste deals, steun ons en bezoek de websites van onderstaande sponsors:

11 CURIEUZE SPAANSE BIJGELOVEN: HET ONTHULLEN VAN GELUKS- EN ONGELUKSGEBRUIKEN

Bijgeloof is een integraal onderdeel van diverse culturen over de hele wereld, en Spanje vormt hierop geen uitzondering. Spaanse bijgeloven bieden een fascinerend inzicht in de overtuigingen en gebruiken van de bevolking. Van opmerkelijke overtuigingen over katten tot Nieuwjaarstradities, hier zijn elf nieuwsgierige Spaanse bijgeloven die verlichting werpen op wat als geluk of ongeluk wordt beschouwd in Spanje.

1. Katten hebben 7 levens, niet 9

Terwijl in veel landen de populaire overtuiging is dat katten negen levens hebben, gelooft men in Spanje stellig dat katten slechts zeven levens bezitten. Deze intrigerende afwijking wordt vaak toegeschreven aan hun behendigheid en vermogen om lastige situaties ongedeerd te doorstaan. In de Spaanse folklore komt zelfs een bekend kinderliedje genaamd "Señor Don Gato" voor dat deze overtuiging verklaart.

2. Eet 12 druiven met Oud en Nieuw voor geluk

Een geliefde Spaanse traditie houdt in dat men twaalf druiven eet op het moment dat de klok middernacht slaat tijdens Oud en Nieuw. Elke druif staat symbool voor geluk voor elke maand van het komende jaar. Dit ritueel, bekend als "las doce uvas de la suerte" (de twaalf geluksdruiven), zou geluk en voorspoed garanderen voor het komende jaar. Sommige mensen dragen ook rood ondergoed op Oudjaarsavond voor extra geluk.

3. De kleur geel brengt ongeluk

Geel heeft een negatieve betekenis in Spaanse bijgeloven, omdat het zwavel en bijgevolg de Duivel symboliseert. Het wordt als ongelukkig beschouwd om gele kleding cadeau te geven of te dragen tijdens belangrijke gebeurtenissen zoals examens of sollicitatiegesprekken, omdat het misfortuin zou uitnodigen.

4. Koop geen schaar voor iemands verjaardag

Het geven van een cadeau van een mes, schaar of ander scherp voorwerp wordt in de Spaanse cultuur gezien als een voorteken van een verbroken relatie. Dergelijke cadeaus worden geassocieerd met het verbreken van banden en worden daarom het beste vermeden voor verjaardagen of andere feestelijke gelegenheden.

5. Het plaatsen van een tas op de vloer zorgt ervoor dat je al je geld verliest

In Spanje heerst het bijgeloof dat het achterlaten van een handtas of portemonnee op de vloer kan leiden tot financieel verlies. Hoewel dit bijgeloof voortkomt uit praktische overwegingen, wordt er vooral in drukbezochte toeristische gebieden, waar zakkenrollerij veel voorkomt, veel waarde aan gehecht.

6. Plaats nooit je hoed op het bed

Volgens het Spaanse bijgeloof brengt het plaatsen van een hoed op een bed ongeluk. Deze overtuiging is ontstaan uit het idee dat boze geesten in het haar van mensen zouden huizen. Als gevolg hiervan zouden deze geesten zich aan de hoed kunnen hechten en de slaper 's nachts kunnen verstoren.

7. Bij het betreden van een kamer, zet je rechtervoet eerst neer

Volgens de Spaanse traditie brengt ongeluk een kamer binnen met zijn linkervoet. Om dit mogelijke ongeluk tegen te gaan, wordt geadviseerd om een nieuwe kamer binnen te stappen met je rechtervoet. Hoewel de meeste mensen zich niet actief aan dit bijgeloof houden, wordt gedacht dat het maken van het kruisteken drie keer als je per ongeluk met je linkervoet binnengaat, eventuele negatieve effecten tenietdoet.

8. "Veel stront"

Opmerkelijk genoeg bestaat het geven van gelukswensen in Spanje uit de uitdrukking "Mucha mierda," wat letterlijk vertaald "Veel stront" betekent. Dit ongebruikelijke gezegde komt overeen met de Engelse uitdrukking "Break a leg" en wordt gebruikt om iemand succes of voorspoed te wensen in hun ondernemingen.

9. Cactussen tegen het kwaad

Volgens Spaanse folklore hebben cactussen de kracht om kwade krachten af te weren. Deze overtuiging verklaart mogelijk de aanwezigheid van cactussen op vensterbanken door het hele land, zowel als decoratieve planten als beschermende talismannen. Het droge klimaat in Spanje kan echter ook bijdragen aan de populariteit van cactussen.

10. Het aanraken van iemands voeten betekent dat diegene nooit zal trouwen

Een oud Spaans bijgeloof waarschuwt tegen per ongeluk de voeten van een ongehuwd persoon aan te raken tijdens het vegen van de vloer. Volgens deze overtuiging zou dit een levenslange vrijgezellenstatus met zich meebrengen, wat aangeeft dat die persoon nooit zal trouwen.

11. Dinsdag de 13de

Dinsdag de 13e wordt beschouwd als ongeluk brengend in Spanje en Griekenland vanwege de associatie met Ares, de Griekse god van oorlog. In de oude Romeinse mythologie staat Ares bekend als "Mars", en zijn invloed op deze dag komt tot uiting in het Spaanse woord voor dinsdag, "martes". Deze verbinding met oorlog en onrust heeft geleid tot de overtuiging dat dinsdag de 13e ongeluk brengt in deze culturen.

Bijgeloof biedt unieke inzichten in de culturele identiteit van een samenleving. In Spanje blijven diverse fascinerende bijgeloven de overtuigingen en gebruiken van de bevolking beïnvloeden. Van het aantal levens van katten tot Nieuwjaarstradities, de eigenaardigheden en gebruiken rond geluk en ongeluk in Spanje laten de rijke verscheidenheid van folklore en tradities van dit levendige land zien. Dus, de volgende keer dat je jezelf in Spanje bevindt, houd deze nieuwsgierige bijgeloven in gedachten en dompel jezelf onder in de intrigerende wereld van de Spaanse overtuigingen.

Meer Spanje nieuws, klik hier

logo casa
Onze Tips
CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
  • Tui
  • octopus
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
CheckYeti

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram