Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

IN HET NIEUWS UIT ANDALUSIË VINDT U ALTIJD IETS INTERESSANTS EN SPANNENDS OM TE LEZEN!

Ontdek de beste deals, steun ons en bezoek de websites van onderstaande sponsors:

Castañuelas (Castagnetten): Een Symbool van de Spaanse Dans

Castañuelas, ook bekend als "palillos", zijn een iconisch Spaans instrument dat het volkslied van het land vertegenwoordigt. Dit instrument, dat teruggaat tot de Feniciërs rond 1000 voor Christus, wordt beschouwd als het nationale instrument van Spanje.

Oude Oorsprong en Traditionele Materialen

Castañuelas, waarvan de naam is afgeleid van het Latijnse "castanea", worden meestal gemaakt van hout, zoals kastanje, hoewel ook andere houtsoorten zoals ebbenhout of grenadillo worden gebruikt. Deze houten stukken worden samengebonden met een touw en worden in paren gespeeld, met een vrouwelijke en een mannelijke, elk met een andere toon.

Techniek en Evolutie in de Uitvoering

In eerste instantie werden ze gespeeld met vier vingers en bewogen met de pols, maar men ontdekte dat het gebruik van de middelvinger een beter geluid produceerde. In de 18e eeuw evolueerde de praktijk naar het gebruik van de duim, beschouwd als verfijnder en eleganter.

Veelzijdige Toepassingen en Moderne Renaissance

Hoewel ze aanvankelijk geassocieerd werden met regionale dansen en volksmuziek, zijn castañuelas gebruikt in een breed scala aan muzikale contexten, van de Spaanse klassieke school tot opera's zoals "Carmen". Hoewel ze in het verleden in onbruik raakten, hebben ze recentelijk een hernieuwde interesse ervaren, vooral in nieuwe werken, met name in het Ballet Flamenco de Andalucía.

Traditioneel Gebruik en Populariteit in Andalusië

In Andalusië worden castañuelas voornamelijk gebruikt met de duim en worden ze gebruikt om verschillende dansstijlen te begeleiden, zoals sevillanas en fandangos. Dankzij hun technische veelzijdigheid en gevoel voor ritme zijn ze populair geworden door figuren zoals Carmen Amaya.

Behoud en Modernisering

Het correct onderhouden van castañuelas is essentieel om hun geluidskwaliteit te behouden. Ze moeten regelmatig worden bespeeld en opgeslagen worden in een speciale hoes om ze te beschermen tegen vocht en extreme temperaturen. Tegenwoordig worden moderne materialen zoals geperst textiel en glasvezel gebruikt om duurzaamheid te garanderen zonder de geluidskwaliteit aan te tasten.

Conclusie: Een Vernieuwd Cultureel Erfgoed

Castañuelas, een symbool van de Spaanse dans, hebben de eeuwen doorstaan, zich aanpassend aan veranderingen in uitvoering en materialen. Hun heropleving in de hedendaagse muziekscene toont hun vermogen om nieuwe generaties te boeien en de rijke culturele traditie van Spanje levend te houden.

Meer Spanje nieuws, klik hier

(c) foto: Pixabay

logo casa
Onze Tips
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas CookCorendon Vliegvakanties en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram