Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

IN HET NIEUWS UIT ANDALUSIË VINDT U ALTIJD IETS INTERESSANTS EN SPANNENDS OM TE LEZEN!

Ontdek de beste deals, steun ons en bezoek de websites van onderstaande sponsors:

Fiesta de la Virgen de los Rondeles: een vuurige traditionele viering

Save the date: Casarabonela, jaarlijks op de 12 december (avond/ nacht)

De Fiesta de la Virgen de los Rondeles, oftewel het Feest van de Maagd van de Rondeles, werd aan het einde van 2001 uitgeroepen tot een Feest van Toeristisch Belang in Andalusië. Op deze avond, de vooravond van Santa Lucía (13 december), speelt vuur een zeer bijzondere rol en verlicht het de route van een processie die zijn wortels heeft in de nevelen van de tijd.

De naam van deze christelijke martelaar, die in Zweden zeer wordt gevierd, is gerelateerd aan het Latijnse woord 'lucem', wat licht betekent. Lucía betekent dan ook lichtgevend of vol van licht, vandaar dat ze op sommige plaatsen wordt afgebeeld met een brandende olielamp in haar hand. Sinds de middeleeuwen wordt ze aangeroepen als beschermheilige van het gezichtsvermogen, zowel om oogziekten te genezen als om geestelijke blindheid te verlichten.

Er zijn veel en zeer uiteenlopende theorieën die proberen dit fenomeen te verklaren. Wat echter buiten kijf staat, is dat sinds het begin van de 18e eeuw de groep olijfoliemolenaars hun brandende ronde manden in processie droeg als een eenvoudig dankgebed voor de oogst aan de Divina Pastora. In eerste instantie werden de ronde manden uitgevouwen gedragen, wat resulteerde in een veel snellere verbranding. Daarom werd in 1974 de gewoonte aangenomen om ze opgerold te dragen, zodat hun duurzaamheid gegarandeerd kon worden.

Na de Spaanse Burgeroorlog werd het feest enkele jaren niet gevierd, waarbij een van de redenen was dat het volgens sommige critici meer een heidens dan een christelijk karakter had, omdat in de oude vorm van viering ook vrouwen deelnamen en, net als de mannen, de ronde manden droegen. Het feest werd echter in de jaren 1970 opnieuw nieuw leven ingeblazen, zij het met aanzienlijke wijzigingen.

Het is vanaf deze tijd dat het idee begint te groeien om een vereniging op te richten die niet alleen de traditie levendig houdt, maar ook elk jaar de viering voorbereidt, coördineert en organiseert. Uiteindelijk werd in 1993 de Vereniging Vrienden van de Rondeles opgericht, en enkele jaren later, in 1999, bereikten de vereniging en de gemeentelijke overheid een overeenkomst die de restauratie van de Ermita de la Veracruz mogelijk maakte, de thuisbasis van de Maagd van de Pastora sinds 2000.

De festiviteiten beginnen rond 22.00 uur met de zegening van het vuur dat de met olie doordrenkte ronde manden zal ontsteken.
Meer Spanje nieuws, klik hier

logo casa
Onze Tips
CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
CheckYeti

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram