Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

IN HET NIEUWS UIT ANDALUSIË VINDT U ALTIJD IETS INTERESSANTS EN SPANNENDS OM TE LEZEN!

Ontdek de beste deals, steun ons en bezoek de websites van onderstaande sponsors:

Fiesta del Mosto: eerbetoon aan traditie en kwaliteit in Atajate

Save the date: Atajate, 25 november 2023

In het pittoreske dorpje Atajate, gelegen in de provincie Málaga, Spanje, komt elk jaar een levendige traditie tot leven op de laatste zaterdag van november: de Fiesta del Mosto, ofwel het Druivensapfestival. Dit feest is een eerbetoon aan de langdurige wijncultuur van het dorp en laat de unieke kwaliteit van zijn druivensap zien. Van het vrolijke proeven van verschillende mostsoorten tot levendige muzikale optredens en culinaire genoegens, de Fiesta del Mosto is een gekoesterd evenement en heeft de prestigieuze titel "Fiesta de Interés Turístico Provincial" (Festival van Provinciaal Toeristisch Belang) verdiend.

Een Traditie Geworteld in de Geschiedenis

De oorsprong van de Fiesta del Mosto gaat terug naar 30 november 1985, toen het eerste feest plaatsvond in Atajate. Het werd gehouden in het onderste deel van het gemeentehuis, dat destijds werd gerenoveerd. Het idee voor het festival ontstond bij een groep jonge dorpsbewoners, met steun van de toenmalige burgemeester, Mercedes Calvo Serrano. Hun visie was om de wijncultuur van het dorp en de tradities van hun voorouders te eren door een dag te wijden aan de oudste traditie van allemaal: het druivensap.

Het oorspronkelijke concept was eenvoudig maar oprecht: het proeven van de verschillende mostsoorten die door lokale families werden geproduceerd, vergezeld van regionale Iberische producten en zelfgemaakte tapas. Dit zorgde voor plezierige momenten onder vrienden. In de loop der jaren groeide het festival van een bescheiden bijeenkomst van jongeren uit tot een evenement dat de hele gemeenschap omvatte, met muziek en uiteindelijk uitgroeide tot het feestelijke spektakel dat het vandaag de dag is.

Het Feest

De Fiesta del Mosto wordt jaarlijks gehouden op de laatste zaterdag van november, een datum die zorgvuldig is gekozen om samen te vallen met het traditionele proces van het maken van druivensap. Van druivenoogst tot persen en persen, druivensap heeft 40 dagen nodig om te fermenteren in vaten of containers. Na deze periode wordt de most overgebracht naar een schone container in een proces dat bekend staat als "trasiego."

Het festival vindt plaats in de gemeentelijke feesttent, opgezet op het dorpsplein. Op deze dag hebben bezoekers de mogelijkheid om de diverse druivensapvariëteiten te proeven die door elke familie zijn geproduceerd, en de proeverijen zijn volledig gratis.

Gedurende de dag verwelkomt Atajate talloze bezoekers uit de omliggende regio en de hele provincie, allen enthousiast om deze exquise vloeistof te proeven terwijl ze genieten van de melodieën van gisteren en vandaag, uitgevoerd door verschillende muzikale groepen.

Een Culinaire Verwennerij: Migas

In 2008 introduceerden de festivalorganisatoren een heerlijke toevoeging om het druivensap aan te vullen: een royale portie zelfgemaakte migas, een traditioneel Spaans gerecht gemaakt van broodkruimels. Dit gerecht wordt al generaties lang genoten met druivensap en de opname ervan is een daverend succes geweest, met een diverse menigte van dag- en nachtfeestvierders.

De Fiesta del Mosto in Atajate is een viering van traditie, vakmanschap en de diepe verbinding tussen de gemeenschap en haar wijncultuur. Het werpt een schijnwerper op de uitzonderlijke kwaliteit van druivensap dat in de regio wordt geproduceerd en biedt een vreugdevolle gelegenheid voor zowel de lokale bevolking als bezoekers. Dit jaarlijkse festival toont niet alleen het rijke culturele erfgoed van het dorp, maar dient ook als een getuigenis van het blijvende erfgoed van druiventeelt en druivensap maken in Atajate. Voor iedereen die op zoek is naar een authentieke kennismaking met de Spaanse cultuur en een gedenkwaardige culinaire ervaring, is de Fiesta del Mosto een evenement dat je niet mag missen - een dag vol heerlijke smaken, levendige muziek en warme gastvrijheid.

Meer Spanje nieuws, klik hier

(c) foto: www.atajate.es

logo casa
Onze Tips
CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
CheckYeti

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram