Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

IN HET NIEUWS UIT ANDALUSIË VINDT U ALTIJD IETS INTERESSANTS EN SPANNENDS OM TE LEZEN!

Ontdek de beste deals, steun ons en bezoek de websites van onderstaande sponsors:

Het bordspel 'Juego de la Oca' oftewel ganzenbord: een spiraalvormige reis van italië naar Spanje

Bordspellen zijn al eeuwenlang een bron van vermaak en plezier, die tijd en cultuur overstijgen. Onder de talloze spellen die de tafels van enthousiastelingen hebben gesierd, valt 'Oca' op als een charmant en intrigerend bordspel met zijn spiraalvormige genummerde vakjes. Hoewel de oorsprong ervan in mysterie gehuld is, wordt gezegd dat het zijn weg heeft gevonden van Italië naar Spanje als geschenk van Francesco I de' Medici, de Groothertog van Toscane, aan Koning Filips II van Spanje tussen 1547 en 1587. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de fascinerende geschiedenis van 'Oca' en de reis ervan vanuit het hart van de Renaissance in Italië naar het Spaanse hof verkennen.

Het Spel van 'Oca'

'Oca,' wat "gans" betekent in het Italiaans, is een traditioneel bordspel met een kronkelend spoor van genummerde vakjes die naar het midden toe spiraalsgewijs lopen. Het spel wordt gespeeld met twee dobbelstenen en omvat meestal twee of meer spelers die beurten nemen om de dobbelstenen te gooien en hun speelstukken langs het spoor te verplaatsen volgens de worp. Het doel is om de eerste speler te zijn die het centrale vakje bereikt, meestal gemarkeerd als "De Oca" of "De Gans." Onderweg kunnen spelers speciale vakjes tegenkomen met instructies die hen kunnen vooruit helpen of terugzetten.

De eenvoud van het spel, gecombineerd met het element van kans, heeft van 'Oca' een populair tijdverdrijf gemaakt voor generaties spelers. Zijn blijvende aantrekkingskracht ligt in het vermogen om plezier en opwinding te bieden voor spelers van alle leeftijden, waardoor het een geliefde klassieker is in de wereld van bordspellen.

Francesco I de' Medici en het Geschenk aan Koning Filips II

Het verhaal van de reis van 'Oca' van Italië naar Spanje wordt omgeven door historische speculatie, omdat er geen concreet bewijs is om de exacte datum van de overdracht vast te stellen. Er wordt echter algemeen aangenomen dat het spel in de late 16e eeuw aan het Spaanse hof werd geïntroduceerd als geschenk van Francesco I de' Medici aan Koning Filips II.

Francesco I de' Medici, een prominente figuur in de Italiaanse Renaissance, was de Groothertog van Toscane van 1574 tot 1587. Zijn heerschappij werd gekenmerkt door een diepe waardering voor kunst, cultuur en diplomatie. De familie Medici, bekend om hun bescherming van kunst en wetenschap, had een grote interesse in spellen en vrijetijdsactiviteiten, waardoor 'Oca' een passend geschenk was.

Koning Filips II van Spanje, die regeerde van 1556 tot 1598, had een uitgestrekt rijk, en hij stond bekend om zijn passie voor spellen en tijdverdrijf. Er wordt gezegd dat hij 'Oca' met veel enthousiasme ontving, en het spel kreeg al snel populariteit aan het Spaanse hof. Spoedig vond het zijn weg naar de huizen van Spaanse adel en gewone burgers, en daarmee vestigde het zijn plaats in de Spaanse cultuur.

Het spel 'Oca' is een bewijs van de blijvende aantrekkingskracht van traditionele bordspellen die grenzen en tijdperken overstijgen. Hoewel de exacte details van zijn reis van Italië naar Spanje nog steeds ongrijpbaar zijn, getuigen de culturele uitwisseling en de waardering voor dergelijke spellen van de historische verslagen uit die tijd.

'Oca' wordt nog steeds genoten door mensen van alle leeftijden, en zijn unieke spiraalvormige bordontwerp en eenvoudige regels maken het tot een tijdloze klassieker. Of het nu werd gespeeld in de drukke straten van Florence tijdens de Renaissance of in de binnenplaatsen van Madrid in de 16e eeuw, 'Oca' blijft een heerlijke herinnering aan de vreugde die bordspellen in ons leven brengen.
Meer Spanje nieuws, klik hier

(c) foto: es.wikipedia.org

logo casa
Onze Tips
CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas CookCorendon Vliegvakanties en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram