Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

IN HET NIEUWS UIT ANDALUSIË VINDT U ALTIJD IETS INTERESSANTS EN SPANNENDS OM TE LEZEN!

Ontdek de beste deals, steun ons en bezoek de websites van onderstaande sponsors:

Het geheim van de waaier met duizend gezichten: schatten uit het 19e-eeuwse Spanje

In de levendige pagina's van Benito Pérez Galdós' "Fortunata y Jacinta," dat zich afspeelt in het laatste deel van de 19e eeuw, vinden we een personage dat "de schoonheid en verscheidenheid van de waaiers (abanicos) in het huis bewondert." Hij staart naar de ingewikkelde figuren die erop zijn afgebeeld, "met gezichten rond en glad als rozenblaadjes (...), net zoals die huizen die aan alle kanten openstaan en die bomen die leken op basilicumstruiken... En te bedenken dat die bomen eigenlijk theestruiken waren (...)!" De fascinatie van Galdós voor deze objecten is niet toevallig. In de Spaanse samenleving van de 19e eeuw werden waaiers die bekend stonden als "waaiers met duizend gezichten" hoog gewaardeerd en symboliseerden ze luxe en extravagantie.

Een Blik op het Verleden

Om de betekenis van deze waaiers echt te kunnen waarderen, moeten we in de culturele en historische context van het 19e-eeuwse Spanje duiken. Dit was een tijd van grote verandering en onrust, gekenmerkt door politieke turbulentie, economische groei en een opkomende bourgeoisieklasse. Het was ook een tijdperk waarin esthetiek en mode een cruciale rol speelden in het leven van de elite.

De Kunst van de Waaiers

De "waaiers met duizend gezichten" waren prachtige staaltjes van kunstnijverheid. Met minutieuze aandacht voor detail werden ze vervaardigd en ze bevatten een boeiende reeks scènes, van hofbijeenkomsten tot legendarische veldslagen. Maar wat ze echt opmerkelijk maakte, was de integratie van taoïstische symboliek. Deze waaiers waren niet slechts accessoires; het waren ingewikkelde vertelapparaten die oosterse filosofie vermengden met westerse esthetiek.

Symboliek van de Waaiers

Het taoïsme, met zijn nadruk op balans en harmonie, vond zijn weg naar de ingewikkelde ontwerpen van deze waaiers. Scènes uit de natuur, yin en yang symbolen en mythische wezens versierden het delicate papier of zijde. Deze waaiers waren geen louter objecten van schoonheid, maar ook voertuigen om diepgaande filosofische ideeën over te brengen.

Statussymbolen en Maatschappelijke Betekenis

In de 19e eeuw waren deze waaiers meer dan alleen modieuze accessoires; ze waren statussymbolen. Het bezitten van een "waaier met duizend gezichten" was een teken van sociale prestige en verfijning. Ze werden begeerd door zowel de aristocratie als de opkomende bourgeoisie. Deze waaiers werden vaak prominent in huizen tentoongesteld, net zoals het personage van Galdós ze bewonderde.

Het Erfgoed Behouden

Vandaag de dag leeft het erfgoed van deze opmerkelijke waaiers voort in musea zoals het Museum van Kunst en Volksgebruiken in Sevilla, waar bezoekers kunnen genieten van hun ingewikkelde ontwerpen en de verhalen die ze vertellen. Ze dienen als vensters naar een vervlogen tijdperk en bieden inzicht in de waarden, esthetiek en ambities van het 19e-eeuwse Spanje.

Intrigerend en boeiend blijven de "waaiers met duizend gezichten" een getuigenis van de blijvende aantrekkingskracht van kunst, symboliek en cultuur. Terwijl we deze schatten uit het verleden bewonderen, worden we herinnerd aan de diepgaande invloed die objecten van schoonheid en betekenis kunnen hebben op de samenleving en individuen, net zoals ze dat deden in de pagina's van het literaire meesterwerk van Galdós.
Meer Spanje nieuws, klik hier

bron, foto (c): www.juntadeandalucia.es

logo casa
Onze Tips
CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
  • Tui
  • octopus
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
CheckYeti

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram