Alcaucín

Mooiste dorpjes en culturele steden in Andalusië

word lid van onze community en blijf op de hoogte van alle aanbiedingen

Alcaucin: Cultuur opsnuiven kan je in de vele Andalusische dorpjes en steden opperbest.

We zochten er voor jou enkele niet te missen citytrips uit.
Frigiliana, Nerja, Malaga, Antequera, Cómpeta, Motril, Alora, Iznájar, Granada, Ronda, Cordoba, Jaén, Gibraltar, Sevilla en Cádiz.

Alcaucín, gelegen in de uitlopers van het Sierra Tejeda-gebergte met grandioos uitzicht tot aan de kust over het Axarquia gebied is een typisch dorpje voor deze regio met steile, smalle straatjes en wit gekalkte huizen. De eerste echte nederzettingen verschenen hier pas in de moslimtijd maar er zijn hier overblijfselen gevonden van Neanderthalers. In 1485 werd het dorp, evenals het nabijgelegen kasteel van Zalia heroverd op de moslims door de katholieke vorsten. 
De huidige naam van het dorp komt van het Arabische "alqausin", wat boog betekent, en zou volgens sommige auteurs een verwijzing kunnen zijn naar het feit dat het dorp beroemd was vanwege de productie van deze wapens. Op kerstdag 1884 werd het grootste noordelijk deel van de stad verwoest door een aardbeving met epicentrum in de Sierra Tejeda.

Het referentiepunt van de stedelijke kern van deze Moorse stad is de Plaza de San Sebastián, tegenwoordig La Constitución, de zetel van de kerk en de gemeenteraad. De meest opvallende gebouwen en huizen van de stad komen overeen met die in de zeventiende en achttiende eeuw.

Alcaucin staat ook bekend om zijn zuiver en lekker bronwater dat zijn oorsprong kent in het La Maroma gebergte. De Andalusische bevolking, die vaak niet over stromend water beschikt, komt zich van ver bevoorraden.

De stad Alcaucin herbergt verschillende monumenten en bezienswaardigheden, zoals het kasteel van Alcaucin, dat dateert uit de Moorse periode, de kerk van de Assumptie, een kerk uit de 18e eeuw, en het etnografisch museum, dat het culturele erfgoed van de stad tentoonstelt. De stad heeft ook verschillende uitkijkpunten, zoals de Mirador de la Villa en de Mirador del Rey, die een panoramisch uitzicht bieden op het omliggende landschap.

Op het gebied van festivals heeft Alcaucin het hele jaar door verschillende traditionele festivals, zoals:

  • De Feria de la Naranja, gehouden in februari, is een festival dat de sinaasappeloogst viert, met optochten, muziek en traditionele kostuums.
  • De Fiestas de Mayo, gehouden in mei, is een festival van muziek en dans, met optredens van lokale en internationale artiesten.
  • De Festivals of Saints, gehouden in augustus, een festival ter ere van de patroonheiligen van de stad, met optochten, muziek en traditionele kostuums.

De geschiedenis van Alcaucin gaat terug tot de Neolithische periode, met bewijs van menselijke nederzettingen in het gebied vanaf die tijd. Tijdens het Romeinse rijk was Alcaucín een centrum voor landbouw en handel. Na de val van het Romeinse rijk werd de stad bezet door de Moren en werd het een belangrijk centrum voor landbouw en handel. Na de christelijke verovering in de 15e eeuw werd Alcaucín onderdeel van het koninkrijk Castilië. Tijdens de 19e en 20e eeuw bleef Alcaucín een klein agrarisch dorp, met gewassen zoals olijfbomen, amandelbomen en wijngaarden als belangrijke bronnen van inkomsten voor de bewoners. Tegenwoordig is Alcaucín een charmant, traditioneel dorp met een vredige, landelijke sfeer, omgeven door een prachtig landschap en een prachtig uitzicht op het meer van Viñuela. Het staat ook bekend om zijn goed bewaarde historische centrum en zijn belangrijke jaarlijkse beurzen en festivals.

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Alcaucin zijn: Periana, Viñuela, Canillas de Aceituno, Los Romanes, Vélez-Malaga en Torre del Mar.

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12