Malaga zal deze maand de stranddouches weer inschakelen

Malaga heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met een ernstige droogte en gebrek aan neerslag. De situatie werd zo nijpend dat de autoriteiten in april genoodzaakt waren om een derde droogtebesluit te nemen. Als onderdeel van de genomen maatregelen werd de watervoorziening naar de douches op de stranden van Malaga stopgezet, waardoor alleen voetenbaden nog in gebruik waren. Echter, de maanden mei en juni brachten enige verlichting doordat zware regenval door het gebied trok, wat de gemeenteraad ertoe aanzette een belangrijke beslissing te nemen.

Vanaf donderdag 15 juni zal de volledige watertoevoer naar alle stranden in Malaga worden hersteld, waardoor de stranddouches weer kunnen worden ingeschakeld. Het besluit om de douches te herstellen is een positieve stap en geeft aan dat de recente regenval enige verlichting heeft gebracht voor het watertekort. Desalniettemin heeft Teresa Porras, de wethouder voor Operationele Diensten, Intern Regime, Stranden en Festivals, gewaarschuwd dat de beperkingen op de douches opnieuw kunnen worden ingevoerd tijdens de zomer als de droogteomstandigheden verslechteren.

De ernst van de situatie heeft de regionale overheid ertoe aangezet om verschillende andere waterbesparende maatregelen voor menselijk gebruik te implementeren. Inwoners van Malaga mogen hun auto's niet wassen in bepaalde gebieden en hun zwembaden niet vullen. Daarnaast is straatvervuiling beperkt en is het besproeien van tuinen en parken tijdelijk stopgezet.

Watertekorten zijn geen nieuw fenomeen in Andalusië, zoals blijkt uit het uitschakelen van zowel douches als voetenbaden op stranden in Algarrobo, Rincón de la Victoria en Vélez-Málaga vorig jaar. Met de naderende zomer bestaat de bezorgdheid dat Malaga te maken kan krijgen met verschillende hittegolven, die de reservoirs verder zouden kunnen uitputten. Hoewel regionaal president Juanma Moreno heeft gehint op mogelijke beperkingen in september, heeft hij ze nog niet ingevoerd en hoopt hij op regen om de noodzaak van drastische maatregelen te verminderen.

Achter de schermen heeft de regering 120 miljoen euro toegewezen voor maatregelen ter verlichting van de droogte. Een aanzienlijk deel, 40%, zal worden gebruikt om meer tertiaire zuiveringsinstallaties te ontwikkelen die water kunnen recyclen voor irrigatiedoeleinden. Deze investering heeft als doel een duurzaam waterbeheersysteem te creëren en de afhankelijkheid van schaarse waterbronnen te verminderen.

De heropening van de stranddouches in Malaga is een positieve ontwikkeling voor zowel inwoners als toeristen, en biedt verfrissing tijdens de zomermaanden. Het blijft echter cruciaal om bewust om te gaan met watergebruik en rekening te houden met de mogelijkheid van aanhoudende droogte. Gezamenlijke inspanningen om water te besparen en innovatieve oplossingen te verkennen, zijn essentieel om een duurzame toekomst voor Malaga en haar inwoners te waarborgen.
Meer Spanje nieuws, klik hier