Archidona

Bekend van Dagelijkse kost van Jeroen Meus

Archidona, bekend in Vlaanderen door dagelijkse zomerkost van Jeroen Meus

Archidona is een klein stadje in de provincie Malaga, in de autonome gemeenschap Andalusië, Spanje. De stad staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed en historische bezienswaardigheden, zoals het kasteel van Archidona, dat dateert uit de 14e eeuw, en de kerk van Nuestra Señora de la Encarnación, die dateert uit de 16e eeuw. De stad heeft ook verschillende natuurlijke bezienswaardigheden, zoals de Sierra de las Nieves, een bergketen die uitstekende mogelijkheden biedt om te wandelen en vogels te spotten.

Archidona staat ook bekend om zijn traditionele ambachten en aardewerk, die worden geproduceerd door lokale ambachtslieden en kunnen worden gekocht in de winkels en op de markten van de stad.

Wat feesten betreft, heeft Archidona verschillende traditionele festivals die het hele jaar door plaatsvinden. Enkele van de meest populaire zijn de "Feria de Mayo" in mei, een levendig feest met muziek, dans en traditioneel eten en drinken, en de "Feria de la Chirimoya" in oktober, een viering van de lokale chirimoya-industrie (vlaappel) en omvat een verscheidenheid aan traditionele activiteiten, zoals chirimoya-proeverijen en kookwedstrijden.

Archidona is ook de thuisbasis van de "Fiestas de la Virgen de la Asunción", die plaatsvindt in augustus. Dit is een viering van de patroonheilige van de stad en omvat een verscheidenheid aan religieuze en seculiere activiteiten, zoals processies, vuurwerk en concerten.

Een ander populair festival is de "Feria de la Chirimoya" in oktober, waar ze de lokale industrie vieren, met een verscheidenheid aan traditionele activiteiten zoals proeverijen en kookwedstrijden.

Over het algemeen is Archidona een charmant stadje dat een unieke mix van geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid biedt. De pittoreske omgeving van de stad, het rijke culturele erfgoed en de traditionele festivals maken het een geweldige bestemming om te bezoeken, met voor elk wat wils.

Bezienswaardigheden:

De Grande en Chica Lagoons en La Hoz de Arroyo Martin

De Grande en Chica Lagoons en La Hoz de Arroyo Martin is een prachtig natuurgebied met een verscheidenheid aan flora en fauna, omringd door bergen en bossen.

De Grande Lagoon is de grootste van de twee lagunes en heeft een oppervlakte van ongeveer 2 hectare. Het is een zoetwaterlagune en biedt een thuis aan verschillende soorten watervogels, waaronder eenden, zwanen en futen. Het is ook mogelijk om er te vissen en te kanoën.

De Chica Lagoon is kleiner en heeft een oppervlakte van ongeveer 0,5 hectare. Het is ook een zoetwaterlagune en is omringd door een dicht bos. Er zijn verschillende wandelpaden in de omgeving en het is een populaire plek om te wandelen en te genieten van de natuur.

La Hoz de Arroyo Martin is een kloof in de buurt van de lagunes die bekend staat om zijn prachtige watervallen en kristalheldere water. Het is een populaire plek om te zwemmen, te klimmen en te wandelen.

Het gebied is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars. Het is ook een belangrijk gebied voor biodiversiteit en er zijn verschillende beschermde soorten te vinden. Bezoekers worden aangemoedigd om het gebied te respecteren en te helpen bij het behoud van de natuurlijke schoonheid van de omgeving.

Octagonal Square

Octagonal Square is een plein in het historische centrum van Archidona. Het plein heeft een opvallende achthoekige vorm en wordt omringd door gebouwen met traditionele architectuur uit de 16e en 17e eeuw.

Op het plein staat een fontein uit de 18e eeuw, genaamd Fuente de los Ocho Caños. Het is een populaire ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en er vinden regelmatig evenementen plaats, zoals concerten en festivals.

Archidona heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het was een belangrijk strategisch punt tijdens de Moorse overheersing en later tijdens de Spaanse Reconquista. Veel van de historische gebouwen en monumenten zijn bewaard gebleven en dragen bij aan de charme van de stad.

Octagonal Square is een van de vele bezienswaardigheden in Archidona en de omliggende regio. Het is een geweldige bestemming voor liefhebbers van geschiedenis, architectuur en cultuur.

Het Heiligdom van Virgen de Gracia

Het Heiligdom van Virgen de Gracia is een belangrijke religieuze locatie in Archidona. Het bevindt zich op een heuveltop in de buurt van het stadscentrum en is gewijd aan de beschermheilige van Archidona, de Maagd van Genade.

Het heiligdom heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw, toen het oorspronkelijke gebouw werd gebouwd. Het werd later uitgebreid en gerenoveerd in de 18e eeuw en heeft sindsdien verschillende aanpassingen ondergaan. Het huidige gebouw heeft een neoklassieke stijl en dateert uit de 19e eeuw.

Het heiligdom is een belangrijke bedevaartplaats en trekt elk jaar duizenden pelgrims uit de omliggende regio. Het hoogtepunt van het jaar is de processie ter ere van de Maagd van Genade, die plaatsvindt tijdens het laatste weekend van augustus.

Het heiligdom biedt een panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende bergen en is een populaire bestemming voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in religieuze geschiedenis en architectuur. Het is een belangrijk cultureel erfgoed van Archidona en een plek die zeker een bezoek waard is.

De Nazarener Kapel

De Nazarener Kapel is een kleine kapel in het historische centrum van Archidona. Het is een van de oudste gebouwen in de stad en dateert uit de 16e eeuw.

De kapel is gewijd aan de Heilige Nazarener, een van de belangrijkste religieuze figuren in de katholieke traditie. Het interieur van de kapel is eenvoudig maar indrukwekkend, met een altaarstuk in barokstijl dat dateert uit de 18e eeuw. Het altaarstuk bevat verschillende beelden, waaronder die van de Heilige Nazarener en de Maagd van Smarten.

De kapel heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Archidona en is een populaire locatie voor religieuze vieringen en processies. Elk jaar vindt er een processie plaats ter ere van de Heilige Nazarener, waarbij de beeltenis van de heilige door de straten van de stad wordt gedragen.

De Nazarener Kapel is een belangrijk cultureel erfgoed van Archidona en is een must-see voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in religieuze geschiedenis en architectuur. Het is een sfeervolle plek waar je de spirituele geschiedenis van de stad kunt ervaren.

Antiguo Pósito

Het Oude Graanschuurgebouw (Antiguo Pósito) is een historisch gebouw in het hart van het oude centrum van Archidona. Het dateert uit de 18e eeuw en is gebouwd als opslagplaats voor graan en andere voedselproducten.

Het gebouw is opgetrokken uit lokale steen en heeft een indrukwekkend groot en hoog schip, met hoge ramen die zorgen voor een goede ventilatie van de opgeslagen producten. Het dak van het gebouw is bedekt met tegels en heeft een houten structuur.

Tegenwoordig is het Oude Graanschuurgebouw een cultureel centrum, waar diverse tentoonstellingen en evenementen worden gehouden. Het is een belangrijk cultureel erfgoed van de stad en een van de meest opvallende gebouwen in de regio. Het is een populaire bestemming voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en architectuur van Archidona.

Het Oude Graanschuurgebouw is een voorbeeld van de belangrijke economische en culturele rol die graanopslag had in de geschiedenis van de stad. Het is een opmerkelijke en goed bewaard gebleven herinnering aan het agrarische verleden van Archidona en een plek die je niet mag missen als je de stad bezoekt.

Geschiedenis

De geschiedenis van Archidona gaat terug tot de prehistorie, en de stad was een belangrijk centrum voor handel en cultuur tijdens de Romeinse bezetting van Spanje. Tijdens de Moorse overheersing was Archidona een belangrijk centrum voor landbouw en nijverheid, en er zijn nog steeds overblijfselen van de Moorse architectuur en infrastructuur in de stad, zoals de oude stadsmuur en de Arabische badhuizen.
In de moderne tijd is Archidona bekend om zijn prachtige monumenten en architectuur, waaronder de kathedraal, de mooie plaatselijke musea en de prachtige kloosters. De stad is ook bekend om zijn levendige feesten en festivals, en wordt elk jaar bezocht door toeristen die op zoek zijn naar lokale evenementen en tradities.

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Archidona zijn:AntequeraCasabermeja en Colmenar.

Spaanse Culturele steden in Andalusië, pittoreske witte bergdorpjes en bezienswaardigheden

Alcaucín , Algarrobo, Algodonales, Alhama de Granada, Almodóvar del Río, Almonaster la RealÁlora, Antequera, Archidona, Arcos de la Frontera, Baeza, Benahavis, Benalmadena, BenaocazCabo de GataCádiz, Canillas de Aceituna, CarbonerasCarmona, Casabermeja, Casares, Cazalla de la SierraCazorla, Cerro de HierroColmenar, Comares, Compéta, Córdoba, Cortegana, CútarEl Bosque, El Gastor, El Rocio, Frigiliana, Gaucin, Genalguacil, Gibraltar, Granada, Grazalema, HuelvaIstan, Iznájar, Jaén, Jerez de la Frontera, Juzcar, La Calahorra, La Iruela, Los Romanes, Lucainena de las Torres, Malaga, Marbella, Maro, Medina-Sidonia, Mijas, Minas de Riotinto, Motril, Nerja, Ojen, Olvera, Osuna, Pampaneira, Periana, Riogordo, RodalquilarRonda, Salobreña,  Sanlucar de BarramedaSan Nicolás del PuertoSetenil de las Bodegas, Sevilla, Torrox, Ubeda, Ubrique, Vejer de la Frontera, Vélez-Málaga, Villaluenga del Rosario,  Viñuela, Zahara de la Sierra, Zuheros, Axarquia, Costa del SolTorre del Mar, Torrox Costa, Rincon de la Victoria, Playa Burriana

Alcazaba de Malaga, Alcazar de los Reyes Cristianos, Alhambra Granada, Caminito del Rey, Castillo de la CalahorraCastillo de Gibralfaro, Cueva de NerjaFuente De Los 100 Caños, La Maroma, Kathedraal van Sevilla en Giralda, Mezquita de CordobaMuseo Automovilístico Málaga, Museo Picasso Málaga, Oasys Mini HollywoodPaleis Dar al HorraReal Alcázar de Sevilla, Romeins Theater Malaga

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12