Compéta

Mooiste dorpjes en culturele steden in Andalusië

Compéta,  evenals andere dorpjes gelegen aan de voet van de indrukwekkende Sierra de Tejada en Sierra Almijara: Árchez, Salares, Sedella, Canillas de Albaida, Canillas de Aceituno, zijn alle Morisco-dorpen (Moorse bekeerling tot het christendom), waar wijnstokken het belangrijkste gewas waren en nog steeds een belangrijk element zijn in het landschap en de economie. De dorpjes vertonen allemaal vergelijkbare kenmerken en weerspiegelen de ware essentie van de Axarquia-regio. Het landschap, de manier van leven en geschiedenis. De lay-out van hun straten en de architectuur van hun witgekalkte huizen, die onvergetelijke pittoreske hoekjes creëren, geven hen een uniek identiteitsbewijs, zozeer zelfs dat ze samen de zogenaamde Mudejar-route (Ruta del Mudéjar) vormen. Het dorpscentrum van Competa is een van de meest spectaculaire in de provincie.

Bezienswaardigheden:

 • Plaza AlmijaraIglesia de Nuestra Señora de la Asunción
  Deze 16e eeuwse kerk bevindt zich op het Pantaléon Romero plein. Het interieur is door achthoekige pilaren in 3 beuken verdeeld met prachtige muurschilderingen.
 • Paseo de las Tradiciones
  De Paseo de las Tradiciones is een loopbrug bij de kerk Asuncion aan de plaza de Almijara. Te bewonderen zijn hier de muurschilderingen van keramist en beeldhouwer Jose Antonio Rivas.
 • Plaza de la Vendimia
  Op dit plein elk jaar op 15 augustus La Noche del Vino gevierd. Dit feest van de wijn kent zijn oorsprong in de tijd dat de boeren naar hun wijngaarden trokken voor het begin van de pluk.
 • San Sebastian Hermitage
  Men denkt dat deze 16e eeuwse hermitage, met Romeinse boog omlijst met pilasters en klokgevel, zich bevindt op oude centrum van de stad.
 • San Antón Abad de Extramuros
  Deze 18e eeuwse hermitage herbergt de belangrijke houtsnijwerken van heiligen o.a. San Antón de Abad en Nuestro Padre Jesús en la Borriquita. Wat populaire beelden zijn van de Semana Santa in Compéta.
 • El Mirador
  Dit uitkijkpunt, geïnspireerd door Gaudi, vind je terug aan de ingang van de stad en biedt een fantastisch uitzicht op Compéta.
 • Museo Molino de Adriano
  Dit museum in een oude olijfmolen toont o.a. een 19e eeuws molenwiel. Hiermee werd de beroemde wijn van Compéta gemaakt. Tevens kan je in het museumwinkeltje terecht voor heerlijke streekproducten.

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12