Frigiliana

Mooiste dorpjes en culturele steden in Andalusië

Frigiliana,
hét mooiste witte dorpje
aan de Costa del Sol, Spanje

Frigiliana is een klein dorp gelegen in de provincie Málaga, in Andalusië, Spanje. Het staat bekend om zijn pittoreske straatjes, Moorse architectuur en prachtige uitzichten op het omliggende platteland. 

Oude stad: de oude stad van Frigiliana staat bekend om zijn smalle straatjes met kinderkopjes en witgekalkte huizen met felgekleurde bloemen. De stad heeft ook een aantal kerken, kapellen en kloosters, en sommige gebouwen dateren uit de 16e eeuw.

Het dorp is een populaire bestemming voor toeristen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, cultuur en het traditionele Spaanse dorpsleven. Met zijn prachtige landschappen, monumenten en festivals is het een perfecte plek voor een dagje uit of een langer verblijf.

Frigiliana staat bekend om zijn festivals en evenementen het hele jaar door. Enkele van de meest populaire festivals zijn:

  • Het Three Cultures Festival: Dit festival wordt gehouden in september en viert het culturele erfgoed van Frigiliana, dat is beïnvloed door de Moren, Christenen en Joden. Het festival biedt muziek, dans en traditionele kostuums.
  • The Honey Fair: Deze beurs wordt gehouden in oktober en viert de honingproductie van het dorp. Bezoekers kunnen verschillende soorten honing proeven, bijenteeltdemonstraties bekijken en honinggerelateerde producten kopen.
  • The Wine Festival: Dit festival wordt gehouden in augustus en viert de wijnproductie van Frigiliana. Bezoekers kunnen lokale wijnen proeven en deelnemen aan wijnproeverijen.

Het ligt op slechts 7 km van Nerja en ongeveer 55 km van de stad Malaga. De uitstekende ligging aan de rand van een natuurgebied en op een paar minuten van de Middellandse Zeekust maken deze stad tot een bestemming die u niet mag missen. De straten zijn vredig en bieden een glimp van het naast elkaar bestaan ​​van de drie culturen die er leefden: christen, joods en moslim.

Ontdek Frigiliana door te wandelen langs de witgekalkte en ongerepte straten versierd met bloemen, smeedijzer, kleurrijke deuren en keramiek.

Tip: Nerja en Frigilana tour
Bezoek Frigiliana en Nerja voor een traditioneel gevoel van Andalusië. Leer meer over de lokale historie en de cultuur en geniet van een wandeldag terwijl je het gebied ontdekt en ontspant. Meer info klik hier

Geschiedenis

De geschiedenis van Frigiliana gaat terug tot het Romeinse rijk, met bewijs van Romeinse nederzettingen in het gebied. Tijdens de Moorse bezetting stond Frigiliana bekend als "Xerjiana" en was het een belangrijk centrum van landbouw en handel. Na de christelijke verovering werd de stad hervestigd door Spaanse kolonisten. In de 19e eeuw werd Frigiliana bekend om zijn suikerrietindustrie.

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Frigiliana zijn: Nerja, Maro, CompétaTorrox (Costa) en Algarrobo (Costa).

Bezienswaardigheden:

 Casa del Apero

De Casa del Apero is een historisch gebouw in Frigiliana. Het is gelegen in het historische centrum van Frigiliana, aan de Calle Real, de belangrijkste straat van het dorp. Het gebouw is een typisch voorbeeld van een Andalusische boerderij en werd gebruikt voor het opslaan van landbouwwerktuigen en oogst.

Het gebouw dateert uit de 18e eeuw en is inmiddels gerestaureerd. Tegenwoordig is het een cultureel centrum en een museum waar men een kijkje kan nemen in het leven van de lokale boeren in de 18e en 19e eeuw. Het museum toont verschillende landbouwwerktuigen en gereedschappen die gebruikt werden voor het telen van druiven, olijven, amandelen en suikerriet.

Bezoekers kunnen ook een wandeling maken door de prachtige tuin van het museum, die gevuld is met exotische planten en bloemen uit de regio Andalusië. De tuin biedt een schitterend uitzicht op de omringende heuvels en de zee in de verte.

De Casa del Apero is een interessante bezienswaardigheid voor reizigers die geïnteresseerd zijn in de landelijke cultuur en geschiedenis van de regio Andalusië en die op zoek zijn naar een rustige en ontspannende plek om te bezoeken in het charmante dorpje Frigiliana.

Ingenio Nuestra Señora del Carmen: Honingfabriek

De Ingenio Nuestra Señora del Carmen is een historische honingfabriek. Het werd gebouwd in 1755 en is één van de weinige overgebleven honingfabrieken in Spanje. Het gebouw werd vroeger gebruikt voor het produceren van honing uit suikerriet en is een belangrijke toeristische attractie van Frigiliana geworden.

Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door de fabriek en meer te weten komen over het productieproces van honing en andere zoetigheden die hier werden geproduceerd. De fabriek beschikt over een museum waar verschillende machines en gereedschappen uit de 18e en 19e eeuw tentoongesteld worden, en waar men meer te weten kan komen over de geschiedenis van de honingproductie in de regio.

Het museum beschikt ook over een winkel waar bezoekers honing, olijfolie, likeuren en andere lokale specialiteiten kunnen kopen die geproduceerd worden in de fabriek en in de regio. Het bezoek aan de fabriek is zowel interessant voor volwassenen als voor kinderen en biedt een kijkje in de traditionele en ambachtelijke productie van honing.

De Ingenio Nuestra Señora del Carmen is een van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Frigiliana en is zeker een bezoek waard voor reizigers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en cultuur van de regio Andalusië en de traditionele productie van honing en andere zoetigheden.

Het bovenste deel van Frigiliana: El Barribarto

El Barribarto is een van de meest authentieke wijken van Frigiliana. Het is een historische wijk waar de huizen nog steeds zijn gebouwd in de traditionele Moorse stijl, met witte muren en rode daken. De kronkelige straatjes en trappen in de wijk zijn geplaveid met kiezelstenen en zijn versierd met potten vol kleurrijke bloemen.

El Barribarto is ook bekend om zijn ambachtelijke producten, zoals keramiek en borduurwerk, die lokaal geproduceerd worden door ambachtslieden. Bezoekers kunnen de winkeltjes bezoeken en de prachtige handgemaakte producten kopen die in deze wijk worden geproduceerd.

De wijk is ook beroemd om zijn culinaire specialiteiten, met name de zoete wijn die in deze regio wordt geproduceerd. Bezoekers kunnen de lokale wijnhuizen bezoeken en de verschillende soorten wijnen proeven die hier worden geproduceerd.

El Barribarto is een van de meest charmante wijken van Frigiliana en biedt bezoekers een uniek inzicht in de traditionele Moorse architectuur en cultuur van de regio Andalusië. Het is zeker de moeite waard om een wandeling te maken door deze schilderachtige wijk en te genieten van de sfeer en de schoonheid van deze prachtige plek.

Kerk van San Antonio de Padua

De Kerk van San Antonio de Padua is een katholieke kerk gelegen in Frigiliana. Het werd gebouwd in de 17e eeuw en is gewijd aan de patroonheilige van het dorp, San Antonio de Padua.

De kerk is gebouwd in de traditionele Andalusische stijl en heeft een prachtige barokke gevel. Het interieur van de kerk is even indrukwekkend, met mooie schilderijen, beelden en een altaarstuk dat de aandacht van bezoekers trekt. De kerk heeft ook een klokkentoren, waarin een klok hangt die dateert uit de 18e eeuw.

De Kerk van San Antonio de Padua is een belangrijke religieuze en culturele bezienswaardigheid van Frigiliana en is zeker een bezoek waard voor reizigers die geïnteresseerd zijn in religieuze architectuur en geschiedenis. Het is ook een populaire trouwlocatie vanwege de prachtige omgeving en de schilderachtige charme van het dorp.

Het mechanische poppentheater van Frigiliana

Het mechanische poppentheater van Frigiliana biedt een unieke en fascinerende show die zowel kinderen als volwassenen zal bekoren.
Het poppentheater heeft zijn oorsprong in de jaren 60 en is een van de weinige overgebleven mechanische theaters in Spanje. Het theater is ontworpen als een kijkdoos en is ingericht in de traditionele Andalusische stijl. Het poppentheater heeft een groot aantal bewegende poppen en decors die worden geactiveerd door een mechanisch systeem.
De show van het mechanische poppentheater vertelt de geschiedenis van het dorp Frigiliana en omvat scènes van het dagelijkse leven van de lokale bevolking, de traditionele festiviteiten en de geschiedenis van de regio. De show wordt gepresenteerd in het Spaans, maar er zijn Engelse en Franse vertalingen beschikbaar.
Het mechanische poppentheater van Frigiliana is een unieke attractie die je niet mag missen tijdens een bezoek aan het dorp. De show is geschikt voor alle leeftijden en biedt een interessante kijk op de geschiedenis en cultuur van het dorp en de regio.

Oude fontein of nieuwe fontein?

Frigiliana heeft zowel een oude fontein als een nieuwe fontein die beide een populaire attractie zijn voor bezoekers van het dorp.
De Oude Fontein van Frigiliana, ook bekend als de Fontein van Los Chorros, is gelegen in de buurt van de kerk van San Antonio de Padua en dateert uit de 16e eeuw. Het was oorspronkelijk een belangrijke waterbron voor de lokale bevolking en wordt beschouwd als een van de oudste fonteinen in het dorp. Het is een schilderachtige en historische bezienswaardigheid die de charme van het oude dorp weerspiegelt.
De Nieuwe Fontein van Frigiliana, ook bekend als de Fontein van La Plaza, is gelegen in het hart van het dorp op het centrale plein, Plaza de las Tres Culturas. Het is een moderne fontein, ontworpen in de stijl van de traditionele Andalusische architectuur en heeft een groot bassin met een fontein in het midden. Het is een populaire ontmoetingsplek voor zowel de lokale bevolking als bezoekers en is vooral populair tijdens de zomermaanden wanneer de fontein verkoeling biedt aan de bezoekers.
Beide fonteinen zijn unieke attracties die de geschiedenis en cultuur van het dorp weerspiegelen en zeker een bezoek waard zijn tijdens een reis naar Frigiliana.

De fontein van drie culturen

De Fontein van Drie Culturen is een van de belangrijkste attracties van Frigiliana. Het is gelegen op het centrale plein van het dorp, Plaza de las Tres Culturas, en is een belangrijk symbool van de rijke geschiedenis en culturele diversiteit van de regio.
De fontein dankt zijn naam aan het feit dat het plein waarop het zich bevindt, de Plaza de las Tres Culturas, is vernoemd naar de drie culturen die historisch gezien het dorp hebben beïnvloed: de Moorse, de Joodse en de Christelijke culturen. De fontein is ontworpen om deze culturele mix te weerspiegelen en heeft drie delen die elk een van deze culturen vertegenwoordigen.

Het Moorse deel van de fontein bestaat uit een reeks van acht bogen die een gevoel van elegantie en lichtheid geven. Het Joodse deel van de fontein is in het midden en heeft een blauwe keramische kom die de traditionele baden van de Joden van het dorp vertegenwoordigt. Het Christelijke deel van de fontein heeft een groot bassin met een centrale fontein die het centrale punt van de fontein vormt.

De Fontein van Drie Culturen is een belangrijke bezienswaardigheid van Frigiliana en trekt veel bezoekers aan vanwege zijn unieke ontwerp en symboliek. Het is een symbool van de rijke geschiedenis en culturele diversiteit van het dorp en de regio en wordt beschouwd als een belangrijk monument voor de lokale bevolking.

De koninklijke straat van Frigiliana

De Koninklijke Straat, ook wel bekend als Calle Real, is een van de meest iconische straten in Frigiliana. Het is een smalle straat die geplaveid is met keien en is omzoomd met witgekalkte huizen met bloembakken vol met kleurrijke bloemen en planten. De straat is genoemd naar de historische betekenis ervan, omdat het ooit de route was die de koning van Spanje nam toen hij het dorp bezocht.

De Koninklijke Straat is een van de meest gefotografeerde straten van Frigiliana en trekt veel bezoekers aan vanwege zijn pittoreske uitstraling. Het is een populaire plek om te wandelen en te genieten van de rustige en schilderachtige sfeer van het dorp. Langs de straat zijn er verschillende ambachtelijke winkels, souvenirwinkels, en restaurants waar bezoekers kunnen genieten van lokale gerechten en specialiteiten.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Koninklijke Straat is de Moorse toren die zich aan het einde van de straat bevindt. Het is een overblijfsel van de Moorse geschiedenis van het dorp en is een belangrijk historisch monument. De toren biedt ook een prachtig uitzicht over het dorp en de omliggende bergen, en is een populaire plek voor bezoekers om foto's te maken en te genieten van het landschap.

Mirador de las Tres Culturas &  Mirador del Cementerio

Frigiliana heeft verschillende uitkijkpunten die prachtige uitzichten bieden op de omliggende bergen en de Middellandse Zee. Twee van de meest indrukwekkende uitkijkpunten zijn de Mirador de las Tres Culturas en de Mirador del Cementerio.

De Mirador de las Tres Culturas biedt een panoramisch uitzicht over het dorp en de omliggende heuvels. Het is vernoemd naar de drie culturen die de geschiedenis van Frigiliana hebben beïnvloed: de Moorse, de christelijke en de joodse cultuur. Het uitkijkpunt bevindt zich op de top van het dorp en biedt een prachtig uitzicht op de witte huizen van Frigiliana en de omliggende bergen. Er is een platform dat uitsteekt boven de kliffen, waar bezoekers kunnen genieten van een panoramisch uitzicht over de kustlijn van de Middellandse Zee.

De Mirador del Cementerio bevindt zich aan de rand van het dorp en biedt een spectaculair uitzicht op de vallei van de rivier Higuerón en de omliggende bergen. Het uitkijkpunt bevindt zich naast de begraafplaats van Frigiliana en biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende heuvels en de kustlijn van de Middellandse Zee. Het is een populaire plek voor bezoekers om foto's te maken en te genieten van het landschap.

Beide uitkijkpunten zijn gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van Frigiliana en bieden een unieke ervaring van de schoonheid van de regio. Het zijn twee indrukwekkende ramen op de omgeving en geven een goed beeld van de natuurlijke en culturele pracht van Frigiliana.

De toren van Frigiliana, zijn trouwe wachter.

De toren van Frigiliana is een historische uitkijktoren die vroeger diende als een verdedigingsmechanisme voor het dorp. De toren staat bovenop een heuvel en biedt een panoramisch uitzicht over de omliggende bergen en de Middellandse Zee.

De toren dateert uit de 16e eeuw en maakte deel uit van de vestingwerken van Frigiliana. De toren was bedoeld om het dorp te beschermen tegen piraten en andere indringers die over de zee kwamen. Vanaf de top van de toren konden wachters de hele omgeving in de gaten houden en waarschuwen voor eventuele aanvallen.

De toren van Frigiliana heeft een rijke geschiedenis en heeft vele veranderingen en aanpassingen ondergaan door de eeuwen heen. Het heeft dienst gedaan als observatiepost, gevangenis en zelfs als woning voor de dorpsherder.

Vandaag de dag is de toren gerestaureerd en open voor het publiek. Bezoekers kunnen de toren beklimmen en genieten van het uitzicht over het dorp en de omliggende bergen en zee. Het is een belangrijke bezienswaardigheid van Frigiliana en een herinnering aan de belangrijke rol die het dorp heeft gespeeld in de geschiedenis van de regio.

De uitkijkpunten van Frigiliana, 2 indrukwekkende ramen

De Santo Cristo-straat en het Callejón del Peñón zijn twee van de meest pittoreske straten in Frigiliana.

De Santo Cristo-straat is een smalle, geplaveide straat die omhoog loopt naar de kerk van Santo Cristo. Langs de straat staan traditionele Andalusische huizen met witgekalkte muren en balkonnetjes vol met bloemen. De straat is ook bezaaid met kleine winkeltjes waar ambachtelijke producten en lokale lekkernijen worden verkocht.

Het Callejón del Peñón is een nog smaller straatje dat uitkomt op de Santo Cristo-straat. Het is zo smal dat het lijkt alsof de huizen bijna tegen elkaar aanleunen en de straat wordt overdekt door een prachtige bougainvillea. Het straatje is bekend om zijn indrukwekkende uitzicht op de omgeving en biedt een geweldige plek om foto's te maken.

Beide straten zijn populair bij bezoekers vanwege hun unieke charme en schoonheid. Ze zijn een van de belangrijkste attracties van Frigiliana en trekken toeristen van over de hele wereld aan.

Het kasteel van Lizar

Het kasteel van Lizar is een middeleeuws fort gelegen op de top van een heuvel net buiten de stad Frigiliana. Het kasteel dateert uit de tijd van de Moorse overheersing in Spanje en was oorspronkelijk gebouwd om de omliggende gebieden te beschermen tegen invasies van buitenaf.

Het kasteel werd later door de christelijke koningen veroverd en gebruikt als uitkijkpunt om de omgeving te bewaken. Het kasteel is gelegen op een rotsachtige uitloper en biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen en de Middellandse Zee.

Het kasteel van Lizar is in de loop der jaren zwaar beschadigd en er zijn nog maar weinig overblijfselen over. Toch is het nog steeds een populaire toeristische attractie vanwege het uitzicht op de omgeving en de historische betekenis ervan. Het kasteel is alleen te voet bereikbaar en het beklimmen van de heuvel kan een uitdagende wandeling zijn. Het is echter zeker de moeite waard voor diegenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en mooie uitzichten.

Spaanse Culturele steden in Andalusië, pittoreske witte bergdorpjes en bezienswaardigheden

Alcaucín , Algarrobo, Algodonales, Alhama de Granada, Almodóvar del Río, Almonaster la RealÁlora, Antequera, Archidona, Arcos de la Frontera, Baeza, Benahavis, Benalmadena, BenaocazCabo de GataCádiz, Canillas de Aceituna, CarbonerasCarmona, Casabermeja, Casares, Cazalla de la SierraCazorla, Cerro de HierroColmenar, Comares, Compéta, Córdoba, Cortegana, CútarEl Bosque, El Gastor, El Rocio, Frigiliana, Gaucin, Genalguacil, Gibraltar, Granada, Grazalema, HuelvaIstan, Iznájar, Jaén, Jerez de la Frontera, Juzcar, La Calahorra, La Iruela, Los Romanes, Lucainena de las Torres, Malaga, Marbella, Maro, Medina-Sidonia, Mijas, Minas de Riotinto, Motril, Nerja, Ojen, Olvera, Osuna, Pampaneira, Periana, Riogordo, RodalquilarRonda, Salobreña,  Sanlucar de BarramedaSan Nicolás del PuertoSetenil de las Bodegas, Sevilla, Torrox, Ubeda, Ubrique, Vejer de la Frontera, Vélez-Málaga, Villaluenga del Rosario,  Viñuela, Zahara de la Sierra, Zuheros, Axarquia, Costa del SolTorre del Mar, Torrox Costa, Rincon de la Victoria, Playa Burriana

Alcazaba de Malaga, Alcazar de los Reyes Cristianos, Alhambra Granada, Caminito del Rey, Castillo de la CalahorraCastillo de Gibralfaro, Cueva de NerjaFuente De Los 100 Caños, La Maroma, Kathedraal van Sevilla en Giralda, Mezquita de CordobaMuseo Automovilístico Málaga, Museo Picasso Málaga, Oasys Mini HollywoodPaleis Dar al HorraReal Alcázar de Sevilla, Romeins Theater Malaga

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12