Frigilana

Mooiste dorpjes en culturele steden in Andalusië

Frigiliana, hét mooiste witte dorpje aan de Costa del Sol, Spanje

Frigiliana is een klein dorp gelegen in de provincie Málaga, in Andalusië, Spanje. Het staat bekend om zijn pittoreske straatjes, Moorse architectuur en prachtige uitzichten op het omliggende platteland. 

Oude stad: de oude stad van Frigiliana staat bekend om zijn smalle straatjes met kinderkopjes en witgekalkte huizen met felgekleurde bloemen. De stad heeft ook een aantal kerken, kapellen en kloosters, en sommige gebouwen dateren uit de 16e eeuw.

Het dorp is een populaire bestemming voor toeristen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, cultuur en het traditionele Spaanse dorpsleven. Met zijn prachtige landschappen, monumenten en festivals is het een perfecte plek voor een dagje uit of een langer verblijf.

Frigiliana staat bekend om zijn festivals en evenementen het hele jaar door. Enkele van de meest populaire festivals zijn:

 • Het Three Cultures Festival: Dit festival wordt gehouden in september en viert het culturele erfgoed van Frigiliana, dat is beïnvloed door de Moren, Christenen en Joden. Het festival biedt muziek, dans en traditionele kostuums.
 • The Honey Fair: Deze beurs wordt gehouden in oktober en viert de honingproductie van het dorp. Bezoekers kunnen verschillende soorten honing proeven, bijenteeltdemonstraties bekijken en honinggerelateerde producten kopen.
 • The Wine Festival: Dit festival wordt gehouden in augustus en viert de wijnproductie van Frigiliana. Bezoekers kunnen lokale wijnen proeven en deelnemen aan wijnproeverijen.

Het ligt op slechts 7 km van Nerja en ongeveer 55 km van de stad Malaga. De uitstekende ligging aan de rand van een natuurgebied en op een paar minuten van de Middellandse Zeekust maken deze stad tot een bestemming die u niet mag missen. De straten zijn vredig en bieden een glimp van het naast elkaar bestaan ​​van de drie culturen die er leefden: christen, joods en moslim.

Ontdek Frigiliana door te wandelen langs de witgekalkte en ongerepte straten versierd met bloemen, smeedijzer, kleurrijke deuren en keramiek.

Geschiedenis

De geschiedenis van Frigiliana gaat terug tot het Romeinse rijk, met bewijs van Romeinse nederzettingen in het gebied. Tijdens de Moorse bezetting stond Frigiliana bekend als "Xerjiana" en was het een belangrijk centrum van landbouw en handel. Na de christelijke verovering werd de stad hervestigd door Spaanse kolonisten. In de 19e eeuw werd Frigiliana bekend om zijn suikerrietindustrie.

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Frigiliana zijn: Nerja, Maro, CompétaTorrox (Costa) en Algarrobo (Costa).

Bezienswaardigheden:

 •  Casa del Apero

  Casa del Apero is een historisch pand dat in de 19e eeuw werd gebouwd en onlangs is gerenoveerd. Het gebouw heeft een typische Andalusische stijl met witgekalkte muren, zware houten deuren en nauwkeurig uitgewerkte details.
  Binnen het gebouw bevindt zich ook een VVV-kantoor. Dit is een informatiecentrum waar bezoekers terecht kunnen voor informatie over de omgeving, evenementen, bezienswaardigheden en activiteiten in Frigiliana en omgeving. Het VVV-kantoor is goed uitgerust en biedt brochures, kaarten en andere informatiebronnen aan om bezoekers te helpen bij het plannen van hun reis.

  Casa del Apero is een belangrijk deel van de geschiedenis van Frigiliana en is een populaire trekpleister voor toeristen. Het gebouw is ook een belangrijk punt van samenkomst voor de plaatselijke bevolking, waar ze elkaar kunnen ontmoeten en evenementen kunnen bijwonen.

 • Ingenio Nuestra Señora del Carmen: Honingfabriek

  Ingenio Nuestra Señora del Carmen  is een oude suikerfabriek die dateert uit de 19e eeuw en is onlangs gerenoveerd om te worden gebruikt als museum en toeristische trekpleister.
  Het gebouw is ontworpen in typische Andalusische stijl met witgekalkte muren, zware houten deuren en prachtige bogen. Binnen het gebouw is er een uitgebreid museum over de geschiedenis van de suikerfabriek en de productie van suiker uit suikerriet. Bezoekers kunnen het proces van het maken van suiker en de geschiedenis van de suikerindustrie in Frigiliana ontdekken.

  Het gebouw is ook omringd door prachtige tuinen en biedt een panoramisch uitzicht over de omgeving. Er zijn ook restaurants en winkels in de buurt waar bezoekers terecht kunnen voor een lekkere maaltijd of souvenirs.
  Ingenio Nuestra Señora del Carmen is een belangrijk deel van de geschiedenis van Frigiliana en een must-visit voor toeristen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de regio en de productie van suiker.

 • Verkenning van het bovenste deel van Frigiliana: El Barribarto

  El Barribarto is een klein en charmant dorp gelegen in het bovenste deel van Frigiliana, Spanje. Het is een authentiek en traditioneel dorp met een rijke cultuur en geschiedenis. Het dorp is bekend om zijn traditionele architectuur en stijl, met smalle, kronkelige straatjes en witgekalkte huizen met rode daken. De huizen zijn omgeven door kleurrijke bloemen en planten en hebben prachtige balkons en ramen die uitkijken op het adembenemende uitzicht over de omgeving.
  In El Barribarto vind je ook verschillende bars, restaurants en winkels die typische producten en gerechten uit de regio aanbieden. Hier kun je genieten van lokale wijnen, tapas en andere lekkernijen terwijl je kunt ontspannen en het typische Andalusische leven kunt beleven.
  Het dorp heeft ook een rijke geschiedenis, met verschillende historische monumenten en bezienswaardigheden, zoals de kerk van Nuestra Señora de la Peña, een kerk uit de 16e eeuw. Deze kerk is een prachtig voorbeeld van de architectuur en stijl van die tijd en is een populaire trekpleister voor toeristen.
  Al met al is El Barribarto een unieke en rustige plek, vol met typische Andalusische charme en stijl. 

 • Kerk van San Antonio de Padua

  De Kerk van San Antonio de Padua is gebouwd in de 16e eeuw en is een belangrijk deel van de geschiedenis en cultuur van Frigiliana.
  De kerk is opgetrokken uit traditioneel witgekalkte stenen en heeft een prachtig uiterlijk, met een hoge toren en prachtige, traditionele architectuur. Binnen vind je schilderijen en beeldhouwwerken uit de 16e en 17e eeuw, evenals een prachtig betegelde vloer en mooie altaarstukken.

  De Kerk van San Antonio de Padua is een belangrijk spiritueel centrum voor de plaatselijke bevolking en wordt nog steeds gebruikt voor religieuze ceremonies en vieringen. Het is ook een populaire trekpleister voor toeristen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en cultuur van Frigiliana.
  Al met al is de Kerk van San Antonio de Padua een prachtig en historisch gebouw dat zeker de moeite waard is om te bezoeken als je in Frigiliana bent. Het is een prachtig voorbeeld van de traditionele architectuur en stijl van de regio en biedt een unieke kijk op de rijke cultuur en geschiedenis van Frigiliana.

 • Het mechanische poppentheater van Frigiliana

  Het Mechanische Poppentheater van Frigiliana is een uniek en bijzonder kunstwerk. Het is een prachtig en complex mechanisme waarmee een aantal poppen op een scenische manier bewegen en spelen. Het Mechanische Poppentheater is gebouwd door lokale kunstenaars en ambachtslieden en is een echt meesterwerk van technische en artistieke vaardigheid. De poppen bewegen op een gelijke manier aan echte acteurs en zijn bijzonder realistisch en expressief.

 • Oude fontein of nieuwe fontein?

  De Oude Nieuwe Fontein is een historische fontein gebouwd in de 16e eeuw en is een belangrijk deel van de geschiedenis en cultuur van Frigiliana.
  De fontein is opgetrokken uit traditioneel witgekalkte stenen en heeft een prachtig uiterlijk, met mooie beeldhouwwerken en verfijnde versieringen. Het is een belangrijke bron van water voor de plaatselijke bevolking en werd oorspronkelijk gebruikt voor het verzamelen van water voor huis en vee.

  In de loop van de tijd is de fontein gerenoveerd en gerestaureerd, waardoor hij vandaag de dag nog steeds een prachtig en functioneel monument is. 

 • De fontein van drie culturen

  De Fontein van Drie Culturen is gebouwd om de verschillende culturen te symboliseren die in Frigiliana samenleven, waaronder de Romeinse, Mudejar en Christelijke culturen. De fontein is opgetrokken uit marmer en heeft een prachtig ontwerp, waaronder kunstige beeldhouwwerken en verfijnde versieringen. Het is een prachtige symbolische fontein die de harmonie en tolerantie van Frigiliana benadrukt en de unieke mix van culturen in de regio weerspiegelt.

 • De koninklijke straat van Frigiliana
  Calle Real is de belangrijkste en meest commerciële straat in Frigiliana waar u allerlei bars, restaurants en winkels vindt en een ongelooflijke sfeer. Op een gegeven moment zie je een splitsing: links Real Street, rechts Apero Hill. Dat punt van samenvloeiing van beide straten is het meest gefotografeerd en identificerend als een herinnering aan het zijn in Frigiliana geweest.
 • De uitkijkpunten van Frigiliana, 2 indrukwekkende ramen
  Er zijn twee spectaculaire uitzichtpunten die u niet mag missen om te genieten van een ongelooflijk panoramisch uitzicht op de stad zelf, de bergen en de zee. De ene is in de Santo Cristo-straat en de andere in Callejón del Peñón, benader beide met je camera in de hand, je wilt duizend-en-één foto's maken!
 • De toren van Frigiliana, zijn trouwe wachter.
  Een van de meest magische plekken om te zien in Frigiliana is de Torreón. Het komt uit een van de oudste hoeken van Frigiliana waar de oude Pósito zich bevond, die ook diende als uitkijktoren ter bescherming tegen piraterij. Bij de ingang van dit gebied, gelegen aan de Calle Real, 109, net voor het stadhuis, vinden we een charmante toeristische accommodatie, Casa Torreón 109.
 • Het kasteel van Lizar
  Ondanks dat het een kasteel in puin is, is het kasteel van Lízar iets dat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Frigiliana. U herkent de muren in Cerro la Sabina, een plaats die tot Spaans historisch erfgoed is verklaard. Hoe hoger je bent, hoe hoger je klimt en hoe hoger je bent, hoe beter het uitzicht zal zijn.

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12