Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

IN HET NIEUWS UIT ANDALUSIË VINDT U ALTIJD IETS INTERESSANTS EN SPANNENDS OM TE LEZEN!

Ontdek de beste deals, steun ons en bezoek de websites van onderstaande sponsors:

Hemingway en Ronda: Een Passie van Een Eeuw

Vorig jaar vierde de provincie Malaga het honderdjarig jubileum van de eerste bezoek van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway en het begin van zijn passie voor het stadje in de bergen dat bekend staat om het stierenvechten.

Niet veel mensen weten dat Ernest Hemingway vóór zijn veelbeschreven bezoek aan Spanje in 1923 al in Andalusië was geweest. In 1919 maakte de schrijver een korte tussenstop in Algeciras op weg terug naar de Verenigde Staten na zijn dienst in Italië.

Maar pas vier jaar later kwam Ernest Hemingway naar Spanje op advies van de Amerikaanse romanschrijver Gertrude Stein. In 1923 verliet hij Parijs om de sfeer van Spanje te proeven en tijd door te brengen in Madrid, Pamplona en Ronda. Zijn bedoeling was om de stieren te zien en te proberen over het stierenvechten te schrijven op basis van zijn eigen ervaring.

Robert McAlmon

De jonge schrijver en zijn toekomstige uitgever, Robert McAlmon, en (volgens sommige bronnen) William Bird, een Amerikaanse uitgever, reisden later naar het zuiden om de Andalusische steden Sevilla, Granada en Malaga te ontdekken, evenals het stadje Ronda.

Sevilla maakte blijkbaar geen indruk op Hemingway. Amerikaanse biograaf Carlos Baker zei dat Hemingway de nacht in Sevilla saai vond. "Ze keken naar een paar flamencodansen, waar breedgebouwde vrouwen met hun vingers knipten op de muziek van gitaren... 'Oh, verdomme,' bleef hij zeggen, 'meer flamingo's!' Hij kon niet rusten totdat McAlmon en Bird akkoord gingen om door te gaan naar Ronda..."

Ronda

Ronda was een grote verrassing voor Ernest Hemingway. Hij werd meteen verliefd op dit spectaculaire stadje met een oud stierenvechtersarena hoog in de bergen boven Malaga. Bovendien inspireerde het beroemde bolwerk van het stierenvechten Hemingway om te schrijven. Ronda wordt genoemd in verschillende van zijn werken. Bijvoorbeeld, in "Death in the Afternoon" (1932) schreef Hemingway: "Er is één stad die beter zou zijn dan Aranjuez om je eerste stierengevecht te zien als je er maar één gaat zien en dat is Ronda. Daar moet je heen als je ooit naar Spanje gaat op huwelijksreis of als je er met iemand vandoor gaat. De hele stad en zo ver als je kunt zien in elke richting is een romantische achtergrond... als een huwelijksreis of een vlucht niet lukt in Ronda, kun je maar beter naar Parijs gaan en je eigen vrienden gaan maken."

Ronda inspireerde Hemingway om zijn roman "The Sun Also Rises" te schrijven over een stierenvechter. Toevallig werd een echte stierenvechter uit Ronda het model voor zijn boek.

Een Stierenvechter uit Ronda

In hetzelfde jaar, toen de Amerikaanse schrijver in Ronda was, maakte de 19-jarige stierenvechter Cayetano Ordóñez zijn debuut in de Maestranza-stierenarena. Destijds stond de jongeman vooral bekend onder de bijnaam 'Niño de la Palma' omdat zijn ouders de schoenenwinkel in Ronda genaamd La Palma bezaten. Toen Cayetano 13 was, trad de jongen op als stierenvechter op de ranches in de omgeving.

Na zijn debuut in de stierenarena van Ronda werd Cayetano Ordóñez meteen gevraagd door alle professionele en amateur-arenas in Spanje. De Amerikaanse schrijver volgde de getalenteerde jonge stierenvechter langdurig rond de stierenarena's, met een notitieboekje in de hand om details over hem en zijn omgeving op te schrijven. (Overigens zegt een verhaal dat Ordóñez op een dag de vrouw van Hemingway eerde door haar het oor van een stier te geven die hij had gedood.)

Men gelooft dat Ernest Hemingway uiteindelijk in een hotel in Pamplona met Cayetano heeft gesproken. Als gevolg van de invloed van de jonge stierenvechter uit Ronda op het boek, moest Hemingway zelfs verklaren dat "alles wat er in de ring gebeurde waar was, en alles daarbuiten fictie was". Cayetano Ordóñez was op de hoogte van de fictie en heeft er nooit over geklaagd.

Jaren later ontmoette Ernest Hemingway de zoon van Cayetano, Antonio Ordóñez, die hij ook volgde toen hij kronieken schreef voor Life Magazine. Het was in 1959 toen Ernest Hemingway als journalist in Malaga aankwam om de rivaliteit van twee prominente Spaanse stierenvechters - Antonio Ordóñez en Miguel Dominguín (ook internationaal bekend vanwege zijn liefdesaffaires met Ava Gardner en Rita Hayworth) te beschrijven. Hun competitie in één seizoen van stierengevechten werd uiteindelijk het onderwerp van Hemingway's boek "The Dangerous Summer". Uiteindelijk werd Ernest Hemingway een goede vriend van Antonio Ordóñez en bracht lange tijd door in zijn 'cortijo' (een landhuis) in de buurt van Ronda.

Tot Slot: Een Tijdloze Vriendschap

De band tussen Hemingway en Ronda blijft een tijdloos verhaal van passie en vriendschap. Door de inspiratie van het stierenvechten en de betoverende omgeving van Ronda heeft deze Andalusische stad een onuitwisbare indruk achtergelaten op de Amerikaanse schrijver, en vice versa. Hun verhaal weeft zich door de geschiedenis en blijft tot op de dag van vandaag een bron van bewondering en inspiratie voor velen.

Meer Spanje nieuws, klik hier

logo casa
Onze Tips
CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
  • Tui
  • octopus
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
CheckYeti

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram