Feesten in Andalusia

Carnaval vieren in Cádiz, Semana Sante niet te missen tijdens je verblijf in Andalucia

Andalusië staat bekend voor zijn vele festivals en feesten

Ontdek de beste deals, steun ons en bezoek de websites van onderstaande sponsors:

Andalusië, een regio in het zuiden van Spanje, staat bekend om zijn vele feestdagen en evenementen. Een van de meest opvallende en belangrijke evenementen is de Semana Santa, oftewel de Heilige Week, die plaatsvindt in de week voor Pasen. Tijdens deze week worden er in veel steden en dorpen processies gehouden waarbij religieuze beelden worden meegedragen, vaak onder begeleiding van muziek en tromgeroffel. Deelnemers dragen gewaden en puntkappen, genaamd 'capirotes', als teken van boetedoening en nederigheid.

Een ander bekend feest in Andalusië is het Carnaval, dat vaak in februari of maart wordt gevierd. Het Carnaval van Cádiz is het meest bekend en wordt beschouwd als een van de belangrijkste carnavaleske festiviteiten van Spanje. Tijdens het Carnaval zijn er optochten van kostuums, dans en muziek, waarbij mensen zich verkleden en optredens geven.

Op 6 januari wordt het Driekoningenfeest gevierd, een belangrijke feestdag in Andalusië en in heel Spanje. Op deze dag komen de 'Reyes Magos', oftewel de Drie Koningen, aan met cadeaus voor kinderen. Er zijn veel parades en optochten met praalwagens waarop de Koningen en hun gevolg te zien zijn.

Andere feestdagen die gevierd worden in Andalusië zijn onder meer de Feria de Abril in Sevilla, waar een week lang feest wordt gevierd met flamencodansen, stierengevechten en kleurrijke verlichting, en de Romería de El Rocío, een pelgrimstocht die plaatsvindt in mei ter ere van de Maagd van El Rocío.

Kortom, Andalusië kent een rijke traditie van feestdagen en evenementen die een belangrijk onderdeel zijn van de lokale cultuur en identiteit.

Een lijstje met de officiële Spaanse en Andalusische feestdagen kan je hier vinden.

Feesten

LOS REYES MAGOS - Epifanía del Señor (5, 6 januari)

Los Reyes Magos is een belangrijk feest in Spanje en wordt gevierd op 6 januari. Het is de dag waarop de drie wijzen, Melchior, Gaspar en Balthazar, aankomen om gifts te brengen aan het Kind Jezus.

In Spanje worden kinderen geschenken gegeven door de Reyes Magos, niet door Sinterklaas. Kinderen leggen hun schoenen neer voor het raam en de Reyes Magos vullen deze met snoep en cadeaus. Veel families vieren de avond van 5 januari met een feestmaal en sommigen organiseren zelfs parades door de straten.

Los Reyes Magos is een feest voor het hele gezin en biedt een gelegenheid om samen te komen en te vieren. Het is een mooie traditie en een leuke manier om de winter in Spanje te beginnen.
datum: 5/6 januari


CARNAVAL DE CÁDIZ

Het carnaval van Cadiz is een jaarlijks terugkerend cultureel festival dat plaatsvindt in de stad Cadiz in het zuiden van Spanje, meestal in de periode tussen eind februari en begin maart. Het festival is een belangrijk onderdeel van de culturele traditie van de stad en trekt elk jaar duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Het carnaval van Cadiz staat bekend om zijn kleurrijke parades, levendige muziek en uitbundige feesten. Tijdens het festival vinden er verschillende evenementen plaats, waaronder de verkiezing van de carnavalskoning en -koningin, de wedstrijd voor het beste carnavalslied en verschillende straatoptredens van muzikanten en dansers.

Een ander kenmerk van het carnaval van Cadiz is de 'chirigotas', een soort muzikale groepen die satirische liedjes zingen en zich verkleden in kostuums die vaak politieke of sociale thema's belichten. Deze 'chirigotas' zijn een belangrijk onderdeel van het festival en worden beschouwd als een van de hoogtepunten van het carnaval van Cadiz.

Het carnaval van Cadiz heeft een lange geschiedenis en gaat terug tot de 16e eeuw, toen het festival voor het eerst werd gevierd door de lokale bevolking. Sindsdien is het carnaval van Cadiz uitgegroeid tot een van de meest populaire carnavals ter wereld en blijft het elk jaar groeien in populariteit en omvang.

datum: eind februari, begin maart

Carnaval in Andalusië

Carnaval in Andalusië vindt plaats in de week voorafgaand aan de vastentijd, ook wel bekend als de veertigdaagse vastentijd voor Pasen. Deze periode staat bekend als "Semana Santa" of Heilige Week en begint op Palmzondag. Carnaval in Andalusië staat bekend om zijn kleurrijke parades, muziek, dans en kostuums. Het wordt gevierd in steden en dorpen door de hele regio, met name in Cadiz, waar het carnaval een belangrijk cultureel evenement is geworden en één van de grootste carnavals van Spanje. In andere steden, zoals Malaga en Granada, worden ook carnavals gevierd, maar deze zijn doorgaans kleiner in omvang dan die in Cadiz.


FESTIVAL DE JEREZ

Het Festival de Jerez wordt jaarlijks gehouden in februari of maart, en duurt ongeveer 10 tot 12 dagen. Het festival biedt een verscheidenheid aan activiteiten, waaronder concerten, dansvoorstellingen, workshops en masterclasses, en is gericht op flamenco-muziek, dans en andere culturele activiteiten.De meeste activiteiten vinden plaats in verschillende theaterzalen en concertzalen in de stad Jerez de la Frontera, en de deelname is gratis of tegen een vergoeding. Het festival is een unieke gelegenheid om de flamenco-cultuur te ervaren en te ontdekken.

Tijdens het festival kun je genieten van verschillende optredens van bekende en up-and-coming artiesten uit de flamenco-wereld. Het programma bestaat uit concerten, tentoonstellingen, workshops en masterclasses.

Het Festival de Jerez is een must-visit voor muziekliefhebbers en is een unieke ervaring om de Spaanse flamenco-cultuur te ontdekken.

datum: februari of maart, duurt 2 weken


SEMANA SANTA

Semana Santa of Heilige Week, is een belangrijke religieuze viering in Spanje die plaatsvindt in de week voor Pasen. Het wordt gevierd met processies en ceremoniën ter nagedachtenis aan de passie, de kruisiging en de opstanding van Jezus Christus.

In de meeste Spaanse steden en dorpen worden processies gehouden, waarbij broederschappen (hermandades) in hun gewaden en hoge puntige kappen door de straten lopen, vaak met beelden van Christus en de Maagd Maria op draagbaren. De processies worden begeleid door muziek en zang, en er wordt vaak wierook gebrand om de weg te zuiveren en de lucht te vullen met een heilige geur.

Semana Santa is niet alleen een religieuze viering, maar ook een cultureel evenement. Het trekt veel toeristen aan die de processies komen bekijken en de tradities willen leren kennen. Naast de processies zijn er vaak ook feesten, concerten en andere evenementen die deel uitmaken van de vieringen.

In Andalusië, in het zuiden van Spanje, worden enkele van de meest spectaculaire processies gehouden, vooral in Sevilla, Malaga, Granada, Cordoba en Cadiz. De processies duren vaak de hele week en trekken duizenden mensen aan. Semana Santa is een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur en wordt door veel Spanjaarden met veel toewijding en devotie gevierd.

De exacte datum van Semana Santa, of Heilige Week, verandert elk jaar omdat het afhankelijk is van de datum van Pasen. Semana Santa begint altijd op Palmzondag en eindigt op Paaszondag, de dag van de opstanding van Jezus Christus.

Het is belangrijk om te weten dat Semana Santa in Spanje een nationale feestdag is en dat veel bedrijven en winkels gesloten zijn tijdens deze week. Als je van plan bent om Spanje te bezoeken tijdens Semana Santa, is het aan te raden om van tevoren te plannen en rekening te houden met de drukte en de beperkte beschikbaarheid van sommige diensten.

datum: van Palmzondag tot Paaszondag   (In 2023 begint Semana Santa op zondag 9 april (Palmzondag) en eindigt het op zondag 16 april (Paaszondag)).


FESTIVAL DE CINE ESPAÑOL

Het Festival de Cine Español, of het Spaanse Filmfestival, vindt jaarlijks plaats in de stad Malaga in Andalusië, Zuid-Spanje. Het festival staat bekend om het tonen van de nieuwste Spaanse films en het eren van de beste Spaanse acteurs, regisseurs en producenten.

De exacte datum van het Festival de Cine Español varieert elk jaar, maar het vindt meestal plaats in de maand maart of april. De editie van 2023 staat gepland om plaats te vinden van 17 tot 26 maart.

Het festival trekt veel bezoekers, waaronder filmmakers, acteurs, producenten en filmfanaten uit Spanje en de rest van de wereld. Het omvat filmpremières, vertoningen van klassiekers en onafhankelijke films, lezingen en workshops, en de uitreiking van prijzen voor de beste films en prestaties.

Het Festival de Cine Español is een belangrijk evenement voor de Spaanse filmindustrie en biedt een platform voor opkomende filmmakers en talenten om hun werk te presenteren en te promoten. Het is een geweldige kans voor liefhebbers van de Spaanse cinema om nieuwe films te ontdekken en te genieten van de levendige sfeer van het festival.

datum: maart


FERÍA DEL CABALLO

De Feria del Caballo, ook wel bekend als de Paardenbeurs van Jerez, is een jaarlijks terugkerend festival in Jerez de la Frontera in Andalusië, Zuid-Spanje. Het festival staat bekend om zijn paardenmarkt, flamenco-optredens, sherry-proeverijen en feestelijke sfeer.

De exacte datum van de Feria del Caballo varieert elk jaar, maar het vindt meestal plaats in de maand mei. De editie van 2023 staat gepland om plaats te vinden van 7 tot 14 mei.

Tijdens de Feria del Caballo komen paardenfokkers en -liefhebbers samen om hun paarden te showen en te verkopen op de paardenmarkt. Er zijn ook vele kraampjes waar traditionele Andalusische gerechten en drankjes worden verkocht, waaronder de beroemde sherry-wijnen uit de regio. 's Avonds komt het festival tot leven met muziek, dans en flamenco-optredens.

De Feria del Caballo is een belangrijk cultureel evenement in de regio en trekt jaarlijks duizenden bezoekers, zowel uit de omgeving als uit andere delen van Spanje en het buitenland. Het is een geweldige kans om de Andalusische cultuur te ontdekken en te genieten van de levendige en feestelijke sfeer van het festival.

datum: mei


FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA Y DANZA DE GRANADA

Het Festival Internacional de Música y Danza de Granada, of het Internationaal Muziek- en Dansfestival van Granada, is een jaarlijks terugkerend cultureel evenement in de stad Granada in Andalusië, Zuid-Spanje. Het festival staat bekend om zijn hoogstaande concerten, balletvoorstellingen, opera's en flamenco-optredens.

De exacte datum van het festival varieert elk jaar, maar het vindt meestal plaats in de maanden juni en juli. De editie van 2023 staat gepland om plaats te vinden van 23 juni tot 14 juli.

Het festival trekt veel gerenommeerde internationale artiesten en ensembles aan, en biedt een gevarieerd programma met zowel klassieke muziek als hedendaagse en populaire muziekgenres. Er zijn ook balletvoorstellingen, opera's en flamenco-optredens van zowel lokale als internationale artiesten.

Het Festival Internacional de Música y Danza de Granada is een belangrijk evenement voor de culturele scene in Granada en Andalusië, en biedt een unieke kans om te genieten van wereldklasse muziek- en dansvoorstellingen in een prachtige historische omgeving. Het is een must-see voor liefhebbers van de podiumkunsten die Spanje bezoeken tijdens de zomermaanden.

datum: Het festival wordt gevierd in de maanden juni en juli.


CARRERAS DE CABALLO DE SANLÚCAR DE BARRAMEDA

De Carreras de Caballo de Sanlúcar de Barrameda zijn paardenraces die jaarlijks plaatsvinden in de stad Sanlúcar de Barrameda, in de provincie Cádiz in Spanje. Het is een van de populairste paardenraces in Spanje en trekt veel toeschouwers uit het hele land en buitenland aan.

De races worden gehouden op het strand van Sanlúcar de Barrameda en zijn gekenmerkt door de unieke omgeving en het aangename weer. Het festival is een groot evenement en biedt veel vermaak en amusement, zoals muziek, dans, eten en drinken. Het is ook een groot feest voor families en vrienden die samenkomen om te genieten van het prachtige weer en de paardenraces.

Het "Carreras de Caballo de Sanlúcar de Barrameda" is niet alleen een belangrijk sportevenement, maar ook een culturele traditie die al meer dan anderhalve eeuw in stand wordt gehouden.

De races vinden meestal plaats in de zomer en zijn een unieke ervaring voor liefhebbers van paardenraces of voor mensen die geïnteresseerd zijn in de lokale cultuur en tradities.

datum: zomer


FERÍA GOYESCA DE PEDRO ROMERO

De Fería Goyesca de Pedro Romero is een beroemd paardrijfestijn dat plaatsvindt in Ronda, Andalusië, Spanje. Het festival eert de beroemde paardrijder Pedro Romero en

De Feria Goyesca de Pedro Romero is een jaarlijks festival dat plaatsvindt in Ronda, een stad in de provincie Malaga, in Andalusië, Spanje. Het festival is vernoemd naar de beroemde stierenvechter Pedro Romero, die in de 18e eeuw in Ronda werd geboren en de grondlegger was van de moderne stierenvechtkunst.

Het festival vindt plaats in de eerste week van september en is een eerbetoon aan de stierenvechterscultuur en de Goyesca-stijl, die is geïnspireerd op de mode van de Spaanse schilder Francisco de Goya. Tijdens het festival dragen stierenvechters traditionele kostuums in de stijl van Goya en vinden er stierenvechtshows en andere culturele evenementen plaats, waaronder muziekoptredens, flamenco-optredens en paardenshows.

Het hoogtepunt van het festival is de corrida goyesca, een stierenvechtshow die wordt gehouden in de beroemde Plaza de Toros van Ronda, die dateert uit de 18e eeuw en een van de oudste stierenvechtringen van Spanje is. De stierenvechters die deelnemen aan de corrida goyesca dragen traditionele kostuums in de stijl van Goya, en de stier zelf wordt behandeld als een kunstwerk, met prachtige versieringen en schilderingen op zijn vacht.

De Feria Goyesca de Pedro Romero is een belangrijk evenement in de Spaanse cultuur en trekt elk jaar duizenden bezoekers uit heel Spanje en daarbuiten. Het is een viering van de Spaanse stierenvechterscultuur en een eerbetoon aan een van de grootste stierenvechters uit de geschiedenis.

datum: eerste week september


Feestdagen 2023 Andalusië

 • maandag 2 januari: Año Nuevo
 • vrijdag 6 januari: Día de Reyes
 • dinsdag 28 februari: Día de Andalucía
 • donderdag 6 april: Jueves Santo
 • vrijdag 7 april: Viernes Santo
 • maandag 1 mei: Día del Trabajador
 • dinsdag 15 augustus: Asunción de la Virgen
 • donderdag 12 oktober: Día de Hispanidad
 • woensdag 1 november: Día de Todos los Santos
 • woensdag 6 december: Día de la Constitución Española
 • vrijdag 8 december: Inmaculada Concepción
 • maandag 25 december: Día de Navidad

 • Ook gefascineerd door Andalusië? Verneem er meer over via onze social media kanalen.

  Spaanse Culturele steden in Andalusië, pittoreske witte bergdorpjes en bezienswaardigheden

  Alcaucín, Algarrobo, Algodonales, Alhama de Granada, Almodóvar del Río, Almonaster la RealÁlora, Alpujarra de la SierraAntequera, Archidona, Arcos de la Frontera, Baeza, Benahavis, Benalmadena, Benaocaz,BubionCabo de GataCádiz, Canillas de Aceituna,Capileira, CarbonerasCarmona, Casabermeja, Casares,Castril, Cazalla de la SierraCazorla, Cerro de HierroColmenar, Comares, Compéta, Córdoba, Cortegana, CútarEl Bosque, El Gastor, El Rocio, Frigiliana, Gaucin, Genalguacil, Gibraltar, Granada, GrazalemaGuadix, HuelvaIstan, Iznájar, Jaén, Jerez de la Frontera, Juzcar, La Calahorra, La Iruela,Loja, Los Romanes, Lucainena de las Torres, Malaga, Marbella, Maro, Medina-Sidonia, Mijas, Minas de RiotintoMontefrio, Motril, Nerja, Ojen, Olvera, Osuna, Pampaneira, Periana, Riogordo, RodalquilarRonda, Salobreña,  Sanlucar de BarramedaSan Nicolás del PuertoSetenil de las Bodegas, Sevilla, Torrox, Ubeda, Ubrique, Vejer de la Frontera, Vélez-Málaga, Villaluenga del Rosario,  Viñuela, Zahara de la Sierra, Zuheros, Axarquia, Costa del SolTorre del Mar, Torrox Costa, Rincon de la Victoria, Playa Burriana

  Alcazaba de Malaga, Alcazar de los Reyes Cristianos, Alhambra Granada, Caminito del Rey, Castillo de la CalahorraCastillo de Gibralfaro, Cueva de NerjaFuente De Los 100 Caños, La Maroma, Kathedraal van Sevilla en Giralda, Mezquita de CordobaMuseo Automovilístico Málaga, Museo Picasso Málaga, Oasys Mini HollywoodPaleis Dar al HorraReal Alcázar de Sevilla, Romeins Theater Malaga

  Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

  ADRES

  Urbanización
  Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
  29713 Viñuela, Málaga, Spanje
  GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

  tel:+32479444285