Feesten in Andalusia

Carnaval vieren in Cádiz, Semana Sante niet te missen tijdens je verblijf in Andalucia

Wil je een feest of event meemaken?

word lid van onze community en blijf op de hoogte van alle aanbiedingen

In Spanje zijn vele feestdagen en vinden veel evenementen plaats.

Een lijstje met de officiële Spaanse en Andalusische feestdagen kan je hier vinden.

Spanje kent heel wat katholieke feestdagen. De Semana Santa is zonder twijfel de meest belangrijke religieuze viering van het jaar. In de heilige week voor Pasen wordt het lijden van Christus herdacht. Wat opvalt zijn de vele processies dan waarin mensen lopen getooid met puntkappen. De zogeheten de ‘capiroten’ of ‘capuces’ of ‘capuchones’. Een gebruik dat doet denken aan de KKK, maar het gebruik staat er totaal los van.

De traditie van de capiroten stamt uit de tijd van de Spaanse Inquisitie. Als straf moesten mensen die door het Tribunaal waren veroordeeld een geel gewaad dragen - saco benedito, ook wel gezegend gewaad genoemd - dat hun borst en rug bedekte. Daarbij moesten ze ook een van papier gemaakte kegel op hun hoofd dragen met verschillende tekens erop, verwijzend naar het soort misdaad dat ze hadden gepleegd.

Eeuwen later namen cofrades (mensen aangesloten bij katholieke broederschappen) en Nazareners dat gebruik over om bij de paasprocessies hun status als boetelingen te symboliseren. Vandaag duidt de capirote nog steeds op de intentie van de drager om door boetedoening dichter bij God te komen. De puntkap bedekt het gezicht en verhult zo de identiteit van de penitentes, degene die spijt heeft van zijn zonde.

De Semana Santa is een groots religieus feest dat voornamelijk in Andalusië uitbundig gevierd wordt. Als je tijdens de vele processies mensen met capiroten ziet lopen in de optocht, weet dan dat het geen rechtse rakkers zijn, maar aanbidders die boete doen.

Het dragen van een puntkap als straf is een gebruik dat ook in onze contreien gekend is. Getuige? Beelden uit begin vorige eeuw waar schoolkinderen een ezelsmuts dragen …

Feesten

LOS REYES MAGOS - Epifanía del Señor (5, 6 januari)

Los Reyes Magos of driekoningen is vergelijkbaar met ons Sinterklaasfeest.
Op 5 januari zijn er in Spanje traditioneel ‘cabalgatas’, festiviteiten om de kerstperiode af te sluiten en de komst van Melchior, Balthazar en Caspar te vieren. Spectaculaire optochten met lampionnen, olifanten, kamelen, praalwagens en koningen te paard die lekkernijen strooien. Het is een feest waar de kinderen een heel jaar naar uitkijken. Er worden liedjes gezongen en brieven geschreven met een wenslijstje voor geschenken en waarom ze die verdienen… 
’s Avonds wordt het schoentje klaargezet en daarnaast water en hooi of brood voor de kamelen van de wijzen uit het oosten die de geschenken komen brengen. 

6 januari is een echte feestdag. Cadeautjes worden uitgepakt en de hele familie zit samen en smult van de traditionele Roscón de Reyes, een met snoep en fruit versierde ronde, tulbandvormige cake. In deze koek zitten bonen of figuurtjes verstopt. Wie de ‘sorpresa’ vindt wordt die dag koning gekroond.


CARNAVAL DE CÁDIZ

Het carnaval in Cádiz, dat plaatsvindt in februari en dateert uit de 16e eeuw, beïnvloed door het carnaval van Venetië, is het beroemste en belangrijkste carnavan van Spanje samen met het carnaval van Santa Cruz de Tenerife en het carnaval van Águilas in Murcia.


FESTIVAL DE JEREZ

Het Festival de Jerez is een festival gewijd aan flameco en wordt gevierd in de maanden februari en maart.


SEMANA SANTA

De Semana Santa (Heilige week), is de week voorafgaand aan Paaszondag. Van Palmzondag, de laatste zondag van de vastentijd tot paaszondag dragen de gelovigen de tronen van hun broederschappen of cofradías op hun schouders door de straten van de Andalusische steden. De processies die hen vergezellen zijn indrukwekkend en creëren een sfeer van emotie en religieuze betekenis.


FESTIVAL DE CINE ESPAÑOL

Het festival de cine Español is een jaarlijks, in de maand april, gehouden filmfestival in Malaga. Er worden Spaanse films, inclusief documentaires en kort films getoond. De hoofdprijs in een gouden Biznaga voor de beste film. Het eerste festival werd gehouden in 1998.


FERÍA DEL CABALLO

De paardenmarkt, La Feria del Caballo,  is een beurs die elk jaar in mei wordt gehouden in Jerez de la Frontera. Het is een internationale beurs en samen met pasen een van de grootste festivals van de stad.


FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSUCA Y DANZA DE GRANADA

Het in het de paleizen en tuinen van het Alhambra en in de belangrijkste straten en pleinen van Granada gehouden internationaal muziek- en dansfestival El Festival Internacional de Música y Danza de Granada is een van de meest aantrekkelijke culturele evenementen van Spanje. Het festival wordt gevierd in de maanden juni en juli.


CARRERAS DE CABALLO DE SANLÚCAR DE BARRAMEDA

De Las carreras de caballos de Sanlúcar of de paardenrennen van Sanlúcar zijn een paardenwedstrijd die jaarlijks wordt gehouden op het strand van de Spaanse gemeente Sanlúcar de Barrameda.  Ze zijn uitgeroepen tot Festival van Andalusisch, nationaal en internationaal toeristisch belang.


FERÍA GOYESCA DE PEDRO ROMERO

De 'Feria de Pedro Romero'  met hoogtepunt het stierengevecht ‘Corrida Goyesca’ wordt traditioneel gehouden in de eerste week van september.Feestdagen 2023 Andalusië

 • maandag 2 januari: Año Nuevo
 • vrijdag 6 januari: Día de Reyes
 • dinsdag 28 februari: Día de Andalucía
 • donderdag 6 april: Jueves Santo
 • vrijdag 7 april: Viernes Santo
 • maandag 1 mei: Día del Trabajador
 • dinsdag 15 augustus: Asunción de la Virgen
 • donderdag 12 oktober: Día de Hispanidad
 • woensdag 1 november: Día de Todos los Santos
 • woensdag 6 december: Día de la Constitución Española
 • vrijdag 8 december: Inmaculada Concepción
 • maandag 25 december: Día de Navidad

 • Ook gefascineerd door Andalusië? Verneem er meer over via onze social media kanalen.

  Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

  ADRES

  Urbanización
  Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
  29713 Viñuela, Málaga, Spanje
  GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

  tel:+32479444285