Gibraltar

Mooiste dorpjes en culturele steden in Andalusië

Gibraltar, Brits overzees gebied aan de zuidkust van Spanje


Gibraltar  is een Brits overzees gebied aan de zuidkust van Spanje. Het is een klein rotsachtig schiereiland dat uitsteekt in de Middellandse Zee en bekend staat om zijn strategische ligging, rijke geschiedenis en unieke cultuur.

Gibraltar is de thuisbasis van verschillende belangrijke bezienswaardigheden, waaronder de Rots van Gibraltar, een enorme kalkstenen rots die boven de stad uittorent, en St. Michael's Cave, een kalkstenen grottenstelsel dat door de geschiedenis heen voor verschillende doeleinden is gebruikt. De stad heeft ook vele andere historische en culturele bezienswaardigheden, zoals het Gibraltar Museum, de Great Siege Tunnels en het natuurreservaat van Gibraltar.

Op het gebied van festivals heeft Gibraltar het hele jaar door verschillende traditionele festivals, zoals:

  • Het Gibraltar Music Festival, gehouden in september, met optredens van lokale en internationale artiesten.
  • De nationale feestdag van Gibraltar, gehouden op 10 september, die de soevereiniteit van Gibraltar als Brits overzees gebied viert.
  • Het Gibraltar International Literary Festival, gehouden in oktober, met boeklezingen, lezingen en paneldiscussies door lokale en internationale auteurs.
  • Het Gibraltar International Film Festival, gehouden in oktober, waar een breed scala aan films van over de hele wereld te zien is.

Gibraltar is bereikbaar met de auto, bus of trein vanuit andere steden in Zuid-Spanje, zoals Algeciras, Malaga en Sevilla. De stad heeft ook een internationale luchthaven, Gibraltar International Airport, met vluchten naar andere Europese bestemmingen en Londen.

Tip: Tarifa: cruise om orka's, walvissen en dolfijnen te spotten
Vaar langs de Straat van Gibraltar in een internationaal biosfeerreservaat van UNESCO tijdens deze tour om walvisachtigen te spotten vanuit Tarifa. Geniet van het zien van orka's en andere walvisachtigen in hun natuurlijke omgeving.
Meer info klik hier

De geschiedenis van Gibraltar gaat terug tot de prehistorie, met bewijs van menselijke nederzettingen in het gebied vanaf de Neanderthaler-periode. Gibraltar is door de geschiedenis heen het onderwerp geweest van vele veroveringen, waarbij de Moren, de Spanjaarden en de Britten het gebied allemaal op verschillende tijdstippen controleerden. In 1704 werd Gibraltar veroverd door een Brits-Nederlandse strijdmacht tijdens de Spaanse Successieoorlog en sindsdien staat het gebied onder Britse controle. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Gibraltar als een belangrijke militaire basis voor de geallieerden en werd het zwaar versterkt door de Britten om de westelijke toegang tot de Middellandse Zee te helpen beschermen. Tegenwoordig is Gibraltar een belangrijk centrum van financiën en toerisme, met een bloeiende economie en een rijk cultureel erfgoed. Het gebied staat bekend om zijn verbluffende natuurlijke schoonheid, waaronder de beroemde Rots van Gibraltar, en zijn unieke mix van Britse en mediterrane culturen.

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Gibraltar zijn: Cadiz en Jerez de la Frontera.

Bezienswaardigheden:

Landingsbaan van Gibraltar

De landingsbaan van Gibraltar is een van de meest iconische landingsbanen ter wereld, vanwege zijn unieke ligging en afmetingen. De landingsbaan is gelegen op de landtong die deel uitmaakt van Gibraltar.

De landingsbaan van Gibraltar is ongeveer 1,5 kilometer lang en loopt van west naar oost, en kruist daarbij de belangrijkste weg die het schiereiland verbindt met het vasteland van Spanje. Vanwege deze bijzondere ligging moet het verkeer op de weg worden stilgelegd wanneer een vliegtuig landt of opstijgt.

De landingsbaan van Gibraltar staat bekend om de uitdagende landingen en starten, vanwege de sterke winden en turbulentie in het gebied. Daarom is de baan alleen toegankelijk voor ervaren piloten die speciale training hebben ondergaan om te kunnen landen en opstijgen vanaf de baan.

Desondanks is de landingsbaan van Gibraltar populair bij toeristen vanwege het spectaculaire uitzicht op de Middellandse Zee en de omliggende bergen tijdens de landing of het opstijgen. Dit maakt het een populaire bestemming voor spotters van vliegtuigen en liefhebbers van luchtvaart.

In aanvulling op de landingen en starts van commerciële vluchten, wordt de landingsbaan van Gibraltar ook regelmatig gebruikt door militaire vliegtuigen van de Royal Air Force, die Gibraltar gebruiken als een belangrijke basis voor militaire operaties in de regio.

Gibraltar National Museum

Het Gibraltar National Museum is gelegen in het hart van de oude stad van Gibraltar. Het museum is opgericht in 1930 en biedt een uitgebreide tentoonstelling van de geschiedenis, cultuur en natuurlijke omgeving van Gibraltar.

Het museum heeft verschillende secties die gewijd zijn aan de prehistorie, de Middeleeuwen, de Arabische en de Spaanse periode, evenals aan de moderne geschiedenis van Gibraltar. Het museum heeft ook een zeer uitgebreide collectie van artefacten uit de Tweede Wereldoorlog, toen Gibraltar een belangrijke Britse militaire basis was.

Een van de hoogtepunten van het Gibraltar National Museum is de tentoonstelling van de Neanderthaler-skull van Gibraltar. Deze schedel werd ontdekt in de Gorham's Cave op het schiereiland en wordt beschouwd als een van de belangrijkste vondsten van de neanderthaler in Europa.

Het museum heeft ook een afdeling voor natuurlijke geschiedenis, waarin de unieke flora en fauna van Gibraltar worden gepresenteerd, evenals de geologie en het landschap van het schiereiland. Er zijn tentoonstellingen van zeeleven, vogels en vlinders, en de tentoonstelling van de grotten van Gibraltar.

Naast de permanente tentoonstellingen, organiseert het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over verschillende onderwerpen, evenals educatieve activiteiten voor scholen en gezinnen. Het museum is een belangrijke toeristische attractie in Gibraltar en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Great Siege tunnels

De Great Siege Tunnels zijn een netwerk van tunnels en grotten die zijn uitgehouwen in de rotsen van de Upper Rock in Gibraltar. De tunnels werden gegraven tijdens het Beleg van Gibraltar in 1779-1783, toen de Britse strijdkrachten vochten tegen de Fransen en Spanjaarden om de controle over het schiereiland Gibraltar.

De tunnels werden gegraven als een defensieve maatregel om de Britse troepen te beschermen tegen het Spaanse en Franse artillerievuur. Ze werden uitgehouwen in de massieve kalksteenrotsen van de Upper Rock en beslaan een totale lengte van ongeveer 52 kilometer.

De Great Siege Tunnels zijn op sommige plaatsen smal en laag, en op andere plaatsen breed en hoog genoeg om er rechtop in te kunnen staan. De tunnels zijn voorzien van schietgaten en kijkers, zodat de verdedigers van Gibraltar konden schieten op de aanvallers terwijl ze tegelijkertijd beschermd werden tegen vijandig vuur.

Tegenwoordig zijn de Great Siege Tunnels open voor het publiek en zijn ze een belangrijke toeristische attractie in Gibraltar. Bezoekers kunnen een rondleiding maken door de tunnels en leren over de geschiedenis van Gibraltar tijdens het Beleg van Gibraltar. Er zijn ook tentoonstellingen van wapens, uniformen en andere artefacten uit die tijd, en er zijn replica's van de kanonnen die werden gebruikt tijdens de belegering.

Trafalgar Cemetry

Trafalgar Cemetery is een historische begraafplaats in Gibraltar die is gewijd aan de slachtoffers van de Slag bij Trafalgar. Deze beroemde zeeslag vond plaats op 21 oktober 1805 voor de kust van Spanje tussen de Britse en de Franse-Spaanse vloten. De Britse overwinning tijdens deze slag maakte het mogelijk dat de Royal Navy heerser werd over de zeeën.

De Trafalgar Cemetery is gelegen aan de voet van de Upper Rock in Gibraltar en is toegankelijk via de Southport Gates. Het bevat de graven van meer dan 200 Britse en Nederlandse soldaten die tijdens de slag zijn omgekomen. De meeste graven zijn gemarkeerd met simpele stenen kruisen, terwijl anderen meer uitgebreide monumenten hebben ter ere van hun dienst en opoffering.

Er zijn verschillende bekende personen die op de Trafalgar Cemetery begraven liggen, waaronder de kapitein van de HMS Victory, Thomas Masterman Hardy, die samen met admiraal Nelson vocht in de Slag bij Trafalgar. Het graf van kapitein Hardy is gemarkeerd met een grote obelisk en wordt beschouwd als een van de belangrijkste monumenten op de begraafplaats.

De Trafalgar Cemetery is een belangrijk historisch monument en een populaire toeristische attractie in Gibraltar. Bezoekers kunnen een rondleiding maken door de begraafplaats en leren over de geschiedenis van de Slag bij Trafalgar en de rol die Gibraltar speelde in deze belangrijke zeeslag.

La Alameda Gardens

De Alameda Gardens zijn openbare tuinen die in 1816 werden aangelegd door de Gibraltarese gouverneur George Don. De tuinen zijn gelegen aan de noordelijke rand van het stadscentrum en zijn een belangrijke toeristische attractie.

De Alameda Gardens beslaan een oppervlakte van ongeveer 6 hectare en hebben een grote verscheidenheid aan bomen, struiken en planten uit alle delen van de wereld. Er zijn diverse vijvers en fonteinen, een kruidentuin en een kinderspeeltuin. In het midden van de tuinen bevindt zich een glazen serre, die oorspronkelijk gebouwd was in 1819 en later gerestaureerd werd.

De tuinen zijn een populaire plek voor wandelingen, picknicks en ontspanning. Het is ook de thuisbasis van verschillende soorten vogels en andere dieren, zoals apen, konijnen, egels en kikkers.

Naast de tuinen is er ook een botanische tuin met meer dan 2.000 soorten planten uit de hele wereld, inclusief bedreigde soorten en zeldzame cactussen. Er is ook een educatief centrum, waar bezoekers meer kunnen leren over de flora en fauna van de tuinen.

De Alameda Gardens zijn een belangrijk historisch monument en een belangrijke groene ruimte in Gibraltar. De tuinen zijn gratis te bezoeken en zijn het hele jaar geopend.

Apes' Den

De Apes' Den is een toeristische attractie waar bezoekers de beroemde Barbary-apen van dichtbij kunnen bekijken. Deze apen, die ook wel bekend staan als Magot-apen, zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Gibraltar en een symbool van de stad.

De Apes' Den is gelegen op de Upper Rock van Gibraltar, het grootste deel van het natuurreservaat van Gibraltar. Het is een beschermde ruimte waar de apen vrij kunnen rondlopen en bezoekers kunnen bekijken. De apen zijn zeer sociaal en interactief en het is een populaire plek om foto's te maken met deze vriendelijke en speelse dieren.

Hoewel de apen er schattig uitzien en vriendelijk lijken, is het belangrijk om te onthouden dat het nog steeds wilde dieren zijn en dat ze respectvol behandeld moeten worden. Bezoekers mogen de apen niet voeren en moeten voorzichtig zijn bij het benaderen van de dieren. Er zijn ook speciale regels om de apen te beschermen, zoals het niet aanraken van de apen en het niet meenemen van eten in de buurt van de apen.

Naast de Apes' Den zijn er verschillende andere bezienswaardigheden op de Upper Rock van Gibraltar, zoals de Great Siege Tunnels, het Moorish Castle en St. Michael's Cave. De Upper Rock is ook een populaire plek om te wandelen en te genieten van het prachtige uitzicht over de Middellandse Zee en de Straat van Gibraltar.
Zo’n 300 Barbary macaques bezetten het Upper Rock gebied van het natuurreservaat in Gibraltar vanwaar ze af en toe uitstapjes maken naar de stad.

Saint Michael’s Cave

St. Michael's Cave is een natuurlijke grot op de Upper Rock van Gibraltar, een groot kalksteenmassief dat zich uitstrekt over het zuidelijke deel van de stad. Het is een belangrijke toeristische attractie en een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Gibraltar.

De grot is meer dan 200 meter lang en heeft een hoogte van 40 meter op het hoogste punt. De grot is gevormd door de natuurlijke erosie van het kalksteen en heeft door de jaren heen verschillende stalactieten en stalagmieten gevormd. De grot heeft ook verschillende kamers en galerijen, elk met hun eigen unieke kenmerken.

St. Michael's Cave is een populaire locatie voor evenementen en concerten, vanwege de natuurlijke akoestiek van de grot. Het is ook verlicht met kleurrijke verlichting die de stalactieten en stalagmieten benadrukt en de grot een magisch en surrealistisch gevoel geeft.

Naast de grot is er ook een museum, het Gibraltar Crystal Museum, waar bezoekers een verzameling van kristallen kunnen bekijken die in de grot zijn gevonden. Het museum toont ook de geschiedenis van de grot en de verschillende toepassingen ervan door de jaren heen.

St. Michael's Cave is een van de belangrijkste natuurlijke attracties van Gibraltar en een populaire bezienswaardigheid voor toeristen. Het is het hele jaar geopend en er zijn regelmatig rondleidingen beschikbaar.

Gibraltar Cable Car

De Gibraltar Cable Car is een kabelbaan die vanaf de voet van de berg naar de top van de Upper Rock rijdt, een belangrijke toeristische attractie in Gibraltar. De kabelbaan is een handige manier om naar de top van de berg te komen en biedt tegelijkertijd een spectaculair uitzicht op de stad en de omgeving.

De kabelbaan begint bij het Lower Station, gelegen in de buurt van de botanische tuinen van Alameda, en brengt bezoekers in ongeveer zes minuten naar het Upper Station, gelegen op de top van de berg. Tijdens de rit biedt de kabelbaan een prachtig panoramisch uitzicht op de stad, de Straat van Gibraltar en de omliggende kustlijn van Spanje en Marokko.

Eenmaal aangekomen bij het Upper Station kunnen bezoekers genieten van een aantal toeristische attracties, waaronder de apen van Gibraltar, St. Michael's Cave, de Great Siege Tunnels, het Moorish Castle en het Military Heritage Centre. Er zijn ook verschillende uitkijkpunten waar bezoekers kunnen genieten van het prachtige uitzicht over de omgeving.

De Gibraltar Cable Car is een populaire attractie en kan tijdens de drukke periodes behoorlijk druk zijn. Het is daarom aan te raden om van tevoren kaartjes te kopen of vroeg in de ochtend te gaan om wachtrijen te vermijden.

Spaanse Culturele steden in Andalusië, pittoreske witte bergdorpjes en bezienswaardigheden

Alcaucín , Algarrobo, Algodonales, Alhama de Granada, Almodóvar del Río, Almonaster la RealÁlora, Antequera, Archidona, Arcos de la Frontera, Baeza, Benahavis, Benalmadena, BenaocazCabo de GataCádiz, Canillas de Aceituna, CarbonerasCarmona, Casabermeja, Casares, Cazalla de la SierraCazorla, Cerro de HierroColmenar, Comares, Compéta, Córdoba, Cortegana, CútarEl Bosque, El Gastor, El Rocio, Frigiliana, Gaucin, Genalguacil, Gibraltar, Granada, Grazalema, HuelvaIstan, Iznájar, Jaén, Jerez de la Frontera, Juzcar, La Calahorra, La Iruela, Los Romanes, Lucainena de las Torres, Malaga, Marbella, Maro, Medina-Sidonia, Mijas, Minas de Riotinto, Motril, Nerja, Ojen, Olvera, Osuna, Pampaneira, Periana, Riogordo, RodalquilarRonda, Salobreña,  Sanlucar de BarramedaSan Nicolás del PuertoSetenil de las Bodegas, Sevilla, Torrox, Ubeda, Ubrique, Vejer de la Frontera, Vélez-Málaga, Villaluenga del Rosario,  Viñuela, Zahara de la Sierra, Zuheros, Axarquia, Costa del SolTorre del Mar, Torrox Costa, Rincon de la Victoria, Playa Burriana

Alcazaba de Malaga, Alcazar de los Reyes Cristianos, Alhambra Granada, Caminito del Rey, Castillo de la CalahorraCastillo de Gibralfaro, Cueva de NerjaFuente De Los 100 Caños, La Maroma, Kathedraal van Sevilla en Giralda, Mezquita de CordobaMuseo Automovilístico Málaga, Museo Picasso Málaga, Oasys Mini HollywoodPaleis Dar al HorraReal Alcázar de Sevilla, Romeins Theater Malaga

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12