Gibraltar

Mooiste dorpjes en culturele steden in Andalusië

Gibraltar  is een Brits overzees gebied aan de zuidkust van Spanje. Het is een klein rotsachtig schiereiland dat uitsteekt in de Middellandse Zee en bekend staat om zijn strategische ligging, rijke geschiedenis en unieke cultuur.

Gibraltar is de thuisbasis van verschillende belangrijke bezienswaardigheden, waaronder de Rots van Gibraltar, een enorme kalkstenen rots die boven de stad uittorent, en St. Michael's Cave, een kalkstenen grottenstelsel dat door de geschiedenis heen voor verschillende doeleinden is gebruikt. De stad heeft ook vele andere historische en culturele bezienswaardigheden, zoals het Gibraltar Museum, de Great Siege Tunnels en het natuurreservaat van Gibraltar.

Op het gebied van festivals heeft Gibraltar het hele jaar door verschillende traditionele festivals, zoals:

 • Het Gibraltar Music Festival, gehouden in september, met optredens van lokale en internationale artiesten.
 • De nationale feestdag van Gibraltar, gehouden op 10 september, die de soevereiniteit van Gibraltar als Brits overzees gebied viert.
 • Het Gibraltar International Literary Festival, gehouden in oktober, met boeklezingen, lezingen en paneldiscussies door lokale en internationale auteurs.
 • Het Gibraltar International Film Festival, gehouden in oktober, waar een breed scala aan films van over de hele wereld te zien is.

Gibraltar is bereikbaar met de auto, bus of trein vanuit andere steden in Zuid-Spanje, zoals Algeciras, Malaga en Sevilla. De stad heeft ook een internationale luchthaven, Gibraltar International Airport, met vluchten naar andere Europese bestemmingen en Londen.

Bezienswaardigheden

 • Landingsbaan van Gibraltar
  De landingsbaan, die tegen de landsgrens met Spanje ligt, kruist de Winston Churchill Avenue, waar dan ook het verkeer wordt stilgelegd zodra er een vliegtuig landt of opstijgt. De luchthaven ligt slechts op 500 meter van het stadscentrum.
 • Gibraltar National Museum
  Een museum over de geschiedenis, cultuur en natuurlijke historie van Gibraltar. In 1930 opericht in het stadscentrum door de toemalige gouverneur, generaal Sir Alexander Godley.
 • Great Siege tunnels
  Deze tunnels gegraven, tijdens de grote belegering van Gibraltar aan het einde van 18e eeuw, zijn een reeks tunnels in het noordelijke uiteinde van de rots Gibraltar.
 • Trafalgar Cemetry
  De in de jaren 1980 gerestaureerde begraafplaats genaamd naar de Trafalgar slag in 1805. Op deze begraafplaats liggen slechts 2 slachtoffers van deze slag begraven. In de overige graven liggen vooral de slachtoffers van de koortsepidemieën die Gibraltar teisterden in de jaren 1804 tot 1814.
 • La Alameda Gardens
  Een botanische tuin van zo’n 6 hectaren.
 • Apes’ Den
  Zo’n 300 Barbary macaques bezetten het Upper Rock gebied van het natuurreservaat in Gibraltar vanwaar ze af en toe uitstapjes maken naar de stad.
 • Saint Michael’s Cave
  Een reeks kalksteengrotten in het Upper Rock Nature Reserve.
 • Kabelbaan
  De in 1966 gebouwde kabelbaan verbind aan de top een militair complex dat in de 2e wereldoorlog gebruikt werd bij de verdediging tegen de Duitse aanvallen.

De geschiedenis van Gibraltar gaat terug tot de prehistorie, met bewijs van menselijke nederzettingen in het gebied vanaf de Neanderthaler-periode. Gibraltar is door de geschiedenis heen het onderwerp geweest van vele veroveringen, waarbij de Moren, de Spanjaarden en de Britten het gebied allemaal op verschillende tijdstippen controleerden. In 1704 werd Gibraltar veroverd door een Brits-Nederlandse strijdmacht tijdens de Spaanse Successieoorlog en sindsdien staat het gebied onder Britse controle. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Gibraltar als een belangrijke militaire basis voor de geallieerden en werd het zwaar versterkt door de Britten om de westelijke toegang tot de Middellandse Zee te helpen beschermen. Tegenwoordig is Gibraltar een belangrijk centrum van financiën en toerisme, met een bloeiende economie en een rijk cultureel erfgoed. Het gebied staat bekend om zijn verbluffende natuurlijke schoonheid, waaronder de beroemde Rots van Gibraltar, en zijn unieke mix van Britse en mediterrane culturen.

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Gibraltar zijn: Cadiz en Jerez de la Frontera.

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12