Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

La Viñuela

Een Historisch Dorp in Axarquía

Viñuela

"La Viñuela, waar de zon de wijngaarden streelt en de wind de geheimen van de natuur fluistert, een plek waar de tijd vertraagt en het leven wordt gedanst in de cadans van de Spaanse ziel."

+15
°
C
H: +16°
L: +11°
Viñuela
Dinsdag, 30 Januari
7-daagse weersvoorspelling
woe don vri zat zon maa
+17° +17° +18° +18° +18° +18°
+11° +11° +11° +10° +11° +11°

La Viñuela

La Viñuela, gelegen in de regio Axarquía, vindt zijn oorsprong in de 16e eeuw rondom een herberg aan de hoofdstraat van het dorp, langs de koninklijke weg van Vélez naar Granada. Het gebied, destijds bekend als "la Viñuela," dankte zijn naam aan een kleine wijngaard in de omgeving. Het dorp groeide gestaag rondom de herberg. In de 16e eeuw werd de kerk van San José gebouwd, die nog steeds trots op een rechthoekige plattegrond staat. De lokale geschiedenis wordt gemarkeerd door de benoeming van de eerste burgemeester, D. Juan Lucas García del Rey, in 1764.

Eén van de eerste bewoonde plekken in de regio

Ondanks dat La Viñuela een modern dorp is, tonen archeologische vondsten aan dat dit gebied een van de eerste bewoonde plekken in de regio was. Van het Musterien in het Midden-Paleolithicum tot de Romeinse tijd, getuigen talrijke archeologische overblijfselen van menselijke aanwezigheid in dit natuurlijke doorgangspunt naar het noorden.

Vooral de rivierbedding van de Guaro herbergt belangrijke archeologische vindplaatsen. Variërend van het Neolithicum tot de Romeinse tijd, inclusief het Brons III-tijdperk met adobe en rieten hutten, een bronsgieterij (uniek in de provincie), en overvloedig lithisch materiaal. Onder de vondsten zijn opvallende campaniforme aardewerk en decoratieve motieven. Daarnaast zijn er molens voor het malen van olijven en Romeinse amforen voor de transport van olie gevonden.

Romeinse invloeden

De Romeinse invloeden zijn nog steeds zichtbaar in de Guaro-vallei, waar nu het stuwmeer van La Viñuela ligt. De economische afhankelijkheid van olijven, druiven en granen in de Romeinse tijd lijkt sterk op de huidige agrarische activiteiten. Hoewel er destijds geen dorpen werden gevormd, maar eerder landelijke villa's vergelijkbaar met moderne boerderijen.

Volgens Madoz leefden in de 19e eeuw de 679 inwoners van La Viñuela van landbouwproducten zoals rozijnen, sinaasappels, citroenen, olijven, tarwe en gerst. Ze hielden ook een bescheiden aantal runderen en geiten en exploiteerden drie olijfoliemolens. Aan het einde van de eeuw verdwenen echter veel wijngaarden als gevolg van de druifluis, waarna citrusgewassen deze velden overnamen waar mogelijk.

Geneeskrachtige wateren

Historische verslagen, zoals die van de kanunnik Median Conde in 1789, bieden waardevolle inzichten. Hij vermeldt La Viñuela als een nederzetting van de Vélez Málaga vicariaat, twee leguas verwijderd van Granada, met geneeskrachtige wateren vergelijkbaar met die van Fuente Santa of Baños de Bilo, maar zonder voorzieningen voor zieken. Andere auteurs, waaronder Diego Vázquez Otero, noemen in 1966 geneeskrachtige wateren van een bron genaamd Chilano. Ten slotte verwijst het uitgebreide Diccionario Geográfico de España ook naar deze bron als Chiliano.

La Viñuela vandaag

La Viñuela, strategisch gelegen op het kruispunt van historische wegen, belichaamt zijn rijke geschiedenis in archeologische vondsten en historische verslagen. Jaarlijkse festivals en lokale feesten vieren de culturele erfenis van het dorp. Terwijl de kerk van San José en de overblijfselen van de Romeinse invloed tastbare getuigenissen zijn van het verleden.

Het schilderachtige landschap rondom La Viñuela biedt bezoekers adembenemende uitzichten en de mogelijkheid om te genieten van de lokale keuken en wijnen. Het dorp blijft vandaag de dag een levendige gemeenschap. Geworteld in zijn historische erfgoed en klaar om zijn deuren te openen voor bezoekers die willen genieten van de charme van La Viñuela.

Onze Tips

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Viñuela zijn o.a. Los RomanesAlcaucín, Periana, Canillas de Aceituno, Vélez-Málaga | turismo

Ter Conclusie

Kortom, La Viñuela weeft zijn rijke geschiedenis, festivals, bezienswaardigheden en monumenten in het hedendaagse weefsel van dit moderne dorp in Axarquía. De ligging op het historische kruispunt en de voortdurende viering van de lokale cultuur maken La Viñuela een unieke bestemming die de tand des tijds heeft doorstaan.

logo casa
Onze Tips
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas CookCorendon Vliegvakanties en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram