La Vuelta a España

De ronde van Spanje

La Vuelta a España 2023

Geschiedenis

De Vuelta a España is een van de drie grote wielerrondes, samen met de Tour de France en de Giro d'Italia. De eerste editie van de Vuelta werd verreden in 1935 en sindsdien is het een van de belangrijkste wielerevenementen ter wereld geworden.

In de beginjaren was de Vuelta a España voornamelijk bedoeld als promotie voor de Spaanse sport en cultuur. De eerste edities werden georganiseerd door de krant Informaciones, en de wedstrijd werd gedomineerd door Spaanse renners. De eerste niet-Spaanse winnaar was de Zwitser Jean Bovet in 1955.

Sindsdien is de Vuelta a España uitgegroeid tot een internationaal evenement en een belangrijke wedstrijd op de wielerkalender. Het parcours van de Vuelta is vaak zeer uitdagend, met veel bergen en heuvels, en de wedstrijd staat bekend om zijn zware etappes en verrassende wendingen.

In de loop der jaren hebben veel bekende wielrenners de Vuelta a España gewonnen, waaronder Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Miguel Indurain, Alberto Contador en Chris Froome.

Een van de meest opvallende edities van de Vuelta was die van 1995, toen de Italiaan Marco Pantani de bergtrui won en de Spanjaard Abraham Olano de algemene klassementstitel pakte. Een andere memorabele editie was die van 2011, toen de Britse renner Chris Froome zijn eerste grote ronde won.

De Vuelta a España blijft jaar na jaar een spannend en uitdagend wielerevenement, en de toekomst belooft nog veel meer hoogtepunten voor deze prestigieuze wedstrijd.

Editie 2023

La Vuelta (de Ronde van Spanje) is een jaarlijkse wielerwedstrijd in meerdere etappes die plaatsvindt in Spanje. De race vindt meestal eind augustus en begin september plaats en is een van de drie grote rondes, samen met de Tour de France en de Giro d'Italia.

De route van La Vuelta verandert elk jaar, maar omvat meestal veel van de regio's van Spanje, waaronder Andalusië, Baskenland, Catalonië en Madrid. De race begint en eindigt doorgaans elk jaar in verschillende steden en beslaat een afstand van ongeveer 3.500 kilometer.

De 78e editie van de Vuelta a España gaat op zaterdag 19 augustus 2023 in Barcelona van start. De ronde start met een ploegentijdrit, en ook rit 2 start en finisht in de Catalaanse hoofdstad. La Vuelta 2023 finisht op zondag 10 september in Madrid.

La Vuelta is een groot sportevenement in Spanje en trekt duizenden fans, zowel persoonlijk als op televisie. Veel lokale bewoners en toeristen komen samen om de renners langs de route aan te moedigen, en het is een geweldige kans om de Spaanse cultuur, eten en entertainment te ervaren.

Etappeschema 2023

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12