Córdoba

Mooiste dorpjes en culturele steden in Andalusië

Córdoba is een stad in de provincie Córdoba, Andalusië, Zuid-Spanje. Het ligt ongeveer 130 kilometer (81 mijl) ten noorden van de stad Málaga en was ooit de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Ulterior Baetica, het Visigotische koninkrijk en het kalifaat van Córdoba. De stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis, cultureel erfgoed en verbluffende architectuur.

Córdoba is de thuisbasis van verschillende wereldberoemde bezienswaardigheden, waaronder de Mezquita, een moskee-kathedraal uit de 8e eeuw, en het Alcázar van de christelijke vorsten, een paleis uit de 14e eeuw. De stad heeft ook vele andere historische en culturele bezienswaardigheden, zoals de Romeinse tempel van Córdoba, de synagoge en het paleis van Viana.

Op het gebied van festivals heeft Córdoba het hele jaar door verschillende traditionele festivals, zoals:

 • De Feria de Mayo, gehouden in mei, met traditionele Andalusische muziek, flamencodansen, paardrijden en stierenvechten.
 • Het Festival Internacional de Teatro Clásico, gehouden in juni en juli, met uitvoeringen van klassieke toneelstukken van Spaanse en internationale theatergezelschappen.
 • Het Festival Internacional de Música y Danza, gehouden in juni en juli, met uitvoeringen van klassieke muziek, flamenco en hedendaagse dans, en opera.
 • De Patios de Córdoba, gehouden in mei, met de decoratie van binnenplaatsen in het historische centrum van de stad.

Córdoba is gelegen in een gebied van bergen in het noorden, waarvan vele behoren tot het natuurpark Sierra de Hornachuelos en in het zuiden platteland. De rivier de Guadalquivir doorkruist de stad en is een onlosmakelijk onderdeel van haar leven en geschiedenis.

De geschiedenis van  Córdoba gaat terug tot het Romeinse rijk, met bewijs van menselijke nederzettingen in het gebied vanaf die tijd. Tijdens het Romeinse rijk was Córdoba een belangrijk centrum voor landbouw, handel en cultuur. Na de val van het Romeinse rijk werd de stad bezet door de Moren en werd het de hoofdstad van het kalifaat Córdoba, een belangrijk centrum voor cultuur, handel en wetenschap. In 1236 werd Córdoba veroverd door het christelijke koninkrijk Castilië, en tijdens de renaissance- en barokperiode werd de stad een belangrijk centrum van kunst en architectuur, met de bouw van vele paleizen, kerken en andere architectonische meesterwerken. Tegenwoordig is Córdoba een levendige stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, waaronder de wereldberoemde Mezquita, een moskee-kathedraal gebouwd door de Moren in de 8e eeuw. De stad staat ook bekend om zijn levendige studentencultuur, het charmante historische centrum en de levendige sfeer, met een rijke culinaire scene en een bruisend nachtleven.

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van  Córdoba zijn: Jaén

Bezienswaardigheden

 • Puente Romano
  De Romeinse brug in het centrum van Córdoba over de Guadalquivir rivier dateert uit de 1
  e eeuw voor Christus. In de 8e eeuw is het overgrote deel wederopgebouwd door de Moren. Sinds 1931 uitgeroepen tot Bien de Interés Cultural in de categorie monumenten en in 1984 uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO.
 • Templo Romano
  Niet de enige Romeinse tempel in Córdoba maar misschien wel de belangrijkste. De Pseudoperipterus van Korintische orde meet 32 meter lang op 16 meter breed. De bouw ervan starte in 41-54 na Christus eindigde zo’n 40 jaar later in 81-96 na Christus.
 • Mausoleo romano
  Het Romeinse mausoleum in de Jardines de la Victoria is een cilindervormig grafmonument gebouwd in de 1e eeuw na Christus. In 1993 ontdekt bij archeologische opgravingen.
 • Mezquita-Catedral de Córdoba
  Door zijn voormalige status als Islamitische moskee staat deze Catedral de Nuestra Señora de la Asunción ook bekend als de Mezquita de Córdoba (Grote moskee).
 • Medina Azahara
  Medina Azahare zijn de ruïnes van Andalusische paleisstad, gebouwd door Abd-ar-Rahman III vanaf 936-940.
 • Juderia
  Hier leefden tussen de 10e en 15e eeuw de Joodse gemeenschap. Gelegen in het historisch centrum van de stad, die in 1994 door UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed.
 • Sinagoga de Córdoba
 • Alcázar de los Reyes Cristianos
  Het Kasteel van de Christelijke Monarchen, ook gekend als het Alcazar van Córdoba, is gelegen in het historisch centrum van de stad, vlak aan de Grote Moskee naast de rivier Guadalquivir, in opdracht van koning Alfonso XI van Castilië gebouwd in 1328 en was de woonplaats van Isabella I van Castilië en Ferdinand II van Aragon.
  Het Alcázar is sinds 1931 uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed. Het maakt deel uit van het historische centrum van Córdoba dat in 1994 door UNESCO tot Werelderfgoed werd verklaard.
 • Puerta del puente
  De 16e eeuwse poort is gebouwd op de plaats waar weleer de Romeinse poorten zich bevonden aan de Romeinse brug en de Via Augusta. Sinds 1931 uitgeroepen tot Bien de Interés Cultural in de categorie monumenten en in 1984 uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO.
 • Las Caballerizas Reales de Córdoba
  De koninklijke stallen in opdracht van Felipe II gebouwd in 1570 met als doel het fokken van het Andalusische paard. In 1994 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.
 • Real Jardín Botánico
  Deze Koninklijke Botanische Tuin, gelegen aan de rand van de rivier Guadalquivir is lid van de Ibero-Macaronesian Association of Botanical Gardens.
 • De patio’s van Córdoba
 • Palacio de Viana
  Het 15e eeuwse Paliacio de Viana is een paleismuseum in de wijk Santa Marina.
 • Torre de la Calahorra
  De Calahorra toren, van Islamitische oorsprong aan de ingang van de Romeinse brug.
 • Plaza del Potro
 • Plaza de la Corredera
 • Plaza de Capuchinos

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12